6'lı masanın mutabakat metninde vahim maddeler... 'İnternette arama bile yapmamışlar!'

Millet İttifakı'nın seçim vaatlerini sıraladığı Mutabakat Metni'ni Haber7'ye değerlendiren yazarlar, çeşitli konularda oldukça sıkıntılı maddelerin yer aldığına vurgu yaptı.

6'lı masanın mutabakat metninde vahim maddeler... 'İnternette arama bile yapmamışlar!'
6'lı masanın mutabakat metninde vahim maddeler... 'İnternette arama bile yapmamışlar!'
GİRİŞ 30.01.2023 22:08 GÜNCELLEME 30.01.2023 23:05
Bu Habere 315 Yorum Yapılmış

Muhalefet partilerinin oluşturduğu Millet İttifakı’nın bugün açıkladığı “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”nde, yapımı durdurulacak projeler gibi kritik, bakanlık isimlerinin değiştirilmesi gibi basit unsurlar yer aldı. HDP’ye “yerel özerklik” tavizinin verildiği metinde, zaten var olan Dişişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi’nin yeniden kurulması gibi vaatler bulunuyor.

'YIKIM' VAATLERİ

Türkiye'nin simge eserlerinin baltalanacağının ilan edildiği mutabakat metninin maddeleri arasında şu tartışmalı vaatler sıralandı:

  • Akkuyu Nükleer Santral Projesi gözden geçirilecek,

  • Kanal İstanbul Projesi iptal edilecek,

  • Yeni termik santral yapılmayacak,

  • Kur Korumalı Mevduat Sistemi durdurulacak,

  • Kalıcı yaz saati uygulaması kaldırılacak,

  • Fiyat İstikrar Komitesi kapatılacak,

  • Şehir Hastanesi olarak yapımı süren inşaatlar durdurulacak,

  • Varlık Fonu kapatılacak,

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İstanbul Ofisi kapatılacak,

  • Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kapatılarak Çankaya Köşkü'ne taşınacak.

Masa iptal! Yapacakları yok! Yapmayacakları çok!Masa iptal! Yapacakları yok! Yapmayacakları çok!

EN SOMUT İCRAAT TABELA DEĞİŞİKLİKLERİ

Altılı masanın ortak mutabakat metnine göre ismi değiştirilecek bakanlıklar iste şöyle listelendi:

  • Ticaret Bakanlığının ismi “Esnaf ve Ticaret Bakanlığı”,

  • Tarım ve Orman Bakanlığının ismi “Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığı”,

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ismi “Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı”,

  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ismi “İklim, Çevre ve Orman Bakanlığı” olacak.

Millet İttifakı’nın mutabakat metnini HABER7’ye yorumlayan yazarlar, programın yetersiz olduğunu ve sakıncalar barındırdığını kaydetti.

ACET: RÜZGAR TERSİNE DÖNMEDİ

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet, “Altılı masanın en çok önem verdiği çalışmalardan bir tanesi buydu. Ortak mutabakat metni yani yani hükümet programı… Bir nevi seçim beyannamesi… Epeyce bir süredir de üzerinde çalışıyorlardı. Biliyorsunuz muhalefet cephesinde kendi cephelerinde bile ‘bir heyecan üretememek’, ‘insana umut verememek’ atmosferi hâkimdi. Bu atmosferden çıkış anlamında da hükümet programını milat olarak görüyorlardı. Öyle bir rüzgâr estirdi mi? Siyasi olarak baktığımızda, ben muhalefete yapılan eleştirileri düşürücü nitelikte bir şey görmedim. Dolayısıyla bu açıklanan hükümet programının altılı masa lehine, muhalefet lehine bir rüzgâr estirdiğini göremiyorum şu ana kadar.” dedi.

Mehmet Acet, “Seçmene heyecan verecek, coşturacak, ‘İşte bu’ dedirtecek bir proje var mı? Doğrusu ben onu da göremedim. Seksene yakın alt başlık, dokuz tane başlık… Bunların içerisinde elbette insanların olumlu bakacağı vaatler bulunabilir. Hepsine negatif anlam yüklemek doğru değil ama siyaseten baktığımızda bu hükümet programının yeterli kapasitede olmadığını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

GÜÇLÜ İKTİDAR PROFİLİ YOK

Altılı masanın seçimlere doğru kitleleri etkileyecek performans sergileyememe problemini devam ettireceğini belirten Mehmet Acet, “Hükümet programı fırsatı heba edilmiş gibi görülüyor. Güçlü bir dayanışma ve bunun üzerinden topluma güçlü bir iktidar sunma perspektifi, muhalefet açısından bu hükümet modelinde yakalanabilmiş gibi durmuyor.” şeklinde konuştu.

ARSEVEN: İNTERNET ARAMASI BİLE YAPMAMIŞLAR

Milat Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Serdar Arseven, “Altılı masanın mutabakat metnindeki Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Diplomasi Akademisi vaadi Ekrem İmamoğlu'nun vaatleri gibi. Ekrem İmamoğlu hiç olmazsa var olanları ve daha önceki dönemde yapılanları kendine mal ediyordu. Altılı masa da hali hazırda zaten var olan bir yapının müjdesini veriyor. Bir internet araması bile yapmamışlar ‘var mı yok mu’ diye.

Yerel yönetimlerde kayyum atamaları, keyfi olarak yapılmadı. Kaynakların Kandil’e gittiğinin devlet tarafından tespitinden dolayı yapıldı. Yoksa bu kayyum atamaları yapılmayacaktı.” ifadelerini kullandı.

Serdar Arseven, şöyle devam etti:

“Metinde İstanbul Sözleşmesi'nin geri getirileceği kısmı da var. Saadet Partisi Genel Başkanı, İstanbul Sözleşmesi'ne eşcinselliği teşvik ettiği gerekçesiyle kesinlikle karşı çıktığını söylüyordu. Şimdi gelinen noktada Saadet Partisi'nin kırmızı çizgi dediği de ihlal edilmiş durumda. Bu da Saadet Partisi tabanında rahatsızlığa yol açacaktır.”

ASKERİ YENİDEN SİYASİ TARTIŞMALARIN İÇİNE ÇEKEBİLİR

Maddeler arasında yer alan "Milli Savunma Bakanlığının teşkilat yapısının yeniden gözden geçirilmesi" vaadinin sakıncasına değinen Arseven, şunları söyledi:

“Kuvvet komutanlıklarının tekrar Genelkurmay Başkanlığı'na bağlanması vaadi var bu çerçevede. Milli Savunma Bakanlığı'nın yeni yapısı belirlenirken Türkiye geçmiş süreçlerdeki acı tecrübelerinden istifade etti. Üniformalarını mutlaka ve mutlaka siyasi iradeye bağlı olmasının altı çizildi. Bu süreçte Milli Savunma Bakanlığı'nın tepede olduğu, en üstte de başkomutan olarak sayın Cumhurbaşkanı'nın olduğu bu yönetim tarzı, askerimizin kendi işinde daha fazla odaklanmasına yaradı. Askerimiz bu süreçte siyasi tartışmaların uzağında kaldı. 28 Şubat sürecinde olduğu gibi siyasi tartışmaların içerisine girmedi. Askerimiz bu süreçte kendi işine yoğunlaştı. Yani ülke güvenliği meselesine dış düşman meselesinin sınır ötesi operasyonlara yoğunlaştı.”

Bu konularda yeni tartışma açmanın anlamı olmadığını belirten Arseven, “Çünkü şu anda terörle mücadele başarı ile devam etmektedir. Bu masadaki bu mesajlarda daha çok HDP çevrelerinin desteğini almak için ortaya konulmuş mesajlardır ama unutmamak gerekir ki bazı HDP’lilerin sırtlarını dayadıklarını ilan ettikleri PYD/PKK terör örgütü en büyük zararı Kürtlere vermiştir.” sözlerini sarf etti.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 315
  • ÖZDEN 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülke kalkınması adına yapılan bütün yatırımları engellemek ve kapatmaktan başka hiç bir vaadleri yok. 6 lı çeteye ve onlara inanıp destek olanlara yazıklar olsun. Rabbim bunlara fırsat vermesin İnşeAllah
    Cevapla
  • Korkusuz 1 yıl önce Şikayet Et
    Okumayı deneseniz göreceksinizki Türkiye 20 yılda ne kadarda harap oldugunu
    Cevapla
  • ABDUL CELİL 1 yıl önce Şikayet Et
    okuduk okuduk kopyala yapıştır.6 lı seçmen yer mi ? yer yer afiyet olsun
    Cevapla
  • Yıldız 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunların derdi kemalin kayığına binip meclise girmek
    Cevapla
  • Sami 1 yıl önce Şikayet Et
    Altılı masadan bu ülkeye hayır gelirmi. Tam yıkım ekibi
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunları aleni söylüyorlar bunları görüp de bunlara oy veren hala varmıdır acaba .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor