Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili "çocukların bile anlayacağı" açıklama: Su şişesi benzetmesi

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Yavuz Atar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki seçimlerde aday olmaya hakkı olduğunu söyledi. "Büyükler anladıysa çocuklar için özetleyebiliriz" diyen Atar'ın, "Su şişesi" benzetmesi dikkati çekti.

Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili "çocukların bile anlayacağı" açıklama: Su şişesi benzetmesi
Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili "çocukların bile anlayacağı" açıklama: Su şişesi benzetmesi
GİRİŞ 02.02.2023 15:29 GÜNCELLEME 02.02.2023 15:29
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Yavuz Atar, "Mevcut Cumhurbaşkanı, yeni düzenlemenin verdiği iki defa seçilme hakkından ilkini 2018'de kullanmış olup ikinci defa aday olma hakkı vardır ve önümüzdeki seçimlerde aday olabilir." dedi.

Yavuz Atar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tekrar aday olup olamayacağıyla ilgili son günlerde yaşanan tartışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Referandumla Anayasa'nın, Cumhurbaşkanının adaylığını ve seçimi düzenleyen 101. maddesinin yürürlükten kaldırılarak yeni 101. maddenin getirildiğini, buna göre eski maddenin uygulanmasının sonlandığını hatırlatan Atar, "Muhtevası aynı olsa da ihdas edilen yeni 101. madde hükümleri yeni hak doğurur. Yeni düzenlemede de cumhurbaşkanı için 2 dönem seçilebilme sınırı olmasına rağmen bu hüküm 2018 yılında yürürlüğe girmiş olup geriye yürümez ve önceki dönemlerde cumhurbaşkanlığı yapmış olan kişiler 2 defa daha seçilme hakkı elde eder." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

"BÜYÜKLER ANLADIYSA ÇOCUKLAR İÇİN ŞÖYLE AÇIKLAYABİLİRİZ..."

Ayrıca konu seçilme hakkı olduğundan sorunun, hak ve özgürlükler hukuku bağlamında da ele alınması gerektiğini vurgulayan Atar, "Hak ve özgürlükler hukukunda hükümlerin anlamı belirlenirken hak ve hürriyet lehine yorum ilkesi geçerlidir. Öte yandan, yeni düzenlemeyle eski sistemde olmayan yeni bir siyasi makam oluşturulmuştur. Yeni sistemde cumhurbaşkanı, eski cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar kurulunun yetkilerini kullanmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

"Cumhurbaşkanı" sözcüğü kelime olarak aynı kalsa da anlam olarak değiştiğini dile getiren Atar, şunları kaydetti:

"Sonuç olarak mevcut Cumhurbaşkanı, yeni düzenlemenin verdiği iki defa seçilme hakkından ilkini 2018'de kullanmış olup ikinci defa aday olma hakkı vardır ve önümüzdeki seçimlerde aday olabilir. Büyükler anladıysa şimdi de çocuklar için konuyu şöyle bir örnekle açıklayabiliriz; Size 2 litrelik şişeyle su veriyorum, yarısını içiyorsunuz ve 1 litre kalıyor, sonra ben o şişeyi masanızdan kaldırıyorum, size 2 litrelik yeni bir su şişesi veriyorum. Sizin içecek 2 litre suyunuz daha oluyor."

Hukukçu isimler Erdoğan’ın adaylığı için son noktayı koydu: Kanunlar geriye işlemez!Hukukçu isimler Erdoğan’ın adaylığı için son noktayı koydu: Kanunlar geriye işlemez!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylık sözlerini çarpıttılarCumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylık sözlerini çarpıttılar

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 34
  • baybayyy 1 yıl önce Şikayet Et
    bunlar 3.5atiyorlar. korkunun ecele faydası yok. HAK TEALA DOĞRU KULUNUN YARDIMCISIDIR. baybayyyy
    Cevapla
  • Erkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemin içinde büyümesini istemeyen yedirmeyin zoruna giden bir sürü insan var biz bu ülkeyi ancak yürekten sevenlere ihtiyacı var ve en büyük düşmanlar CHP ve hdp dır diğerlerini saymayın bile
    Cevapla
  • silke 1 yıl önce Şikayet Et
    HAKKI ÜSTÜN TUTANLARDAN ALLAH RAZI OLSUN. Sagulun Hakki savundugunuz icin.
    Cevapla
  • Yiğido SİVAS 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal be YAVUZ bey bu MİLLET e yeni TÜRKİYE yüzyılında doğru dürüst senin gibi GÜZEL İNSANLAR LAZIM
    Cevapla
  • Halil DEDECİ 1 yıl önce Şikayet Et
    Sabih Kanadoğlu tiyatrosunu canladirmaya çalışıyorlar boşuna çabalıyorlar reisin koltuğunu doldurcak o makama layık olacak lider çikaramiyorlar 6+1 masadan yeni Türkiye'yi yönetecek adam çıkmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kral 2. Abdullah'tan son dakika operasyon açıklaması! İsrail'i resmen uyardı
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor