Ayasofya, başörtüsü, Kur'an kursları... Karamollaoğlu'nun 'kazanım' çıkmazı!

SP lideri Karamollaoğlu, son dönemde elde edilen "kazanımların" olası CHP iktidarında sonlandırılmayacağını savundu. Karamollaoğlu, bahsettiği kazanımların, devirmeye çalıştıkları AK Parti iktidarı döneminde hayata geçirildiğini ise unuttu.

Ayasofya, başörtüsü, Kur'an kursları... Karamollaoğlu'nun 'kazanım' çıkmazı!
Ayasofya, başörtüsü, Kur'an kursları... Karamollaoğlu'nun 'kazanım' çıkmazı!
GİRİŞ 24.03.2023 17:22 GÜNCELLEME 27.03.2023 10:24
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

CHP öncülüğünde bir araya gelen 6’lı koalisyon masası paydaşları, seçim yaklaştıkça toplumun bütün kesimlerine tehdit etmeye başlarken, olası iktidar değişiminde mütedeyyin cenaha yönelik örnekleri AK Parti iktidarından önce görülen baskı ve zulümlerin yeniden yaşatılacağı görüşü ağırlık kazanıyor. Yasakların hortlayacağı, keyfi yargılama ve tutuklamaların başlayacağı, İslami faaliyetlerin engelleneceği, en temel insani hakların dahi askıya alınacağı endişesi ile birlikte; AK Parti iktidarında sona erdirilen sert uygulamaların tekrar Türkiye’de yürürlüğe sokulacağı belirtiliyor.

O KAZANIMLARI KİM HAYATA GEÇİRDİ TEMEL BEY?

6’lı koalisyon masasının ortaklarından Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise bu endişelere karşı seçmeni olası CHP iktidarına alıştırmak için gayret göstermeye devam ediyor. Karar Tv’nin Youtube yayınında konuşan SP lideri Karamollaoğlu, “kazanımların” kaybedilmeyeceğini belirterek ilginç bir söylemde bulundu. “Hiç kimse endişe etmesin” diyen Karamollaoğlu, “İmam hatipler kapatılmayacak, başörtüsü yasaklanmayacak, Ayasofya cami olmaktan çıkmayacak. Kazanımlardan taviz vermeyeceğiz. Bu, altı partinin de ortak taahhüdü.” diye konuştu.

  • Temel Karamollaoğlu

SP’li Karamollaoğlu’nun “kazanım” olarak ifade ettiği icraatların tamamı AK Parti iktidarında, Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde hayata geçirildi. 28 Şubat gibi karanlık bir sürecin ardından iktidara gelen AK Parti’nin gerçekleştirdiği hamlelerden “kazanım” olarak bahseden Karamollaoğlu’nun, bu kazanımların tamamına itiraz eden CHP ve beraberindeki siyasi kadrolara eklemlenmiş olması ise tarihi bir ibret vesikası olarak kayıtlara geçiyor.

  • Karamollaoğlu, şunları söyledi: “Davutoğlu, Babacan ve kendim için söylüyorum kazanımlardan taviz vermeyiz. Bunu Sayın Kılıçdaroğlu da söylüyor. Bir kesim de bunu istismar ediyor. Diyorlar ki imam hatip okulları kapatılır mı? Hayır. Başörtüsü tekrar yasaklanır mı? Hayır. Bunu sadece biz değil Kılıçdaroğlu da söylüyor. Bu konular artık istismar edilemeyecek.”

 

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu’nun dahi “kazanım” diye lanse ettiği AK Parti iktidarı döneminde gerçekleştirilen tarihi hamlelerden öne çıkanlar şunlar:

BAŞÖRTÜSÜ KAZANIMLARININ HEPSİ AK PARTİ DÖNEMİNİN

1980 darbesi sonrasında çıkarılan ‘kamuda kılık kıyafet yönetmeliği’ sebebiyle başörtülülerin kamu kurumlarında çalışamadığı meşum 28 Şubat sürecinde zirve yaptı. 33 yıl süren başörtüsü yasağı, AK Parti iktidarında tarihe gömüldü. 8 Ekim 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan genelgeyle yasak tamamen sona erdirildi.

İlk başörtülü kaymakam göreve başladıİlk başörtülü kaymakam göreve başladı

Şimdi başörtülülere kamu sahası tamamen özgür olduğu gibi; başörtülü valiler, kaymakamlar, il-ilçe milli eğitim müdireleri ve birçok başkanlık vazifeleri var.

Türkiye'nin ilk başörtülü Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı görevine başladıTürkiye'nin ilk başörtülü Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı görevine başladı

Yıllarca başörtülüler orduevlerine bile alınmazken, AK Parti döneminde yapılan düzenlemeyle şimdi TSK bünyesinde ve Emniyet teşkilatında başörtülü subaylar, polisler vazife alıyor.

  • Tarihe geçen kare! Kara Harp Okulu tarihinin ilk başörtülü subayı

Geçmişte başörtülülerin dışarı kovulduğu TBMM’de, AK Parti iktidarının getirdiği özgürlük ortamı sayesinde tesettürlü milletvekilleri özgürce hareket edebiliyor. Dindar kadınlar başörtüsüyle Bakanlık koltuğunda oturabiliyor.

İlk Başörtülü Bakan yemin etti!İlk Başörtülü Bakan yemin etti!

ÜMMETİN AYASOFYA KAZANIMI ERDOĞAN’IN BAŞARISI

İstanbul’u fethederek yeni çağ açan kutlu kumandan Fatih Sultan Mehmet Han’ın emaneti Ayasofya Camii, CHP’nin tek parti diktası döneminde 1934 yılında ibadete kapatılmıştı. 86 yıl boyunca müze olarak kullanılan, Ayasofya’da namaz kılmak, secdeye varmak, ‘Allahuekber’ demek yasaklanmıştı. Ayasofya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla müze statüsü iptal edilerek yeniden camiye dönüştürüldü ve 24 Temmuz 2020’de ibadethane olarak ümmete kapılarını açtı.

Saadet Partisi’nin kurucusu Milli Görüş lideri merhum Necmettin Erbakan, “Ayasofya minarelerinde ezan okunuyor, içerisinde namaz kılınıyorsa bilin ki iktidarda Milli Görüş vardır.” demişti.

 

YASAK BİTTİ, KUR’AN MÜFREDATA GİRDİ

28 Şubat ürünü “Kur’an kurslarında 12 yaş altı” yasağı AK Parti iktidarında sonlandırıldı.

22 Ağustos 1999’da Mesut Yılmaz başbakanlığındaki koalisyonun, yaz döneminde Meclis’i toplayarak çıkardığı kanun ile 12 yaşın altındaki ilkokul öğrencilerine Kur’an eğitimi yasaklandı. 13 yıl aradan sonra, Ekim 2012’de Diyanet Kanunu’nda yapılan değişiklikle yasak kalktı ve camilerde sürdürülen yaz Kur’an kurslarına ilköğretim seviyesindeki bütün çocukların kayıt yaptırabilmesinin önü açıldı.

Günümüzde Diyanet’in Kur’an öğretim yaşı 4’e kadar indirildi.

Yaz Kur'an Kursları kapsamında Türkiye genelinde her yıl 1 milyonu aşkın çocuk Kur'an-ı Kerim öğreniyor.

Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı, Temel Dini Bilgiler gibi manevi dersler, 2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı eğitim-öğretim müfredatına eklendi. Kur’an ile Siyer dersleri, ortaöğretim ve lise öğrencilerine seçmeli ders olarak okutuluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde “Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi” başlatıldı. Hafızlığa teşvik için Diyanet ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında protokol imzalandı.

  • Okul-Kur’an Kursu işbirliğine dayalı Hafızlık Projesi’nin ayrıntıları.

DİN SUBAYLIĞI 60 YIL SONRA YENİDEN

Türkiye’nin yıllanmış kronik sorunlarının bir bir çözüme kavuşturularak “milletin kazanımı” listesine eklenen icraatlar arasında Din Subaylığı da yer alıyor. ‘Laiklik’ argümanıyla devletin manevi gücüne ket vurulan uygulamaların birer birer sonlandırıldığı AK Parti iktidarı döneminde, Peygamber Ocağı TSK’da din subayı kadrosu 60 yıl sonra yeniden ihdas edildi.

27 Mayıs darbesinin ardından fiilen, 1967’de ise hukuken kaldırılan “Din Subaylığı” birimi 2022 yılında TSK bünyesinde yeniden ihdas edildi.

Peygember Ocağı olan Silahlı Kuvvetler’de 1967 yılında kaldırılan Din İşleri Subaylığı kadrosu ABD ordusunda 1775’ten beri aktif. Din Subaylığı kadrosu laik Fransa’da 1905’ten beri devam ederken, Almanya’da 1933’ten bu yana mevcut. Selçuklu ordusunda ‘Müzekkerler’ adıyla yer alan Din Subayları; askere dini bilgiler verir nasihatte bulunur; harplere teşvik ederlerdi. Asırlar boyunca 3 kıta 7 iklime hükmeden Osmanlı İmparatorluğu’nda “Ordu Şeyhi”, “Alay Müftüsü”, “Asker İmamı” adı verilen din adamları orduda görevlendirilerek büyük başarıların görünmez kahramanı olarak tarihe geçti.

Yakın tarihimizdeki yedi düvele diz çöktürülen tarihi zaferlerde büyük paya sahip olan alay müftüleri ve tabur imamları; Çanakkale, Sakarya, Büyük Taarruz gibi savaşlarda Mehmetçik ile birlikte cephede düşmanla omuz omuza savaştı. 1000 askere 1 tabur imamı, 3000 askere 1 alay müftüsünün görevlendirildiği savaşlarda kazanılan zaferlerde din işleri subayları manevi güç unsuru olarak büyük katkı sağladı. Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte askeri sistemden çıkarılan alay müftülüğü ve tabur imamlığı, 1948’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nden gelen yoğun talep üzerine yeniden ihdas edilmiş, 19 yıl boyunca uygulanan sistem 1967’de darbeciler tarafından kaldırılmıştı.


ALLAH’IMIZA HAMDOLSUN

Cuntacıların, Mehmetçikin yemek duasına iliştirdiği ‘Tanrımıza hamdolsun’ ifadesi tarihe karıştı. ‘Tanrı’ lafzının zorla dayatıldığı yemek duası, Milli Savunma Bakanlığı’nın 21 Kasım 2017 yılındaki genelgesiyle “Allah’ımıza hamdolsun” olarak revize edildi.

28 Şubat sürecinde karargahlardaki mescidler birer birer kapatılırken son 20 yılda birçok komutanlığın merkezinde hem tam teşekküllü camiler hem de mescidler inşa edildi.

Askeri cenazelerde merasim sırasında bando tarafından cenaze marşı yerine Buhurizade Mustafa Itri'nin "Tekbir" adlı eserinin çalınması talimatı verildi.

28 Şubatçı ve bütün darbeci paşa ve valilerin isimleri sokak ve caddelerden silindi.

CHP BUDUR

Peki Temel Karamollaoğlu’nun iktidara taşımak ve cumhurbaşkanlığı makamını teslim etmek için 6’lı masada bir araya geldiği CHP zihniyetinin iktidarında Türkiye’de neler yaşanıyordu?

AK Parti iktidarından önce, 28 Şubat sürecinde mukaddesat düşmanlığının bütün örneklerini sergileyen anlayış, başörtüsünü sembolleştirerek dindar kesimle adeta savaştı.

  • 28 Şubat’ta yüz binlerce insan fişlendi.

  • Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla mütedeyyin subaylar ordudan atıldı. 1998-2002 arasında 285 bin 886 aile parçalandı.

  • İmam Hatip Liselerinin orta kısımları kapatıldı.

  • 8 yıllık zorunlu eğitim getirildi. Başörtülü kızların eğitim hakkı engellendi.

  • Katsayı engeliyle İmam Hatipler ve Meslek Liselerinin önü kapatıldı.

  • 12 yaş altındaki çocukların Kur’an Kursu’na gönderilmesi yasaklandı.

  • Yüzlerce İslami aktivist, siyasetçi ve kanaat önderi uydurma delillerle cezaevlerine atıldı.

  • 19 bankanın içi boşaltıldı, Türkiye direkt olarak 60 milyar dolar zarar uğratıldı. Zararın boyutu dolaylı etkileriyle birlikte 200 milyar doları buldu. İç borç 6.6 katrilyondan, 117.3 katrilyona çıktı. Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 900 değer kaybına uğrarken, ülke Uluslararası Para Fonu IMF’nin emri altına girdi.


SEÇİLENİ MECLİS’TEN KOVDULAR, DİRENENE KÜFREDİP ZULMETTİLER

Çağdışı başörtüsü yasağını dayatan karanlık zihniyetin egemen olduğu 28 Şubat sürecinde başörtülülerin kimisi tedavi edilmeyerek can verdi, kimisinin derste olması gerektiği saatte sokağa atıldıktan sonra kaza geçirerek bacağı koptu, kimisi de sınıftan sürüklenerek çıkarıldığı esnada düşük yaparak doğmamış bebeğinden koparıldı.

İşte dün gibi yakın olan Erdoğan iktidarı öncesinde başörtülülere yaşatılan zulümlerden bazıları:

  • Fazilet Partisi İstanbul Milletvekili olarak seçilen Merve Kavakçı, Meclis Genel Kurulu salonuna başörtülü olarak girince zorbalıkla yemin etmesi engellendi. DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit’in “haddini bildirin” sözünün ardından Kavakçı aleyhine 45 dakika boyunca “Dışarı” diye tempo tutuldu, alkışlarla protesto edildi. (2.5.1999)
     

    Bülent Ecevit'in günah karnesiBülent Ecevit'in günah karnesi

  • 28 Şubat sürecinde Radyo D’de yaptığı programda Fatih Altaylı, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampusu’nda, başörtülü oldukları için okul kapısından içeri girmeleri yasaklanan öğrencilerin açtığı “7.4 yetmedi mi?” pankartı için örtülülere, “F…şe, k...şe, şerefsizler” şeklinde küfürler savurdu. (6.10.1999)

BAŞI AÇIK FOTOĞRAFI YOK DİYE TEDAVİ EDİLMEDİ, CAN VERDİ

  • Dönemin İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, 71 yaşındaki Medine Bircan adlı hastaya “başı açık fotoğrafı olmadığı” gerekçesiyle tedavisini yaptırmadı. Olay, Medine Bircan’ın ölümüyle sonuçlandı. Bircan’ın oğlu, annesinin fotoğrafına fotoşopla saç ekleterek işlem yaptırmak zorunda kaldı. (27.6.2002)

  • İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Dokümantasyon Bölümü 2. sınıf öğrencisi Nuray Canan Songür, final sınavına katılmak için okulundan başörtülü olduğu gerekçesiyle atıldı. Hamile olduğu halde darp edilip sürüklenerek polis otosuna bindirildiği için çocuğunu düşürdü. Ertesi gün doktor raporuna rağmen hakim karşısına çıkarıldı. Yetmedi, “eğitimi engellediği” iddiasıyla 6 ay hapse çarptırıldı. (9.6.1998)
     

    28 Şubat sürecinde bebeğini kaybeden Songür o günleri anlattı28 Şubat sürecinde bebeğini kaybeden Songür o günleri anlattı

  • Bursa Nilüfer İmam-Hatip Lisesi 3’üncü sınıf öğrencisi Dilek Gürgen, sınıfta olması gerektiği saatlerde başörtüsü yüzünden okula alınmadığı için eve dönüş yolunda kamyon altında kalarak ağır yaralandı. Gürgen’in sağ bacağı diz kapağı hizasından kesildi. (21.12.1998)

  • Pilot Teğmen Bünyamin Yapacak ve eşi Medine Çuhacı’nın düğünü orduevinde yapılamadı. Anne ve babalar sırf başörtülü ve sakallı oldukları için asker tarafından kapı dışında bırakıldı. Takı merasimi yağmur altında orduevinin dışında gerçekleştirildi. (23.12.1996)

DÖVÜLDÜLER, ATILDILAR, FİŞLENDİLER

  • Eyüp İmam Hatip Lisesi’nde okullarına alınmayan başörtülü öğrenciler, polisin başlarına vurduğu sopa darbeleriyle yaralandı. Başörtüsü yasağına tepki gösteren öğrencilerden Zeliha Kaya, Ravzagül Aslan ve Mücahit Koyuncu’nun başı yarıldı. Yasağa direnen öğrenci velilerinin boğazları sıkılarak gözaltına alındı. (14.3.2002)

  • Ankara Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı’nda askerlik yapan Mehmetçiğinin yemin törenini seyretmek isteyen anne Nebiye Yıldız çarşaflı olduğu gerekçesiyle tören alanına alınmadı. Askerin ablası Fatma Kılıç, “Biz şehit olduğu zaman mı kardeşimizi göreceğiz” dedi. (2.9.2012)

  • Manisa’daki 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı’nda düzenlenen yemin törenine başörtülü asker yakınları alınmadı. Rabia K., kardeşinin yemin törenini tel örgülerin arkasından izlemek zorunda kaldı. (7.11.2008)

  • Küçükyalı Askeri Lojmanları’nda bulunan alışveriş kantinine başörtülülerin girmesi yasaklandı. (2.10.1995)

  • YSK, seçim propagandasında başörtülülerin ekrana çıkarılmasını yasakladı. (16.11.1995)

  • Sağlık Bakanlığı’na bağlı Heybeliada Sanatoryumu’nda çalışan hemşirelerden Ayşe Tanrıkulu, başörtüsü taktığı için Başhemşire Vekili Neriman Yıldırım tarafından darp edildi. (6.2.1995)

  • Sivas Hemşirelik Meslek Yüksekokulu mezuniyet töreninde okul birincisi başörtülü öğrenci Ayşe Koçak’ın konuşması engellendi. Serpil Güneş isimli hemşire, herkesin gözü önünde Ayşe Koçak’ın ağzını kapattı ve tekme tokat kürsüden indirdi. (Temmuz 1995)

  • Hakimler ve Adalet Bakanlığı’na bağlı bürokrasi, başörtülü avukatları fişledi, barolar cezalandırdı. (28.5.1995)

  • Dönemin İstanbul Üniversitesi Rektörü Bülent Berkarda, başörtülü öğrencilere örtü yerine “file” takmalarını telkin edip aşağıladı.. (16.11.1995)

  • Dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, “Üniforma giymezsen polis, subay olmazsın. Başını örteceksen hemşire olamazsın” dedi.

  • Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi birincisi Nurgül Tekin mezuniyet töreninde başörtülü olduğu gerekçesiyle fakültenin Dekanı Prof. Dr. İhsan Erdamar tarafından konuşturulmadı. (29.6.1995)

  • Balıkesir’in Gömeç ilçesinin Hacı Osmanlar köyünde 6 kursiyerin devam ettiği dikiş-nakış kursundan 13 yaşındaki Serap Çapkın başörtülü olduğu için kovuldu. (6.12.1995)

  • Afyon’un Sandıklı ilçesi Kız Meslek Lisesi Müdiresi Hülya Aşkın, başörtülü oldukları gerekçesiyle Aysel Okur, Serpil Karpuz, Ayten İnci adlı öğretmenlerden üst üste üç savunma istedi. (14.12.1995)

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 68
  • Vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    Dedemin yaşlılığına verin bunama alameti,iyi bir alzaymirciya git ama oda fayda etmez
    Cevapla
  • Temel 1 yıl önce Şikayet Et
    Temel tarihe gecti. Ne yazik ki hic iyi anilmayacak... Saadet de bu vesile ile tarih oldu...
    Cevapla
  • -Gözlemci 1 yıl önce Şikayet Et
    Madem öyle ne işin var o partide demans olup yolunumu şaşırdın be adam
    Cevapla
  • Erzurum'lu Telat 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar zulmü bu aziz millete reva gören faşist chp'yi iktidar yapmak istediğin için seninde onlarında ALLAH cc cezasını versin inşallah 14 Mayıs'ta yerle yeksan olacaksınız EVVELALLAH. AMİN AMİN AMİN SONSUZ KERE AMİN
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    14 mayıs en güzel cevap günüdür.Allahim cümle vatanını sevenlere o gün akıl vicdan nasip etsin inşallah yarabbim inşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek