HDP oylarına göz kırpan Kılıçdaroğlu'nun sözleri yeniden gündemde: PKK'nın uzantıları

Seçim öncesi yerel yönetimlerde özerklik ve kayyum gibi birçok başlıkta HDP'ye göz kırpan altılı masanın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yıllar önce HDP'nin öncülü BDP hakkında söylediği sözler gündeme geldi.

GİRİŞ 27.03.2023 00:05 GÜNCELLEME 27.03.2023 00:05
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Türkiye'de seçim sathına girildi. Partiler programlarını hazırlarken, altılı masanın ortak adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu, HDP ile istişareleri sıklaştırdı. Bu görüşmeler sonucunda HDP, seçimlerde aday çıkarmama kararı aldı.

HDP'nin başını çektiği Emek ve Özgürlük İttifakı, aday çıkarmayacakHDP'nin başını çektiği Emek ve Özgürlük İttifakı, aday çıkarmayacak

Bu gelişme, basına 'Masanın altındaki ortak ayyuka çıktı' şeklinde yorumlandı. Öte yandan altılı koalisyonun imzaladığı 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde 'özerklik' ve 'yerel yönetimler' gibi birçok maddede muhalefetin HDP'ye kapı araladığı biliniyordu.

Altılı masanın mutabakat metninde dikkati çeken maddeler: HDP'nin talebi kabul mü edildi?Altılı masanın mutabakat metninde dikkati çeken maddeler: HDP'nin talebi kabul mü edildi?

Fakat CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yıllar öncesine ait bir röportajında HDP'nin öncülü olarak bilinen BDP hakkındaki sözleri yeniden gündeme geldi.

BDP'yi ve dolaylı olarak BDP'nin günümüzdeki uzantısı HDP'yi PKK ile aynı kefede değerlendiren Kılıçdaroğlu, bu çıkışını 'Kendileri söylüyorlar zaten' sözleriyle savundu.

LGBT'yi savunan İBB'nin eski hocası CHP'den aday oldu: Kapıdan kovuldu bacadan mı girecek?LGBT'yi savunan İBB'nin eski hocası CHP'den aday oldu: Kapıdan kovuldu bacadan mı girecek?

"BDP, PKK'NIN UZANTISI"

12 yıl önce merhum Mehmet Ali Birand'ın Kanal D ekranlarında sunduğu 32. Gün programına konuk olan Kemal Kılıçdaroğlu, Birand'ın, "Siz BDP'yi PKK'nın bir uzantısı olarak mı görüyorsunuz?" şeklindeki sorusunu şöyle cevaplandırıyor:

"Bazen kendileri söylüyorlar, 'Biz zaten oranın bir uzantısıyız' şeklinde... Böyle ifadeleri var zaten... PKK ile BDP (HDP) arasında organik bir ilişki olduğunu kendileri de söylüyor zaten..."

İLK İŞARETİ 2022'DE VERDİLER

CHP, DP, Deva, GP, SP ve İyi Parti'den oluşan altılı koalisyon ittifakı, 2022'de kamuoyunun karşısına 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği' taslağı ile çıkmış ve burada kayyum uygulamasına yönelik, "Danıştay'ın geçici bir tedbir olarak bir ay süreyle görevden uzaklaştırma kararı verebileceği; her ay kararını gözden geçireceği ve bu geçici tedbirin en fazla altı ay devam edeceği hükme bağlanmıştır. Böylece İçişleri Bakanı, mahallî idarelere kayyum atamak suretiyle yerel seçimlere ilişkin seçme ve seçilme haklarını ortadan kaldıramayacaktır." ifadelerine yer verilmişti.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, altılı masanın hazırladığı taslak hakkında, "Millet İttifakı'nın bileşenlerinin altına imza attıkları kâğıtlara bakarsanız, bizim söylediklerimizin önemli bir kısmına kendilerinin geldiklerini görürsünüz. Dolayısıyla biz politika ve ilkelerle ilgileniyoruz." diye konuşmuştu. 

HDP'YE TANINAN İMTİYAZ

Ocak 2023'te basın lansmanı yapılan Ortak Politikalar Mutabakat Metni ise, masanın HDP'ye tanıdığı bir imtiyaz olarak yorumlanmıştı. Metinde parti kapatma; kayyum uygulaması, yerel yönetimlere dair şu maddelere yer verilmişti:

  • Yerel yönetimler idari ve mali açıdan yeniden yapılandırılacak.

  • Bazı bakanlıkların taşra kuruluşları yerel yönetimlere devredilecek.

  • Parti kapatma meclis iznine tabi olacak.

  • Yerel Yönetimlerde kayyum uygulamasına son verilecek.

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 44
  • hasan 11 ay önce Şikayet Et
    kürt kimliği altında türkiyeden toprak isteyen ermeniler,elbette bunu ermeni kimliği altında yapamazdı...türk- kürt asla aralarında ayrım yapmadı ancak emperyal oyunlar önce sağ sol iç savaşi ile birşey elde edemeyince careyi ermeni kimliği ile yapamazdı ve kürt kimliği ile ermeni türk savaşı çıkarılıp ermeniler her taraftan koruma altına alınıyor bu azerbaycan içinde geçerli...
    Cevapla
  • abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    ters: o halde sende küçük hesaplar yüzünden insanların savrulduğunu kabul ediyorsun. zaman küçük hesap zamanı değil. bütün dünya bunların arkasında. hepimiz aynı gemideyiz. yazık etmeyelim.
    Cevapla
  • MüslümanTürk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar şerlerin açık bir şekilde ittifak ettiği bir yerde, kendine ben Türküm Müslümanım diyen adam bu zillete oy verebiliyorsa ya yalan söylüyor, yada akli muhakemesi çok zayıf olup mantığı iflas etmiş demektir.
    Cevapla
  • ters 1 yıl önce Şikayet Et
    Hdp veya İyi Parti masadan kalkmazsa seçimi kazanamazsınız siz de bunun farkındasınız, lafı evirip çevirmeyin! Sürekli İyi parti'ye Hdp'nin terör bağlantısını, Hdp'ye de İyi Parti'nin milliyetçiliğini hatırlatmaya çalışmayın, zira seçim ikinci tura kalacak ve bunların hepsi Erdoğan karşısında mecburen birleşecek. Siz de zamlar konusunda haksızlığa devam edin oyunuz yüzde 5-10 daha erisin
    Cevapla
  • CAN BAR 1 yıl önce Şikayet Et
    Seçim bitti bitti Siz seçimden sonraki kavga için çekirdekleri alın Bak söylüyorum çekirdeğe accayip zam gelecek Sen şimdide şöyle 3-5 kilo al çünkü kavga eğlence bayağı sürecek Ekrem mi mansur mu aha ha ha tuvalet terliğine mahkum zavallılar
    Cevapla
  • Hadi Bakalım 1 yıl önce Şikayet Et
    Görürsün kazanıyor muyuz kazanamıyor muyuz, bu şer ittifakı yeni mi birleşti ki kazanamayalım. Bu zamana kadar Türkiye'nin karşısında şerler gerek içerde gerek dışarda hep ittifak etmiştir, tarih boyunca. Ancak bu sefer rüzgar bizden yana, talih bizden yana. 200 yıllık uykudan uyanışın adıdır AK Parti..
    Cevapla
  • Birol 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence seçim meçim yapılmasın hepsinin maskesi düştü
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İlkokul öğrencilerinden İsrail destekçisi firmaya protesto! Sosyal medyada gündem oldu
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor