İttifak listelerinin şifreleri... "Akşener partisini bile kaybedecek noktaya geldi"

6+1 masanın 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sunduğu skandal liste konuşulmaya devam ediyor. Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür biri devrim gibi bir değişime imza attı diğeri derin bir deprem yaşadı dediği stratejileri analiz etti.

İttifak listelerinin şifreleri... "Akşener partisini bile kaybedecek noktaya geldi"
İttifak listelerinin şifreleri... "Akşener partisini bile kaybedecek noktaya geldi"
GİRİŞ 11.04.2023 17:23 GÜNCELLEME 11.04.2023 17:23
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

14 Mayıs'taki tarihi seçimlerine 33 gün kala parti ve ittifaklar aday belirlemede ortaya koyduğu stratejiyle ciddi bir imtihan verdi. 3 dönem kuralının istisnasız uygulandığı AK listelerinde büyük değişim gözlenirken siyasi söylemlerinin aksine CHP ve İYİ Parti listelerinde parti kimlikleri adata yok edildi.

Daha önce büyük iddialarla, oy oranları hedefleriyle sahneye çıkan DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi seçimlere kendi logolarıyla değil CHP listesinden girecekler. Hem İYİ Parti hem de CHP'de FETÖ ve Kandil'e mavi boncuk dağıtan isimlerin listelerde en ön sıralarda yer verilmesinin yarattığı kaos ise devam ediyor.

Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür "Liste devrimi, CHP ve İP’teki erime" başlığıyla kaleme aldığı yazısında liste savaşından kazanan ve kaybedenleri analiz etti.

İşte Mahmut Övür'ün o yazısı;

İki büyük ittifakı oluşturan AK Parti ve CHP'de olanlar, siyasetin geleceği açısından ders niteliğinde.

Biri devrim gibi bir değişime imza atarken, ötekinde derin bir deprem yaşandı.

AK PARTİ VE CUMHUR İTTİFAKI

AK Parti, son 20 yılda girdiği seçimlerde belki de ilk kez çok köklü bir liste devrimi yaptı. Aralarında başbakanlık, Meclis başkanlığı da yapan isimlerin olduğu ve üç dönem milletvekili seçilen 64 kişi listeye konulmadı.

Bu, siyasetin yenilenmesi açısından köklü bir adımdı. Bu köklü adım, listede yer alan yeni isimlerle tamamlandı. Bu nedenle AK Parti listesi hem toplum hem de teşkilat tarafından olumlu karşılandı.

Çok sayıda mesleğinde başarılı olmuş kadın adayın listelerin ilk sıralarında ve seçilecek yerlerde olması, gençlere özel yer verilmesi ve tecrübe ile dinamizmin sentezlenmesi AK Parti'nin yeni bir sessiz devrime imza attığının işaretiydi.

Bakanların büyük şehirlere ve Anadolu şehirlerine dağıtılması da bunun tamamlayıcısı oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un İstanbul'dan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin son depremin merkezi Kahramanmaraş'tan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Şanlıurfa'dan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın ise Osmaniye'den aday gösterilmeleri, yeni dönemde şehirlerin ve "depreme hazırlığın" öne çıkacağını gösteriyor.

Cumhur İttifakı içinde yer alan partilerin kendi logolarıyla seçime girmeleri de süreci pozitif olarak etkileyecek. Böylece kendi logolarıyla seçime katılan MHP ve BBP milliyetçiliğin, YRP ise CHP'ye payanda yapılan "Milli Görüş" düşüncesinin gerçek adresleri olduğunu göstermiş oldu.

İnce'den altılı masaya sert tepki: İttifaklar omurgalı olmalıİnce'den altılı masaya sert tepki: İttifaklar omurgalı olmalı

İYİ Parti'de İdris Naim Şahin krizi!  Bir istifa haberi dahaİYİ Parti'de İdris Naim Şahin krizi! Bir istifa haberi daha

'LİSTEDE ATATÜRKÇÜ BULAMADIK'

Gelelim ciddi anlamda bir deprem yaşayan CHP ve öncülük ettiği Millet İttifakı'na... Ne CHP ne de ittifak yaptığı partilerin hiçbiri "tarihi" dedikleri seçim sürecini doğru yönetemedi. Listeler bunun en somut göstergesi oldu.

Tablo büyükşehirlerdeki CHP listelerinde daha net görünüyor. Klasik CHP kimliği sıfırlanmış yerini DEVA, Gelecek, DP ve SP'lilerden oluşan ve kendi mahallelerinde tutunamayan "küreselci-sağcı" aktörler almış. Anlayacağınız Atatürkçü CHP tabanı, İstanbul'da Cemal Enginyurt'u, Birol Aydın'ı, Selim Temurci'yi ya da Abdullah Gül'ün önerisiyle birinci sırada yer aldığı söylenen Namık Tan'ı, Ankara'da ise infial yaratan Sadullah Ergin'i oylarıyla Meclis'e taşıyacak.

Herhalde solcu Yunus Emre de sonradan çıkıp Meclis kürsüsünde şöyle bağıracak: "O koltuklarda CHP'ye oy veren Atatürkçülerin sayesinde oturuyorsunuz, haddinizi bileceksiniz."

Sadece onlar değil, aralara İP'liler de serpiştirilmiş... Tabii "Ekremcileri" de unutmamak gerekiyor. Liste savaşında Canan Kaftancıoğlu'ndan çok İmamoğlu'nun etkili olduğu, sadece İstanbul'da değil başka şehirlerde de kendisine yakın isimleri listeye koydurduğu söyleniyor.

Ve Jahrein de ateş püskürdü, çarpıcı 'FETÖ' itirafı!Ve Jahrein de ateş püskürdü, çarpıcı 'FETÖ' itirafı!

Klasik CHP geleneğinden gelen bir CHP'li, listeyi değerlendirirken şöyle diyordu: "Listelerde Atatürkçü aradık ama bulamadık."

Görünün o ki, CHP yönetimi, sadece sağ siyasetçilere teslim olmakla değil, PKK-HDP ilişkisini meşrulaştıran siyasetiyle de ağır bedel ödeyecek. Hem de sandıkta ciddi oy kaymalarıyla... Birazı Muharrem İnce'ye gitse de önemli bir kesimi HDP ve TİP'e gidecek. Bu da listelerde sadece Çankaya'da Sadullah Ergin'e isyan eden Atatürkçülerin derin paradoksu...

İYİ Parti'de 'liste' depremi! 'Büyük istifalar gelecek'İYİ Parti'de 'liste' depremi! "Büyük istifalar gelecek"

İP'TE TÜMDEN İPLER KOPTU

Aday belirleme süreci ve listelerin açıklanması sonrasında sürekli irtifa kaybeden tek parti İyi Parti oldu. "Başbakan olacağım" diyen Meral Akşener, partisini bile kaybedecek noktaya geldi.

Sadece Aytun Çıray'ın giderayak "Partimiz baraj altında kalacak" demesi bile bunu göstermeye yetiyor.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ - MAHMUT ÖVÜR
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 48
  • Akinci Beyi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu meralin ip ini fetö kurdu fetöcüleri kurtarmak onlara siyasi destek ve kalkan olmakla görevlendirilen bu kitle icin siyasi parti derdi yoktur varsa yoksa fetöcüleri Türk siyasi tarihinde tutmaktir.
    Cevapla
  • Yakamoz 1 yıl önce Şikayet Et
    Meral ahh meral vah meral hani sen başbakan oluyordun ne oldu
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Maral kumar masasında kaybetti son bi çırpınır çırpındıkça dibevur bunu görmek için seçimin sonunu getirmesini bekler.
    Cevapla
  • iyıdere 1 yıl önce Şikayet Et
    Bin beter olsun terörist ortağı..
    Cevapla
  • Yorumcunun biri 1 yıl önce Şikayet Et
    bunlara sandıkta da çok dikkat etmemiz gerekir bunların sahtekarlıkları her yerde zuhur eder
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...
Kira getirisin de zirveye oturdular! İşte getirisi en yüksek olan iller...