Kılıçdaroğlu'nun 'mültecileri göndereceğim' vaadini çürüten CHP raporu!

“İktidara gelirsem bütün mültecileri göndereceğim” diyen Kılıçdaroğlu’nun Avrupa’ya gönderdiği Mülteci Raporu’nda”Suriyeliler Türkiye’de kalıcı” ifadesine yer verdiği, mültecilere özel kanunlar yapılacağını vaat ettiği ortaya çıktı.

Kılıçdaroğlu'nun 'mültecileri göndereceğim' vaadini çürüten CHP raporu!
Kılıçdaroğlu'nun 'mültecileri göndereceğim' vaadini çürüten CHP raporu!
GİRİŞ 18.05.2023 14:25 GÜNCELLEME 22.05.2023 10:13
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

İkinci turda oy için milliyetçi kisveye bürünen CHP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “mülteci gönderme” vaadinin arkasından büyük çelişki çıktı.

AVRUPA'YA BAŞKA, SEÇMENE BAŞKA VAATLER

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yarım puanla ikinci tura kalması üzerine CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, Sinan Oğan’a oy veren %5’lik milliyetçi kesimi çekebilmek için yeni bir söylem geliştirdi. Zafer Partisi’ne yakın bir üslup kullanan Kılıçdaroğlu bugün yaptığı açıklamada, “İktidara gelirsem bütün mültecileri evlerine göndereceğim” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun 28 Mayıs seçimi öncesi verdiği mülteci vaadi, partisinin Avrupa’ya verdiği sözleri yeniden hafızalara getirdi. Savaş dolayısıyla Türkiye’ye sığınan mültecilerin tamamını göndereceğini iddia eden Kılıçdaroğlu’nun, CHP tarafından Avrupa için hazırlanan Mülteci Raporu’nda Suriyelilerin Türkiye’de kalıcı olduğunu, onlar için özel bakanlık kurulması gerektiği, talep etmeleri durumda hukuki yardım dahi verilmesine ilişkin maddeler sıraladığı belirlendi.

  • CHP’nin hazırladığı “CHP Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu Mülteci Raporu” başlıklı raporu, “Sınırlar Arasında - İnsanlık Dramından İnsanlık Sınavına” ismiyle kitaplaştırıldı. Haziran 2016 tarihli raporda imzası bulununan isimler şunlar: CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen.

CHP’nin mülteci raporunun öne çıkan maddeleri şöyle:

CHP: “MÜLTECİLERİN BÜYÜK KISMI ÜLKEMİZDE KALICI”

• Ülkemizde, ilk aşamada misafir olarak kabul edilen ama daha sonra geçici koruma statüsü verilen Suriyeli mültecilerin büyük bir kısmının ülkemizde kalıcı oldukları kabul edilmelidir. Ancak, Suriye krizi sona erdikten sonra ülkelerine dönmek isteyenlere de yardımcı olunmalıdır.

CHP: “AVRUPA MÜLTECİLERLE İLGİLİ NE DİYORSA ONU YAPMALIYIZ”

• Türkiye, 1951 tarihli Cenevre Sözleşmesi’ne koyduğu coğrafi çekinceyi kaldırmalıdır. Ülkemizdeki “mülteciler” hukuken de mülteci statüsünde olmalı ve uluslararası hukukun mültecilere verdiği bütün haklara sahip olmalıdırlar.

CHP: “MÜLTECİLERİN SÖMÜRÜLMESİNİN ÖNÜNE GEÇMELİYİZ”

• Türkiye’deki mültecilerin işgücü piyasalarına entegre edilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Mülteciler kayıt içi ekonomiye çekilmeli ve ucuz işgücü olarak sömürülmelerinin önüne geçilmelidir.

EĞİTİM, SAĞLIK, HUKUKİ YARDIM…

• Mülteci çocuklar eğitime devam edememekte, kapsamlı sağlık hizmetleri verilmemekte, barınma gibi asgari olarak sağlanması gereken insan hakları sağlanmamaktadır. Kayıt, hukuki yardım, tercüme, eğitim ve sağlık hizmetleri daha etkin bir şekilde sağlanmalı; çocuklar, kadınlar ve özel yardıma ihtiyaç duyan gruplar başta olmak üzere konu bazlı mekanizmalar oluşturulmalıdır. Ayrıca, mültecilere sağlanan hizmetlerin koordinasyonu ve gelişimi için hizmetler haritalandırılmalıdır.

CHP: “MÜLTECİLERİN TÜRKİYE’YE UYUMU İÇİN GÖÇ BAKANLIĞI KURULMALI”

• Göç ve Entegrasyon Bakanlığı kurularak mülteci ve sığınmacıların toplumsal yaşama uyumunu sağlamak üzere makro politikalar geliştirilmeli ve uygulanmalıdır. Çünkü kamu kurum ve kuruluşlarının göç konusunda makro ve mikro düzeylerde yapabilecekleri ve imkânları farklılık göstermektedir. Ülkemizdeki göç olgusunun ulaştığı hacim Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve AFAD’ın kapasitesini aşmaktadır.

• Güvenlik kuvvetleri yabancı düşmanlığı konusunda eğitilmeli, terörizm ve sığınmacı göçünün birbirinden farklı olgular oldukları konusunda bilinçlendirilmeli.

Rapora Kemal Kılıçdaroğlu'nun yazdığı Önsöz

RAPORU HAZIRLAYAN CHP’Lİ: “GÖÇMENLER GİTMEYECEK”

Raporun hazırlayıcıları arasında yer alan CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, rapora ilişkin yaptığı açıklamada Suriyeli mültecilerin kalıcı olduğunu şu sözlerle dile getiriyor: "Burada bahsettiğimiz şey, daha kalıcı bir çözüm. Çünkü bu insanların gitmeyeceği bilimsel olarak bize anlatıldı, bir gün ülkelerine barış gelse bile. Dolayısıyla onları daha entegre etmeye yönelik, istihdam anlamında, eğitim anlamında daha makro politikalar geliştirmek, biz de bunun takipçisi olacağız.”

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 21
  • mersinli 11 ay önce Şikayet Et
    O kadar yalancı ki lafı lafına uymuyor mültecilere özel kanunlar yapılacağını vaat ettiğin mi doğru Kazanırsan göndereceğin mi doğru BİR KARAR VER ARTIK
    Cevapla
  • mehmet demirel 11 ay önce Şikayet Et
    Chp nin parti tüzüğünde var vede Avrupa Parlemontosundan onaylı.
    Cevapla
  • vatansever 11 ay önce Şikayet Et
    entegre falan olmazlar aynı yerlere öbekleniyor ve sadece kendileri ile alışveriş ediyorlar minimum 5 ve üstünde çocuk yapıyorlar şimdiden söylersek on yıl sonra yirmi milyonu bulurlar türkiyenin yeni çıbanı olmazlar inş.fakat tavırları ve davranışları kültür erozyonuna sebep olacaklarını açıkça gösteriyor ALLAH gelecek nesillere sabırlar versin emdikleri süt burunlarından gelebilir
    Cevapla
  • Sadık 11 ay önce Şikayet Et
    Sosyal medyaya koysanıza bu raporu yazık kitlesi haberdar değil de
    Cevapla
  • 2. turun önemi 11 ay önce Şikayet Et
    2. tur sadece Türkiyenin değil sayın kılıçtaroğlu ve ekibinin chp başına gelmesiyle chp den ilişiği kesilen Ulusalcı ve Atatürkçü başta partiden ilişiği zorla kesilen uzaklaştırılan bu yönetim rahatsız olanlar içinde bir fırsat seçim Sayın Erdoğanla Sayın Kılıçtaroğlu arasındaki makas Erdoğan lehine büyürse chp den ilişiği kesilen çıkarılan chp lilerinde partiye dönüş için önü açılmış ol
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan-Özel görüşmesinde neler konuşulacak? AK Partili Usta'dan önemli açıklama
Hamas, 2 İsrailli esirin görüntüsünü paylaştı: "Ya esirler ya da savaş"