Kılıçdaroğlu, 2 yıl önce hayata geçen uygulamayı vadetti: Bakan Koca'dan tepki

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, evlilik öncesi çiftlere SMA taraması yapılacağını vadetti. Sağlık Bakanı Koca, söz konusu uygulamanın 2 yıl önce hayata geçtiğini açıkladı ve Kılıçdaroğlu'na tepki gösterdi.

GİRİŞ 25.05.2023 14:27 GÜNCELLEME 25.05.2023 15:38
Bu Habere 65 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SMA hastalarıyla ilgili vaadinin çoktan hayata geçtiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, "evlilik öncesi çiftlere SMA taraması yapılacağını" vadetmişti. 

Sosyal medyadan paylaşım yapan Koca, söz konusu uygulamanın 2021'de başladığını hatırlattı. Koca, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun, SMA konusundaki bu gelişmeleri izlemediği veya bile bile böyle beyanlarda bulunduğu düşünebilir. Yoksa hâlihazırdaki uygulamayı niçin vadetsin" ifadelerini kullandı.

24 Kasım 2022'de TBMM'deki bütçe görüşmelerinde uygulamada gelinen noktaya ilişkin güncel bilgileri aktardığını, sunumu içeren basılı dokümanı Meclis'te bulunan vekillerle paylaştığını; dokümanın 220 ila 223 arasındaki sayfaların aynı konuya ayrıldığını aktaran Koca, "Partisinin milletvekilleri oradaydı. Konudan habersiz olması hiç mümkün mü?" değerlendirmesinde bulundu. Koca'nın açıklamasından öne çıkan diğer başlıklar şöyle: 

"Sayısal verilerle, bugün gelinen noktayı söyleyelim: 2021 yıl sonundan itibaren 600 Bin çiftin evlilik öncesi SMA taraması, Mayıs 2022’den bu yana yaklaşık 1.5 Milyon yeni doğan bebeğin SMA taraması tamamlanmıştır.

İkinci bir konu var: SMA tedavisinde kullanılan ilaç, tedavi rehberimizde ve geri ödeme kapsamındadır. SMA hastası hiçbir evladımız tedavisiz bırakılmamaktadır. 

Taramalar neticesinde hastalığına erken dönemde tanı konan asemptomatik yani belirtisiz hastalar için uluslararası kabul görmüş tıbbi kriterlere göre Gen Terapisi tedavi yönteminin uygulanabileceği SMA Bilim Kurulumuzca değerlendirilmiş ve uygulamanın geri ödemeye alınması için Bakanlığımızın “uygun” görüşü Sosyal Güvenlik Kurumuna iletilmiştir. Çok yakında geri ödemeye alınması planlanmaktadır. 

Semptomatik yani belirtisi olan hastalar içinse Gen Terapisinin etkili olmadığı uluslararası bilim camiasınca kabul görmüş bir gerçektir. 

Özetin özeti açıklamadan da anlaşılacağı gibi, SMA hastası çocuklarımız için tedavi yöntemi seçiminde ekonomik şartlar kesinlikle değerlendirme kriteri değildir. Şuna herkes inanmalı: Devletimiz, sonuç verdiği kanıtlı bir tedaviyi SMA hastası evlatlarından esirgemez. Sayın Cumhurbaşkanımızın sağlık hizmetlerine verdiği önem, sağlığa ayrılan kaynağın büyüklüğü ve kuşatıcılığı ortadadır.

Bilim ne söylüyorsa ona bakmalıyız. Yakınları ıstıraplı SMA hastalarının durumuna yanlış bilgilerle yaklaşan, doğruyu öğrendiği halde söylemini sürdürürse yaptığı istismara döner.

Etkinliği kanıtlanmış her tedaviyi o tedaviye uygun her SMA hastamıza uygulamaya hazırız. Devletimiz buna muktedirdir."

Bayraktar'dan Kılıçdaroğlu'na tepki: Hakikati çarpıtmaktan yorulmadınızBayraktar'dan Kılıçdaroğlu'na tepki: Hakikati çarpıtmaktan yorulmadınız

HDP'liler 'Zehir zıkkım olsun' diyerek Kılıçdaroğlu'nu topa tuttuHDP'liler 'Zehir zıkkım olsun' diyerek Kılıçdaroğlu'nu topa tuttu

 PKK tam kadro Kılıçdaroğlu nöbetinde! Gün gün Kılıçdaroğlu'na 10 destek açıklaması PKK tam kadro Kılıçdaroğlu nöbetinde! Gün gün Kılıçdaroğlu'na 10 destek açıklaması

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 65
  • ATILLA TÜRK 11 ay önce Şikayet Et
    kimse kusura bakmasin ama bu karbonat kemali senelerdire takip ediyorum ben bu adama oy verenlere sasiyorum adam resmen secmenine türk halkina yalan söylüyr tutarsiz konusmalari kararsiz tavirlari bol bol yalan vede hayal üretmekten kopya cekmekten utanmayan buadam sahi bu adama kim hangi üniversite diploma verdi hala anlayamadim bu adama oy verenlerin kendilerini bir sorguya cekmeleri
    Cevapla
  • bülent 11 ay önce Şikayet Et
    kımıl bütün tuşlara basıyor tek sermayesi yalan iftira bu ahlaksız buralari hiç haketmiyor
    Cevapla
  • Veysel 11 ay önce Şikayet Et
    Yalancıya siz güvenebilirsiniz fakat yalancı başa gelirse Türkiyedeki şirketlerin yarısı ertesi gün kapanır güvenmez. Şirket sahibi değilsin işçi çalıştırmıyorsun ihracat yapmıyorsun fazla borcun yok açılmamıssın. Şirketlerin çoğu gümler. Kılıçtaroğlu ve hdp yönetimi başta olursa kaos olur. hdp kaos demek.Bu kaosta ne fetöcüler nede hdpliler rahat etmez. İçeri birde başka örgütler girer
    Cevapla
  • Vatandaş 11 ay önce Şikayet Et
    Kitlesi yiyo bunları biz burda boşuna çene yormayalım. At gözlüklü kitleleri var artık. Bu vaade hepsi inanır
    Cevapla
  • recep gürbüz 11 ay önce Şikayet Et
    adamın ülkesinin ne durumda olduğundan haberi yok 80 lerde kalmış.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sahil Güvenlik ekiplerinin teleferikte mahsur kalanları kurtarma görüntülerine ulaşıldı
Otobüs şoförleri seyir halindeyken yer değiştirdi