Kılıçdaroğlu’nun HDP’ye verdiği sözler ifşa oldu!

CHP lideri Kılıçdaroğlu, HDP ile olan mutabakatı inkar etmişti. Ancak HDP'li Pervin Buldan, verilen sözleri ifşa ederek, "Ümit Özdağ ile protokol imzalamış olabilirler. Biz Kılıçdaroğlu’nun sözlerini esas alırız." ifadesinde bulundu.

GİRİŞ 26.05.2023 17:42 GÜNCELLEME 27.05.2023 10:17
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile yapılan mutabakatı hemen yayımlayan 7’li koalisyonun cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP ile yapılan gizli mutabakatlar ve sözleri inkar ederken YSP/HDP’li isimler bu ifadeyi yalan çıkarıyor. 

İYİ Parti'den 'yok artık' dedirten 'U' dönüşü: HDP ile federasyon konuşacaklarmış...İYİ Parti'den 'yok artık' dedirten 'U' dönüşü: HDP ile federasyon konuşacaklarmış...

HDP'DEN 'ÜMİT ÖZDAĞ' AÇIKLAMASI: "BİZ KILIÇDAROĞLU’NUN VERDİĞİ SÖZLERİ ESAS ALIRIZ"

HDP’ye söz vermediğini ifade eden Kılıçdaroğlu’nu yalanlayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Ümit Özdağ ile yapılan protokol hakkında konuştu. Kılıçdaroğlu’nun kendilerine söz verdiğini belirten Buldan, “Ümit Özdağ’ın ırkçı ve faşist söylemlerine bakmıyoruz. Bizim için esas olan Kılıçdaroğlu’nun vermiş olduğu sözlerdir. Ümit Özdağ ile protokol imzalamış olabilirler. Kılıçdaroğlu’nun hem kayyum meselesi hem Kürt sorununun çözümü sözlerini esas alırız.” dedi.

Diğer taraftan HDP'li Pervin Buldan'ı destekleyici ve CHP ile HDP arasında bir mutabakatın olduğunu ortaya koyan birçok açıklama yapıldı. 

"ELBETTE MUHALEFET DE SÜTTEN ÇIKMIŞ DEĞİL"

Buldan ayrıca "Elbette muhalefet de sütten çıkmış bir şey değil ama biz 2 tercihten yana kaldığımız için Kılıçdaroğlu'nun yanında kalıyoruz." dedi.

İşte o açıklamalardan bazıları:

CENGİZ ÇANDAR’DAN “MUTABAKAT” İTİRAFI

YSP'den Diyarbakır milletvekili seçilen Cengiz Çandar, Kılıçdaroğlu’nun HDP’ye vaatler verdiğini açıklayarak, "İyi niyetli bir şekilde cumhurbaşkanı adayı Kürtlerin de oy vereceği seçilmesini isteyeceği Kılıçdaroğlu ile HDP eş başkanları Pervin Buldan ile Sancar bir mutabakat ortaya koydular." diyerek itiraflarda bulundu.

"ERDOĞAN ASLA SEÇENEK DEĞİLDİR"

Dün partiler adına bir açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Hedef ayrımcılıktan arınmış, halkların yönetime katılabildiği, özgür, demokratik ve adaletli bir rejim inşa etmektir. Bu yüzden Erdoğan bizler açısından asla bir seçenek değildir ve tek seçenek onu ve temsil ettiği iktidarı değiştirmektir" dedi. Bu açıklama HDP'nin gönüllü olmasa da Kılıçdaroğlu'na destek verecekleri şeklinde yorumlandı.

HDP’Lİ ÖNDER: KILIÇDAROĞLU’NUN TAAHHÜTLERİ VAR

14 Mayıs seçimlerinde Yeşil Sol Parti'den İstanbul Milletvekili seçilen Sırrı Süreyya Önder, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendilerine taahhüt ettiği şeyler olduğunu söyledi. Önder, "Kılıçdaroğlu bu taahhütleri yerine getirmek zorunda" ifadesinde bulundu.

HDP’Lİ SIRRI SAKIK: KAPALI KAPILAR ARDINDA VERDİĞİN SÖZLERİ AÇIKLA

HDP milletvekili Sırrı Sakık, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Öcalan ve diğer terör tutuklu ve hükümlülerinin genel afla çıkacağı sözünü kamuoyuna açıklaması gerektiğini söyledi. HDP’li Sakık, “Kılıçdaroğlu da açık ve net olarak önümüzdeki dönem ne yapacağını kamuoyu ile paylaşmalıdır. Kapalı kapılar ardında söylenenlerin, kamuoyuna da bunların deklare edilmesi gerekir.” diye konuştu. 

HDP’Lİ AHMET TÜRK: SÖZLERİNİ TUTMAZLARSA HESAP SORARIZ

HDP'li Ahmet Türk, YSP’nin Mardin Kızıltepe mitinginde 7’li koalisyon masasına açık gözdağı verdi. HDP'li Ahmet Türk, Kılıçdaroğlu'na oy vereceklerine vurgu yaparak, “Sözlerini tutmazlarsa hesabını sorarız” mesajı verdi. Ahmet Türk, “Bugün bir Millet İttifakı var. Kılıçdaroğlu'na partimiz destek vereceğini açıkladı, ama herkes şunu bilsin. Yarın iktidara geldiklerinde halkımıza yanlış yaparlarsa onun hesabını da soracağız” diye konuştu.

PKK tam kadro Kılıçdaroğlu nöbetinde! 10 elebaşından gün gün Kılıçdaroğlu'na destek açıklamasıPKK tam kadro Kılıçdaroğlu nöbetinde! 10 elebaşından gün gün Kılıçdaroğlu'na destek açıklaması

"ÖZERKLİK" SÖZÜ

2011 yılından bu yana özerklik vaadinde bulunan Kılıçdaroğlu, CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı'nda özerklik getirileceği sözünü verdi. Kılıçdaroğlu, “CHP Kurultayında yine söylüyorum; CHP iktidarında yerel yönetim özerklik şartını mutlaka getireceğiz.” dedi. 

 

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, Halk TV'de katıldığı bir canlı yayında Kılıçdaroğlu'nun özerklik vaadini tekrar etti.. CHP''li Emre, "İktidara geldiğimizde hemen göreceksiniz" diyerek yerel özerkliği getirecekleri hadsizliğinde bulundu

Daha önce ise Buldan, “Suriye’de elde edilen statü Türkiye’de de elde edilecek.” diye konuşmuştu. 

Terörist elebaşı Salim Müslim, Türkiye'ye yönelik kirli planlarını deşifre etti!Terörist elebaşı Salim Müslim, Türkiye'ye yönelik kirli planlarını deşifre etti!

HDP'DEN "KÜRDİSTAN'A ÖZGÜRLÜK" TALEBİ

Rudaw'a konuşan HDP Van Milletvekili adayı Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, "Kürdistan'a statü istiyoruz" dedi. 

"Anayasa'da Kürt halkının varlığının kabul edilmesi istediklerini" belirten Çiftyürek, "Sloganımız Türkiye'ye demokrasi, Kürdistan'a özgürlük" ifadelerini kullandı.

Çiftyürek şunları söyledi: 

"Kürdistan’a statü istiyoruz. Güney’de resmi bir statü var. Kuzey statüsüz kalamaz. Diğeri; Kürtler madem Türkler ile eşit yurttaştır, kardeştir diyoruz anayasada Kürt halkının varlığı kabul edilsin istiyoruz. Sloganımız ‘Türkiye’ye demokrasi, Kürdistan’a özgürlük’. Coğrafik bir statü olmalıdır. Bu statü Güney modeli mi olur? Belediyeler üzerinden mi olur? Şimdiden belirlememiz veya isimlendirmemiz mümkün değil."

TERÖRİSTBAŞI ÖCALAN HAPİSTEN ÇIKARILACAK MI?

HDP, her alanda Kılıçdaroğlu'nun seçimi kazanması halinde terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılacağını belirtiyor. 

Hakkari'de açıklamalarda bulunan HDP Eş Başkanı Keskin Bayındır, "Biz bu seçimde AKP-MHP faşizmini yok edeceğiz ve İmralı'nın kapılarını açacağız Sayın Öcalan’ı özgürleştireceğiz. Bugün Kürtler yalnız değil, ittifak ve müttefikleriyle çok önemli bir yol alıyor. Biz dostlarımızla başaracağız.” ifadesinde bulundu.

Erzurum’daki HDP mitinginde konuşan Sırrı Sakık, “Şimdi Selahattin'e özgürlük dediniz. Tabii ki biz özgürlük için alanlardayız. Valla gideceğiz, orada mücadele edeceğiz. Zindanların kapısını açacağız. İmralı'daki tecridin kapısını kıracağız. Özgürlükleri hayata geçireceğiz. Arkadaşlarımız özgür olacaklar” diye konuştu.

HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Rohat Gövercin, “200 yıldır süren Kürtleri imha politikalarına son vereceğiz. Kürt halkının en temel haklarını almasını sağlayacağız. Bütün sorunların kaynağı olarak gördüğümüz Sayın Abdullah Öcalan şahsında toplumun her kesimine uygulanan tecrit politikalarına son vereceğiz" açıklamasında bulundu.

"KAYYIM UYGULAMASI ORTADAN KALDIRILACAK" SÖZÜ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars Milletvekili seçilen İnan Akgün Alp, mazbatasını alır almaz HDP’ye teşekkür turuna çıktı.

Kars Belediyesi önünde CHP ve HDP üyelerinin bulunduğu alanda açıklama yapan Alp, Kars Belediye binasının göstererek “28 Mayıs’ta seçimi kazandığımız gün bu kayyum buradan gidecek. Kars halkına söz veriyorum.” dedi.

ORTAK AÇIKLAMA İLE KAYYIMA KARŞI OLDUKLARINI DUYURDULAR

CHP'li İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Ankara Milletvekili Levent Gök ve Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Millet İttifakı'nın temsilcileri ile kentteki özel bir tesiste basın toplantısı düzenledi. 

Ayrıca CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak kayyum uygulamasına kesin bir biçimde karşı olduğumuzu ifade ediyoruz. Ayrıca ittifak partileri olarak da böyle bir sorumluluğumuzu da ortak politikalar metninden de geçirmiş durumdayız" dedi.

Toplantıda konuşan Tanrıkulu, 6 siyasi partiyi bağlayan ortak politikalar metninde kayyum uygulamasının olmadığını ifade ederek, "28 Mayıs'ta bu düzeni değiştirmek istiyoruz. Ayrıca 6 siyasi partiyi bağlayan ortak politikalar metni var. Bu ortak politikalar metninde de sonuçta kayyım uygulamasına son verileceği yazılıdır. Ayrıca dün kamuoyuna açıklanan protokolde de çok açık bir biçimde, kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı olmadan hiçbir seçilmişin görevden alınmayacağına dair bir düzenleme var." ifadesini kullandı.

TERÖRİSTLER SALIVERİLECEK Mİ?

HDP milletvekili Sırrı Sakık, yaptığı bir açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olması halinde terör tutuklularının salıverileceğini belirtti. Sakık, “Biz geldiğimizde içeride 350 bin mahkum var ve sürgünde olan arkadaşlarımız var, bunların geri dönüşü için genel af düşünüyoruz. Önümüzdeki dönem genel affı masaya yatıracağız. Bunları bekliyoruz. Belediye başkanları cezaevinde ve dışarıda olanların da içeride olanların da yerine kayyum atandı. Geldiğimiz gün ilk işimiz bu kayyumları oradan alacağız.” dedi.

HDP'den aday gösterilen Hasan Cemal de "Bu düzeni değiştirmek için geliyoruz. Elbette hapisteki bütün tutsakların salınması var. Her şeyi yeni baştan inşa etmek zorundayız." ifadesinde bulundu.

"DEMİRTAŞ, KAVALA SERBEST BIRAKILACAK" SÖZÜ

CHP'nin Van'da düzenlediği Belediye Başkanları Çalıştayı'nda konuşan Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Gezi finansörü Osman Kavala'nın serbest bırakılacağının sözünü verdi. Kılıçdaroğlu, "Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını istiyorsanız Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını istiyorsanız bize katılacaksınız" dedi.

HDP'li Hasip Kaplan, 28 Mayıs sonrası için "Türkiye yeni bir dünyaya uyanacak" derken "28 Mayıs'ta Kemal Kılıçdaroğlu seçilecek, tek adam rejimini bitireceğiz. 28 Mayıs'ta Tayyip gidecek, Selo gelecek" açıklamasını yaptı.

TERÖR KORİDORUNA YOL AÇILACAK

YSP'den Diyarbakır milletvekili seçilen Cengiz Çandar Suriye'de özerk bir Kürt devleti kurmak istediklerini açık açık itiraf ederek, "Kürtlerin kendi kendini yönetme hakları var. Merkeziyetçi bir ülke değil ademi merkeziyetçi bir yapı.” dedi.

Öte yandan CHP ve HDP, son Suriye ve Irak tezkerelerine 'hayır' oyu vererek Kuzey Suriye ve Kuzey Irak'ta terör koridoru oluşturmak isteyen terör örgütü YPG/PKK'ya operasyon yapılmasına karşı çıkmıştı. 

PKK elebaşı Duran Kalkan'dan CHP ve İYİ Parti'ye tezkere mesajı PKK elebaşı Duran Kalkan'dan CHP ve İYİ Parti'ye tezkere mesajı

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 71
  • alim 10 ay önce Şikayet Et
    Yazik, CHP adina ne kadar aptalca bir karar.
    Cevapla
  • Mehmet 10 ay önce Şikayet Et
    Kılıçdaroğlu herkese kanlı boncuk dağıtıyor..
    Cevapla
  • Esven 10 ay önce Şikayet Et
    Kılıçtaroğlu her öüne gelene mavi boncuk takmayı çok iyi beceriyor doğrusu.
    Cevapla
  • Semih 10 ay önce Şikayet Et
    Seçimden sonra inşallah birbirinizi yersiniz
    Cevapla
  • Sofi 10 ay önce Şikayet Et
    Allah korusun eğer kılıçtaroğlu gelirse kürtlere asıl büyük kazığı o çakacak o zaman Erdoğanı çooook arayacaksınız. Yeni dersimler yeni zilanlar o zaman yaşanacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi