ABD'nin teklifi Ankara'dan kabul görmedi, şart olarak sunuldu...

Ankara'daki kritik zirvede Fidan ve Blinken, İsrail-Filistin savaşını görüştü... Görüşmede Washington'ın 3 maddelik teklifi Ankara tarafından kabul görmedi, önce 'kalıcı ateşkes' şartı sunuldu...

GİRİŞ 08.11.2023 10:28 GÜNCELLEME 08.11.2023 10:34
Bu Habere 107 Yorum Yapılmış

Ankara, ABD'li Bakan Blinken'ın, çantasındaki "rehine takası, geçici ateşkes ve insani yardım" içeren 3 maddelik öneri paketini kabul etmedi. Bakan Fidan, "Önce kalıcı ateşkes, sonra rehine takası ve insani koridor" şartını sundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken arasındaki görüşme sadece Türkiye'de değil özellikle Ortadoğu'da büyük bir dikkatle izlendi. Yaklaşık bir saat olarak planlanan görüşme toplamda 3 buçuk saat sürdü. Fidan ve Blinken 2 buçuk saat baş başa ve yaklaşık bir saat de heyetlararası görüşme yaptı. Görüşmede Türkiye'nin tezleri ve ne düşündüğü Hakan Fidan tarafından Blinken'a çok net olarak iletildi.

3 MADDELİK TEKLİF

Görüşme temel olarak üç başlık üzerinden yürüdü. Başlıklar konusunda Ankara ve Washington hemfikir ancak başlıkların önceliği ve içeriği konusunda farklılıklar ortaya çıktı. Fidan'ın Blinken'a acil atılması gereken üç adım olduğunu iletti ve zaman kaybetmeden İsrail'in buna ikna edilmesi gerektiğinin özellikle altı çizildi.

Bakan Fidan ancak kalıcı ateşkesle Filistin ve İsrail tarafının çözüme kapı aralayabileceğini, rehine takası konusunda Hamas tarafının da ancak kalıcı ateşkesle ikna edilebileceğini üzerine basa basa muhatabına iletti.

SİLAHLAR SUSMALI

Fidan, rehine takası konusunda Türkiye'nin ciddi bir çaba ortaya koyduğunu kalıcı ateşkesle bu çabaların artarak rahatlıkla sonuç alınabileceğini söyledi. Fidan, kalıcı ateşkesle birlikte Gazze'ye açılacak insani koridorla gıda, ilaç ve hastane tıbbi malzemelerinin sağlanması, durumu çok ağır olan hastaların da bu insani koridordan nakledilerek üçüncü ülkelerde tedavilerinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

ÇÖZÜMÜN YOL HARİTASI

Blinken üç temel başlığa itiraz etmemekle birlikte içerik ve sıralama konusunda farklı bir yaklaşım ortaya koydu. Blinken acil öncelikli atılması gereken adımın rehine takası olduğunu ifade etti. Blinken, öncelikle esir takası ve 'humanit pause' olarak ifade ettiği 72 saatlik süreli ateşkes önerisine, Fidan, İngilizce 'Permanent ceasefire' diyerek, kalıcı ateşkesle kalıcı barışa kapı aralanabileceğini ve çözüm masası kurulabileceğini anlattı.

'BÖLGEDE NEFRET UYANIYOR'

Bakan Fidan ABD'nin İsrail'in yaptıklarıyla arasına ciddi mesafe koymadığı için ABD'nin dünyada çok ciddi ve sistematik bir tepki aldığını ve özellikle bölgede de bir nefret objesi haline geldiğini söyledi ve ekledi:

"İsrail'in yaptıklarıyla aranıza mesafe koymayarak, evrensel ahlaki değerleri aşındırıyorsunuz."

BU ZULME SESSİZ KALINAMAZ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Belarus Dışişleri Bakanı Sergey Aleynik ile Ankara'da bir araya geldi. İkili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuların ele alındığı görüşmede, Gazze'deki insanlık trajedisi de ana başlıklar arasındaydı.

İsrail'in şiddet yoluyla güvenlik tesis edemeyeceğini vurgulayan Fidan, "Filistinlilere uygulanan zulüm ve şiddet karşısında sessiz kalınamaz" dedi. Ukrayna'daki çatışmalara da dikkat çeken Fidan, "Ukrayna'daki savaş, uluslararası hukuk temelinde sona ermeli. Taraflar arasında irade oluşursa Türkiye müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır" mesajını verdi.

KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 107
  • Zeq 5 ay önce Şikayet Et
    Sizler bakmayın bunların böyle konuşmalarına hiç bir zaman ABD ve İsrail'e karşı duruş sergilemezler Suriye'de Irak'ta Libya'da olduğu gibi yine ABD'ye destek çıkarlar ama İsrail meselesi olunca süs bus olurlar
    Cevapla
  • Adil 5 ay önce Şikayet Et
    Şimdi Allah İsrail ve ona destek veren herkesin belasını versin desem Ülkem de dahil bir çok Müslüman ülke de dahil İçten Amin diyemezler Bu devletleri yönetenlerin çoğu zaten diyemez de halklardan da çoğu diyemiyor maalesef Allah sonumuzu hayır etsin Allah akıl fikir versin
    Cevapla
  • Dursun 5 ay önce Şikayet Et
    Aminn insallah
    Cevapla
  • ismailbey 5 ay önce Şikayet Et
    artık amerika ya savaşı bitirecek yada sonsuza dek bölgede en büyük günah keçisi ve kaosun başı cibanı olarak tarihe geçecektir.
    Cevapla
  • Lafla olmaz 5 ay önce Şikayet Et
    Turkiye filistine gercekten yardim etmek istiyorsa amerikan hava uslerini savaş durana kadar kapatmasi lazim İsrail mallarinin turkiyeye girmesi yasaklanmasi lazim .
    Cevapla
  • dumrul 5 ay önce Şikayet Et
    Adam haklı "ebabiller gelse önce müslümanları taşlar".. Konuya dönersek, Bakan Fidan gün geçtikçe ağırlığını koyuyor masaya. Bu da hoşumuza gidiyor, beğeniyoruz. Azerbaycan'ın İsrail konusundaki hassasiyeti biraz can sıkıcı ancak çözümlenir. Şimdi dikkatimizi Kıbrıs'a verelim. Yahudiler arsa ve şirketler alarak KKTC'yi ele geçirmede çizgiyi aştılar. Kamuoyu dikkat etsin.
    Cevapla
  • dumrul 5 ay önce Şikayet Et
    Aşağıda müslüman üzerinden bir tartışma görünüyor. Mesela Ürdün illâ ki batılı ülkelerle dayanışmayla sorunu çözmek gerek diyor. Suudilerin bir kısmı müslüman olarak bakmıyor olaya ve Neon şehrinde konserle, dansla ilgileniyor. Irak, İran'ın uydusu oldu sesi çıkmıyor. Mısır, söz konusu Gazzeli göçmenlerin Sina yarımadasına yerleştirilmesi planı olmasa sesini çıkarmayacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süleymaniye'deki saldırı! Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşları için devreye girdi
Kassam’dan İsrail’e çifte darbe! ‘Ordusunu vur, kamuoyuna yön ver’