Kamuoyu araştırmacıları son verileri paylaştı... İstanbul’da 2 sürpriz

Haber7'ye konuşan araştırma şirketi yöneticileri sahadaki son verileri okurlarımızla paylaştı.

Kamuoyu araştırmacıları son verileri paylaştı... İstanbul’da 2 sürpriz
Kamuoyu araştırmacıları son verileri paylaştı... İstanbul’da 2 sürpriz
GİRİŞ 11.03.2024 17:55 GÜNCELLEME 12.03.2024 13:38
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

Yerel seçime 20 gün kala seçmen tercihleri belirginleşmeye başladı. Kamuoyu araştırma kuruluşları anketlerine de hız verdi. Peki son anketlerde siyasi tablo ne durumda? İstanbul, Ankara, İzmir ve Türkiye genelinde durum ne olacak? İl ve ilçelerde sürpriz olur mu? Yeniden Refah ve ve HDP’nin seçim sonuçlarına etkisi ne yönde olacak?

Haber7, bu soruları kamuoyu araştırmacılarına yöneltti. SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı, Areda Survey Müdürü Yusuf Akın ve GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş, özellikle İstanbul ölçeğinde gerçekleştirdikleri anket verilerini paylaştı.

BAYRAKÇI: SANDIĞA YANSIMAYACAK 

Son anketlere ilişkin SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı Haber7’ye değerlendirmelerde bulundu. Mevcut siyasi ve ekonomik durumun sandığa yansımayacağını gözlemlediklerini açıklayan Hakan Bayrakçı, bunun, iktidarın milli savunma sanayii başarısı, dış dünyaya karşı duruşunun büyük ölçüde etkili olduğunu ifade etti. 

SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı, İstanbul'da Kurum ve İmamoğlu'nun başa baş gittiğini açıkladı. Bayrakçı, muhalif seçmenin İmamoğlu'nu hizmetsel olarak değil parti içerisinde değerlendirdiğini dolayısıyla bu nedenle seçmenden kredi kazandığını ifade etti. 

Bayrakçı yerel seçimlerdeki son verileri şöyle açıkladı: 

Türkiye'deki siyasi ve ekonomik durumun bu seçime bir yansıma ihtimali vardı. Çünkü seçmen yerel seçimleri bir nevi iktidarı uyarı seçimi olarak görürdü. Ancak seçmen bu seçimi uyarı seçimi olarak kullanmıyor.

Mevcut AK Partili belediye başkanlarının büyük çoğunluğu yeniden aday ve hemen hemen benzer oylarla tekrar seçim kazanacaklarını görüyoruz. Bunun sebepleri olarak iktidarın milli savunma sanayii başarısı, dış dünyaya karşı duruşu büyük ölçüde etkili. Aynı zamanda mevcut belediye başkanının başarısına duyulan memnuniyette var.

Şu anda İYİ Parti ayrı aday çıkarttığı halde İmamoğlu hala az puanla da olsa önde gözüküyor. İstanbul'da hangi hizmeti yaparsanız yapın bunu 15 milyon insana duyurmak zordur İstanbul'a çözüm bulmak da zor. Bununla ilgili muhalif seçmenden İmamoğlu’na bir kredi tahmin ediyorum.

Muhalif seçmen İmamoğlu’na, CHP’yi dizayn eden kişi, Kılıçdaroğlu’nu başkanlıktan indiren ve geleceğe yönelik potansiyel bir lider adayı gibi bakıyor. Bu noktada da hizmetlerinden değil gündeme geldiği konularla ilgili bir potansiyel var.

İstanbul’da Murat Kurum ile İmamoğlu’nun oyları çok yakın. Normal şartlarda DEM ve İYİ Parti aday çıkarttıkları an CHP'nin puanının 15-20 puan gerilemesi gerekirdi. Ancak DEM’e %5 civarı bir seçmen oy veriyor. İYİ Parti'ye de %5 civarı bir seçmen oy veriyor. Yani her iki partiden de ortalama 5’er puan yine İmamoğlu'nda kalıyor.​

BAYRAKÇI: ERZURUM VE BOLU'DAN SÜRPRİZ GELEBİLİR

Her seçimin mutlaka bir sürprizi olduğunu bu seçimde de Erzurum ve Bolu’dan bir sürpriz beklediklerini açıklayan SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı iki ilin genel durumunu değerlendirdi. Seçimlerde DEM kadar Yeniden Refah Partisi’nin de ciddi etkileyeceği bölgeler olduğunu ifade eden Bayrakçı, Yeniden Refah’ın İstanbulda’ belirleyici senaryolarının olduğunu gözlemlediklerini açıkladı.

Bayrakçı seçimlere dair şu açıklamalarda bulundu:

Benim sürpriz noktasında Bolu ve Erzurum’dan beklentim var. Bolu, CHP’nin %22’lerde çok düşük oy aldığı illerden biri. Orada CHP'li olan belediye başkanı ise %60’a yakın oy alacak ve bu Tanju Özcan’ın kişisel başarısı. Çok ilginç bağımsız aday olsa bile kazanacağı bir seçim.

Bir diğer sürpriz il ise Erzurum olacak yönünde. %70’lerde AK Parti’ye eğilim gözlemliyoruz ve bununla Erzurum kendi rekorunu kırmış olacak. Bu oranlar genelde Urfa, Konya gibi illerden beklenir ancak bu kez Erzurum bir sürpriz yapacak gibi duruyor.

Yeniden Refah Partisi bu seçimi çok etkiliyor. Bundan sonra da artık gündemde ve sahnede olacak. Öncelikle yerel seçimlerde Yeniden Refah'ın oyu tam olarak gözükmeyecek. Seçmen ne kadar Yeniden Refah Partisi'ne oy vermek istese de, hiç değilse AK Partili kazansın diye AK Parti'ye oy verebiliyor.

Yeniden Refah en ciddi oy artışındaki partilerden biri. Seçmeninin bir kısmını biraz önce dediğim sebepten AK Parti'ye kaptırıyor olsa da yine de ilginç sonuçlar alacak bazı illerde.

Mesela eğer İstanbul seçimini 2-3 farkla CHP kazanacak olursa, Yeniden Refah’a gidecek olan %3-4 civarı oyun yani 2.9 ila 4 küsür civarı bir oy ortalamasının önemini ortaya koyar İstanbul için. Diyelim ki AK Parti seçimi 2,5-3 puanla kaybetti. Yeniden Refah'la bir ittifakı olsaydı seçimi kazanma ihtimali oluyordu gibi sonuçlar çıkacak bu seçimde.

Yusuf Akın

AKIN: ÜSTÜNLÜK KURUM’DA

Haber7’ye konuşan Areda Survey Danışmanlık Genel Müdürü Yusuf Akın, son anketlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İstanbul’da moral üstünlüğünün Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum’dan yana olduğunu belirten Akın, HDP seçmeninin bir kısmının İmamoğlu’nu desteklediğini kaydetti.

Alevi seçmenin İmamoğlu’na oy vermeme yönünde eğilimi olduğunu saptadıklarını dile getiren Akın, İmamoğlu’nu başarılı bulanların oranının %62’den %45’e gerilediğini belirtti. Areda Müdürü Akın, İYİ Parti oylarının artış trendine girdiğini söyledi.

İşte Yusuf Akın’ın son anket verilerine ilişkin değerlendirmeleri:

İstanbul’da kafa kafaya bir seçim görülmektedir. Moral üstünlüğünün Murat Kurum tarafında olduğunu görüyoruz. Seçime yakınlaşan süreçte İYİ Parti’nin öne çıkması ve oylarında toparlanma olduğu görülüyor.

Sayın Akşener’in ifadelerinin bunda etkili olduğunu düşünüyoruz. Buğra Kavuncu’nun seçim kampanyasını daha görünür kılmasıyla birlikte İYİ Parti oylarında bir toparlanma olduğunu görüyoruz.

HDP oylarında, ortaklıkla alakalı ‘Kent Uzlaşısı’ ile birlikte Sayın İmamoğlu tarafına doğru bir destek var. Fakat bütün oyların İmamoğlu’na geldiği değerlendirilemez.

Belli bir oranda Sayın Kılıçdaroğlu’nun mezhepsel aidiyetinden kaynaklı olarak CHP Kurultayı sürecinde, Kılıçdaroğlu’na haksızlık yapıldığı değerlendirmesiyle bir grup CHP seçmeninin Sayın İmamoğlu’na oy verme yönünde davranış göstermediğini görüyoruz.

Bununla birlikte Sayın İmamoğlu’nun iyi, güçlü bir fırsat vardı İBB seçilmesiyle. Ancak 2019’daki veride %62 olan ‘başarılı bulma’ oranının şu anda çok daha düşük seviyede olduğunu, %45’lerde olduğunu görüyoruz. Başarılı bulunma oranının çok daha altında oy verme eğiliminde oluyor seçmenler. Yani bir belediye başkanı ‘başarılı buluyor musunuz’ sorusuna ‘evet’ cevabı veren pek çok seçmen ‘hayır oy vermem’ diye değerlendirmesi olabiliyor.

İcraatlar bakımından seçmenin ikna olmadığı kanaatindeyiz. Yerel seçimde belediye başkanının günlük hayatını kolaylaştırması beklentisi var seçmenin. Fakat burada %86’sı gerçekleşmemiş vaatten bahsediyoruz. Seçmen oy verme davranışında iki önemli parametre var: Güven ve vaat.

İstanbul’da özellikle ulaşım ve kentsel dönüşüm alanında İstanbullunun iki öncelikli beklentisidir. Bu konuda Sayın İmamoğlu’nun icraatı seçmenden güvenoyu alamamış gözüküyor.

İhsan Aktaş

AKTAŞ: AK PARTİ İLÇELERDE GÜCÜNÜ KORUYOR, BÜYÜKÇEKMECE’DE SÜRPRİZ OLABİLİR

GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş, İstanbul ilçeleri sürdürdükleri anket verilerini Haber7 okurları ile paylaştı. AK Parti’nin 2019’da kazandığı ilçelerde yeniden önde olduğunu belirten Aktaş, CHP’deki 2 ilçenin de kazanılma durumunun bulununduğunu ifade etti. DEM Parti ve Yeniden Refah Partisi’nin seçime etkisinin olacağını vurgulayan Aktaş, şunları söyledi:

“İstanbul ve ilçelerde çalışmalar yapıyoruz. AK Parti’nin, CHP’den almak istediği belediyeler var. Büyükçekmece ve Küçükçekmece gibi. CHP’nin, AK Parti’den almak istediği yerler var. Büyük ihtimalle AK Parti’nin mevcut ilçelerini koruduğu görülüyor. Büyükçekmece’de AK Parti önde çıkıyor. Küçükçekmece’de ise rekabet söz konusu. AK Parti’nin önde olduğu ilçelerde geride olduğu bir nokta yok.

DEM Parti’nin %8 bir oy potansiyeli var. DEM seçmeninin kendi adaylarına yönelimi daha az İstanbul’da. DEM Partisi, İmamoğlu’ndan yana tavır takınıyor.

Yeniden Refah Partisi’nin de seçime girdiği yerlerde etkisi görülecektir.”

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 59
  • Serkan 4 hafta önce Şikayet Et
    İstanbul celladına aşık bir sevgili gibi yüksek ihtimal yeniden İmamoğlu diyecek
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Allah aşkına CHP kuruluş tarihinden itibaren zerre misgal millete faydalı ne yapmış PKK'nın değirmenine su taşıyarak Türkiye'ye trilyon dolar zarar verdiriyor sonrada emekli maaşı az diyorsunuz zerre aklı olan düşünür ülkenin enerjisinin nereye gittiğini
    Cevapla
  • Kırsehirli 1 ay önce Şikayet Et
    İstanbul'da Millet Partisi adayı Hasan Güner'i destekleyeceğiz
    Cevapla
  • necmettin durmaz 1 ay önce Şikayet Et
    Atatürkçü ve ulusalcı chp'liler yeni chp'yi bitirecek
    Cevapla
  • yolcu 1 ay önce Şikayet Et
    Oy çalışan ve hizmet e verilir hizmet eser yoksa oyda yok vatandaş bunu bekliyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Otobüs şoförleri seyir halindeyken yer değiştirdi
Ünlü EuroLeague hakemi maç sonu hırsızlık yaparken yakalandı!