Cumhuriyet'in mason kurucuları

Sorbone Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bauer, Modern Türkiye'nin kurucularının birçoğunun da mason olduğunu söyledi. İşte Cumhuriyet'in kurucu kadrosundaki masonlar.

Cumhuriyet'in mason kurucuları
Cumhuriyet'in mason kurucuları
GİRİŞ 11.06.2005 10:26 GÜNCELLEME 11.06.2005 10:26
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Fransız Cumhurbaşkanı Jaques Chirac'ın güvenlik danışmanı Sorbone Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Alain Bauer, Modern Türkiye'nin kurucularının birçoğunun da mason olduğunu söyledi.

İstanbul'da düzenlenen 'İstanbul Demokrasi ve Küresel Güvenlik Konferansı'na katılan ve aynı zamanda Büyük Doğu Mason Locası Başkanı olan Bauer, bu konuda da görüş bildirdi. Dr. Alain Bauer, mistik bir mesele olarak bilinen masonluk konusuna ilişkin de Büyük Doğu Mason Locası lideri olarak, 'Bu sadece kitabı açıp okumayan insanlar için gizemli bir konudur. Bu konuda yaklaşık 20 binden fazla yazılmış kitap var. Modern Türkiye'yi kuran birçok insan mason locasındandı' diye konuştu.

Kitaplarda yazılı

Öne sürdüğü konu ile ilgili isim vermesi istenilen Dr. Bauer, 'Bu konunun Türkiye'de hassas bir konu olduğunu biliyorum ve isim vermek istemiyorum ama Paris'teki tarihi kitaplarda bunların kim olduğu yazılıdır. Ummayacağınız bir kişi dahi masondur' iddiasında bulundu. Kastettiği kişinin kim olduğu konusunda ise Bauer, ısrarlara rağmen yanıt vermedi.

El-Kaide terör örgütünü besleyen asıl kaynağın kültürel çatışma olduğu görüşünü öne süren Dr. Bauer, 'El-Kaide hayali bir yapı değil, onun nasıl olduğunun değerlendirilmesi lazım' dedi. Asıl problemin medeniyetlerin değil kültürlerin çatışması olduğunu vurgulayan Bauer, Irak'taki işgalin ardından yeniden 11 Eylül saldırısı gibi bir eylemin yaşanabileceği tehlikesinin var olduğuna dikkat çekti.


OSMANLI SEÇKİNLERİ GETİRDİ

Masonlar, ya da Ortaçağın duvarcı loncaları, ilk kez 1717'de kimlik değiştirerek İngiltere'de eğitimli kesimin bir araya geldiği fikir kulüplerine dönüştü. O dönemde krallıkların yerine halkın iradesinin hakim olması ve 'insan hakları' başta olmak üzere öncü fikirleri benimseyen masonlar kıta Avrupası'nda da kısa sürede yayıldı. 1733'te Fransa'da açılan Büyük Maşrık (Grand Orient) Locası, daha sonra Fransız Devrimi'nin 'Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik' sloganını ve cumhuriyetçi ideallerini benimseyerek bu fikirlerin Avrupa çapında yayılmasını sağladı. Masonların yenilikçi fikirleri başka ülkelerin eğitimli seçkinleri arasında yaymasının yanı sıra gizemci simgelere önem vermeleri ve Yahudi-Hıristiyan geleneğini ön plana çıkarmaları, 'gizli bir dünya egemenliğinin arkasındaki güç' olarak tanımlanmalarına yol açtı.

Osmanlı İmparatorluğu masonlukla Fransız Büyük Maşrık Locası ile İngiliz ve İtalyan locaları üzerinden tanıştı. V. Murat dahil, Osmanlı seçkinlerinin önemli kısmı masonluğu benimsedi. İttihat ve Terakki Cemiyeti de, döneminin pek çok fikir ve siyaset derneği gibi, bir mason locası olmamakla birlikte masonluğun savunduğu idealleri benimsemişti. Kurucu kadrosunda ağırlıklı olan masonlar dolayısıyla, örgütlenmesinde masonluğu örnek almıştı.

1909'da kurulan Türkiye Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Locası'nın internet sitesinde, cumhuriyetin kurucu kadrosunda yer alan Masonlar şöyle sıralanıyor:

Fethi Okyar, Rauf Orbay, Refet Bele Paşa, Ali İhsan Sabis Paşa, Meclis Başkanı Kazım Özalp Paşa, Meclis Başkanı Abdülhalik Renda, Başbakan Hasan Saka, İçişleri Bakanları Şükrü Kaya ve Mehmet Cemil Ubaydın, Dışişleri Bakanları Bekir Sami Kunduh ve Tevfik Rüştü Aras, Sağlık Bakanları Rıza Nur, Adnan Adıvar, Refik Saydam, Behçet Uz, Milli Eğitim Bakanları Reşit Galip, Hasan Ali Yücel, Ekonomi Bakanı Sırrı Bellioğlu, Milletvekilleri Cevat Abbas, Atıf Bey, Edip Servet Tör, Yunus Nadi, Reşit Saffet Atabinen, Memduh Şevket Esendal, Hilmi Uran, Tevfik Fikret Sılay, Ahmet Ağaoğlu, Ankara Valisi Nevzat Tandoğan ve Belediye Başkanı Süleyman Asaf İlbay, İstanbul Valileri Muittin Üstündağ, Lütfü Kırdar, Danıştay Başkanı Mustafa Reşat Mimaroğlu, Jandarma Genel Komutanı Galip Paşa, İstiklal Mahkemesi Başkanı Necip Ali Küçüka, Amiral Mehmet Ali Paşa.


Konuyla ilgili bir başka haberimiz, Türkiye'deki ünlü Bilderbergciler haberini de bu linkten okuyabilirsiniz...


YORUMLAR 1
  • Esra 9 yıl önce Şikayet Et
    Böyle yanlış haber yapıp osmanlıyı kirletiyorsunuz mason padişahlar değil sizlersiniz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hatayspor'dan Halil Umut Meler ve TFF'ye isyan!
Milli muharip uçak KAAN ikinci kez gökyüzü ile buluştu