Okan Buruk kimdir?

Galatasaray'da teknik direktör adaylarının ilk sırasında Okan Buruk yer alıyor. Daha önce Medipol Başakşehir'le Süper Lig şampiyonluğu yaşayan Buruk'un kulüple temas halinde olduğu öğrenildi. Mevcut Başkan Dursun Özbek'in yardımcısı Metin Öztürk de, net bir şekilde Buruk'u istediğini açıklamıştı. Peki, Okan Buruk kimdir ve kaç yaşındadır?

Okan Buruk kimdir?
Okan Buruk kimdir?
GİRİŞ 22.06.2022 11:48 GÜNCELLEME 22.06.2022 11:48

Galatasaray'da Olağan Seçimli Genel Kurul'un akabinde başkanlığa seçilen Dursun Özbek, teknik direktör arayışlarını hızlandırdı. Bu doğrultuda takımın gündemine Okan Buruk alındı. Profesyonel futbolculuğa Galatasaray'da adım atıp Emre Belözoğlu ile birlikte Inter'de oynayan Buruk, kariyerini eski adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyespor'da noktalamıştı. Teknik direktörlük döneminde Medipol Başakşehir'le şampiyonluk yaşayan Buruk, bir süredir takım çalıştırmıyordu. Peki, Okan Buruk kimdir ve kaç yaşındadır?

Kazımcan Karataş kimdir?Kazımcan Karataş kimdir?

OKAN BURUK'UN BİYOGRAFİSİ

Okan Buruk, 19 Ekim 1973'te İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde dünyaya geldi. 48 yaşındadır. Aslen Trabzonludur. Türkiye'de Galatasaray, Beşiktaş ve İBB Spor, Avrupa'da da Inter Milan'ın formasını giydi. 1 Temmuz 2010'da profesyonel futbol yaşantısını noktalayan Buruk, 2011'de antrenörlüğe başladı. Teknik direktörlük kariyerinin en büyük başarısını Medipol Başakşehir Futbol Kulübü ile yaşadı. Başakşehir, Buruk döneminde Türkiye'nin 6'ncı şampiyonluk yaşamış kulübü oldu.

FUTBOL KARİYERİ

Okan Buruk, kendisinden yaşça büyük abisi Fuat Buruk'un da (57) teşvikleriyle küçük yaşlarda futbola başladı. Doğduğu ilçeye yakınlığı sebebiyle Karadeniz İdman Ocağı takımının altyapısına girdi. Futbola dair ilk eğitimini bu ekipte aldı.

Okan Buruk, Galatasaray

1984 yılında Galatasaray'ın radarına takılan Buruk, henüz 11 yaşındayken Karadeniz İdman Ocağı'ndan Sarı-Kırmızılı ekibin altyapısına transfer oldu. 1992 yılına kadar 8 yıl süreyle altyapının çeşitli kategorilerinde forma giydi.

James Rodriguez kimdir?James Rodriguez kimdir?

1992'de Galatasaray'ın A Takımına yükseldi. 19 yaşında profesyonel arenaya ayak basan Buruk, orta sahada ve orta sahanın sağında performans gösteriyordu. Sarı-Kırmızılı ekipteki yılları da başarıyla geçti.

INTER'E BONSERVİSSİZ GİDİNCE...

Inter'e transfer olduğu Temmuz 2001'de 7 kez Süper Lig, 5 kez Türkiye Kupası, 1 Türkiye Süper Kupası, 1 Avrupa Kupası ve 1 de UEFA Süper Kupası kazanmıştı. Ancak Inter'e bonservis bedeli ödenmeksizin gitmesi taraftarın tepkisine neden oldu.

Galatasaray'ın bir önceki başkanı Burak Elmas da, medyadaki Okan Buruk iddialarını yalanlayarak: "Ben başkan olduğum sürece onunla çalışmam" yorumunda bulunmuştu.

Okan Buruk ve Emre Belözoğlu, Inter Milan

Okan Buruk, bedelsiz olarak gittiği Inter'de 3 sezon oynadı. Fakat ne İtalya'da ne de Avrupa'da kupa kazanamadı. İtalya'da da beklentilerin altında kalan Buruk, sadece 25 Serie A maçında oynadı. 3 sezonu 2 gol, 2 asistlik katkıyla kapattı.

Okan Buruk, Beşiktaş

Inter'deki kontratı sona erince tekrar Türkiye'nin yolunu tuttu. Bu kez Galatasaray'la değil, Beşiktaş'la anlaşmaya vardı. Beşiktaş'ta geçirdiği iki sezona Türkiye Kupası (2005-2006) zaferi sığdırdı. 2 yılın akabinde eski takımı Galatasaray'a döndü. İki yıl süreyle de eski takımında oynadı.

2007-2008 sezonundaki Süper Lig şampiyonluğunda onun da payı vardı. Şampiyonlukla tamamlanan sezonun akabinde bu kez İstanbul Büyükşehir Belediyespor'a transfer oldu. O zamanki adıyla Büyükşehir Belediyespor, bedelsiz olarak Okan'ı renklerine bağladı. 2008'den 2010'a kadar iki sezon da burada forma giydi. Temmuz 2010'da 37 yaşındayken futbol kariyerini noktaladı.

Okan Buruk (Soldaki) ve Medipol Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ (Sağdaki)

Okan Buruk, futbolculuk kariyerinde 434 resmi maça çıkarken 49 gol atıp 69 asist yaptı. Futbolculuk döneminin akabinde yeşil sahalardan ayrılmayan ünlü isim, ilk olarak Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda yardımcı antrenörlük yaptı.

TEKNİK DİREKTÖRLÜK KARİYERİ

Buradaki görevi 2 yıl sürdü. İki sezonun ardından o dönem Süper Lig'de mücadele eden Elazığspor, Buruk'a teknik direktörlük teklifi yaptı. Bu teklifi kabul eden Buruk, teknik direktörlük kariyerine Doğu Anadolu ekibinde başladı.

Elazığ'da bir sezon kalan çalıştırıcı, 33 maçta 1,24 maç başı puan ortalamasında kalınca Yönetim, antrenör değişikliğine gitti. O da devam eden süreçte Gaziantepspor, Sivasspor, Göztepe, Akhisar Belediyespor, Çaykur Rizespor ve Medipol Başakşehir'de çalıştı. İlk kupasını Akhisar'la Fenerbahçe'ye karşı oynanan Türkiye Kupası finalinde (2017-18) kazandı.

Okan Buruk

Kariyerinin en uzun süreli teknik direktörlük deneyimini de Medipol Başakşehir'i çalıştırırken edindi. Haziran 2019'dan Ocak 2021'e kadar İstanbul temsilcisini idare eden antrenör, burada 76 maça çıkıp 1,62 puan ortalamasını yakaladı. Medipol Başakşehir, Okan Buruk döneminde Süper Lig  şampiyonluğu yaşadı. 

Ancak sonraki sezonda Şampiyonlar Ligi ve Süper Lig'de alınan kötü sonuçlar, Okan Buruk'un da Başakşehir'deki günlerinin sonu oldu. Ocak 2021'de koltuğunu Aykut Kocaman'a bırakan Buruk, 1,5 yıldır hiçbir takımda görev almadı.

Son dönemde Galatasaray'la anılan Okan Buruk, Sarı-Kırmızılı ekipte çalışmak istediğini itiraf etti. Sarı-Kırmızılı ekibe hiçbir zaman ihanet etmediğini belirten futbol insanı: "Başarılı olmak zorundayız. Birçok zorluk ile karşılaşacağımı biliyorum. Ancak buna hazırlıklı ve tam motiveyim. Yapacağımız nokta transferler ile güçlü hale geleceğiz. Başarırsak birlikte başaracağız" diye konuştu. 48 yaşındaki futbol insanı, önceki gün İstanbul'a geldi. 

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz