"10 parmağıyla" dünyaya meydan okuyor!

Klavye kullanımındaki hızını 14 Türkiye, 5 dünya şampiyonluğuyla taçlandıran Celal Aşkın, Almanya'da düzenlenecek dünya şampiyonasından madalyayla dönmek istiyor.

"10 parmağıyla" dünyaya meydan okuyor!
"10 parmağıyla" dünyaya meydan okuyor!
GİRİŞ 30.03.2017 06:15 GÜNCELLEME 30.03.2017 09:28
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Lise döneminde öğrendiği 10 parmak F klavye kullanımındaki hızını 14 Türkiye ve 5 dünya şampiyonluğuyla taçlandıran Celal Aşkın, Almanya'da düzenlenecek dünya şampiyonasında kendi rekorunu kırıp Türkiye'ye madalyayla dönmek istiyor.

Gümüşhane Adalet Meslek Lisesinde okuduğu 2002 yılında F klavye kullanmayı öğrenen, kazandığı İstanbul Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulunda da çalışmalarını sürdüren Aşkın, "Türk milli klavyesi" olarak da nitelendirilen F klavyenin mucidi İhsan Sıtkı Yener'den eğitim aldı.

Aşkın, ilk olarak 2007 yılında F klavyede Türkiye şampiyonluğunu kazandı. Bundan sonra 10 yıl boyunca bunu kimseye kaptırmayan Aşkın, katıldığı dünya şampiyonalarında da üst üste 5 kez şampiyon oldu.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık Adliyesinde İcra Müdürü olarak görev yapan Aşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, klavyedeki hızı dolayısıyla olumlu tepkiler aldığını belirtti. Aşkın, videolarının sosyal paylaşım sitelerinde paylaşıldığını anlatarak, şunları söyledi:

"Sosyal medyadaki yorumlarda, 'Siz neyle besleniyorsunuz? Bunu nasıl  yazıyorsunuz? Sizin yazdığınızı ben okuyamıyorum, bu hıza nasıl eriştiniz? Tek  rakibiniz Türk Hava Yolları, maşallah' gibi güzel yorumlarla karşılaşıyorum. Bir insanın hobi olarak uğraştığı bir dalda Türkiye'de ve dünyada en iyi olması, başkaları tarafından idol olarak görülmesi güzel bir şey, mutluluk verici. En  önemlisi de biz böyle başarılar aldıkça bizden sonra gelecek nesillere iyi bir  örnek olmuş oluyoruz. Onlar da bizim bu açmış olduğumuz yolda teşvik edilmiş oluyor. Güzel bir duygu."

"F KLAVYE ZAMAN AÇISINDAN BÜYÜK KOLAYLIK"

Aşkın, F klavyenin 1957'de İhsan Sıtkı Yener tarafından, 30 bin sözcük kökünün araştırılarak yapıldığını hatırlattı.

Yener'in, sesli ve sessiz harfleri ayırıp klavye üzerinde en çok kullanılan harfleri parmakların en kolay basabileceği yere gelecek şekilde düzenleyerek F klavye sistemini oluşturduğunu aktaran Aşkın, "Bu klavye sisteminde en önemli husus hızlı yazmaktır. Q klavyeden de farkı budur. Q klavye 1881'de, F ise 1957'de yapılmış. Q klavye tamamen yavaş yazılmak üzere dizayn edilmiş. F klavye ise tamamen hıza yönelik. İkisi arasındaki farkı görürsek F klavyenin tamamen bilimsel ve hıza yönelik olduğu anlaşılır." diye konuştu.

Başbakanlık genelgesiyle F klavyenin tüm kamu kurumlarında kullanılmasına yönelik kararın güzel bir yenilik olduğunu dile getiren Aşkın, "Q  klavyede yapmış olduğunuz bir işi F klavyede beşte bir oranında daha az zamanında yapabiliyorsunuz. Ortalama bir kullanıcı Q klavyeyle 1 saatte yaptığı bir işi F  klavye ile 20 dakikada yapabilir. F zaman açısından da çok büyük kolaylık." değerlendirmesinde bulundu.

Aşkın, Almanya'daki dünya şampiyonasına gidebilmek için sponsor aradığını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR 12
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Bizde yetenekli insan çok da genele yayılan bir süreklilik ve sebat problemi var. Adamlar süreklilik sayesinde kötü teknolojilerini bile baskın yapabiliyorlar. Bir de sürekli rakiplerini çelmeleme huyları var. Bu 2 soruna çözüm bulabilirsek önemli ilerlemeler kaydederiz.
    Cevapla
  • mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    eğer Türkiye'de F klavye kullanılması isteniliyorsa satılan tüm klavyeler F olacak, leptoplar f klavye satılacak, android telefonlar F klavye ye göre ayarlı olacak, bunlar yapılsın ortalama 5 senede herkes F klavye öğrenir.. Sonuçta atla deve değil, insan istedikten sonra herşeyi başarabilecek kapasitededir. Özellikle olay Milli bir durumsa daha özverili davranır Türk milleti.
    Cevapla
  • sorti 7 yıl önce Şikayet Et
    anladım bu adam dünyanın enhızlı silahşörü tabancasıda sonmodel
    Cevapla
  • Mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    bir saatin beşte biri 12 dakika. ama 20 dakika denmiş. şunu yarı zamanda yapabiliriz desek daha doğru olur sanırım. bir de diğer ülkelerde ülkenin diline uygun harf sıralaması var mı acaba? bu konuda da bilgilendirilirsek iyi olur.
    Cevapla
  • merkez 7 yıl önce Şikayet Et
    Sözlükte yazana göre İngilterede de bir araştırma yapılmış ve 20 kat hızla yeni bir klavye geliştirilmiş, ancak 40 binden fazla daktilonun değişmesi gerektiği ve mevcut kullanıcıların yeni klavyeye geçmek istememesi nedeniyle kullanıma pek geçememiştir. Türkiyede f klavyeye geçiş çalışmaları yapılsa da bana geç kalındı gibi geliyor çünkü yeni nesil sadece q klavye biliyor. Hiçbir yerde f klavye yok. devlet dairelerinde bile. Bir F klavye kullanıcısı olarak Meslek liselerinde verilen F klavye derslerinin tüm liselere yaygınlaştırılmasıyla yeni neslimize F klavye alışkanlığı kazandırılabileceğine inanıyorum.
    Cevapla
  • antalya 7 yıl önce Şikayet Et
    Ofis store lar, D&R, NT, sponsor olmalı, milli mesele, kitap okuma ve yazma etkinlikleri için de inanılmaz bir teşvik olur. Duy sesimizi.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MSB duyurdu: 32 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes görüşmelerinin detayları ortaya çıktı