Apple kullananlar dikkat! Temas ederse bozuyor

ABD'nin Illonis eyaletindeki bir hastaneye MR cihazının yerleştirilmesi sonrası yaklaşık 40 çalışanın Apple cihazları bozuldu. Bozulma nedeninin elektromanyetik dalgalar olduğu düşünülse de bunda helyum gazının etkili olduğu sonradan anlaşıldı.

Apple kullananlar dikkat! Temas ederse bozuyor
Apple kullananlar dikkat! Temas ederse bozuyor
GİRİŞ 03.11.2018 16:26 GÜNCELLEME 03.11.2018 16:26

Tıbbi bir tesiste çalışan kişi, yeni kurulmuş MRI makinesinin Hastanedeki her bir iOS cihazını devre dışı bırakmasından sonra, bu ayın başlarında iPhone ve AppleWatch'lar hakkında kayda değer bir keşif yaptı: Apple cihazları helyum gazı ile temas edince bozuluyor.

Illinois'deki Morris Hastanesi'nde bir sistem yöneticisi olan Eric Woolridge, hastane çalışanları tarafından sahip olunan çeşitli iPhone'ların fark edilmeden çalışmayı durdurması üzerine birçok şikayet aldı. O sırada, hastaneye beynin yüksek çözünürlüklü taramalarını yapmak için kullanılan yeni bir MRI makinesi kurulmuştu. 

MRI'lar çok güçlü manyetik alan üreterek çalışırlar, bu nedenle Woolridge, telefonların makinenin ürettiği elektromanyetik bir darbe ile devre dışı bırakıldığını varsaydı. Ancak bir sorun vardı: bir EMP sadece iPhone'ları değil, tüm elektronik cihazları devre dışı bırakabilir. Woolridge tesisi gezdiğinde, 40 adet iPhone, Apple Watch ve iPad'e etki eden bu durumun Android cihazlara hiçbir zarar vermediğini gördü. Android telefonlar, tesisdeki bilgisayar ekipmanlarının geri kalanı gibi iyiydi.

Woolridge'e göre, tesisteki Apple cihazlarının çoğu “tamamen ölü gibiydi.” Birçok kişi cihazların şarj olmadığını ve hücresel ağa dahi bağlanamadığını söyledi.

Woolridge daha sonra MR cihazının helyum gazı sızdırdığını fark etti. Cihazdan sızan yaklaşık 120 litrelik gaz hastanenin büyük kısmına yayılmış. Woolridge helyum gazıyla doldurduğu bir poşet içerisine iPhone 8 Plus koyarak testler yaptı ve sorunun gazdan kaynaklandığını anladı. 

Apple, cihazlarında geleneksel quartz (kuvars) kristal yapılı saat pillerini kullanıyor. Bu neden cihazların olumsuz etkilenmemesi ve bozulmaması için sıvılaştırılabilen gazlardan (örnekteki helyum gibi) uzak tutulması gerekiyor.

KAYNAK: ONUR BİNAY/MİLLİYET
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!