Göktaşı efsanesinin tek belgesi Osmanlı'da! Abdülhamid Han'a mektupla geldi...

Yapılan son araştırmalara göre, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Arşivleri'nden çıkan Osmanlı dönemine ait 3 belge, Süleymaniye'de bir adamın düşen göktaşı nedeniyle öldüğünü açıklıyor. Belgeler ışığında, göktaşı nedeniyle, 'bilinen ilk ölüm vakasının' Osmanlı'da görüldüğü belirtiliyor.

Göktaşı efsanesinin tek belgesi Osmanlı'da! Abdülhamid Han'a mektupla geldi...
Göktaşı efsanesinin tek belgesi Osmanlı'da! Abdülhamid Han'a mektupla geldi...
GİRİŞ 25.04.2020 17:37 GÜNCELLEME 25.04.2020 17:37
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Dünyamıza düşen göktaşlarının çok sayıda insanın ölümüne neden olduğu yıllarca, hikayelere, masallara hatta filmlere konu oldu. Ancak işin aslı tam olarak böyle değil.

 

 

Yani gökten düşen uzay kayalarının neden olduğu ölümlere dair herhangi bir kanıt yoktur. Öyle ki, 2013 yılında Rusya'nın Çelyabinsk şehrine düşen 615 kilogramlık meteor bile herhangi bir can kaybına neden olmadı.

1911'de Mısır'da bir göktaşı tarafından öldürüldüğü iddia edilen bir köpeğin hikayesi, şayet doğruysa bilinen tek modern zayiat olabilirdi.

 

 

Ancak Türk araştırmacıların elde etiği son belgelere göre, göktaşı düşmesi nedeniyle yaşanan ilk ölüm Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanmış olabilir.

Araştırmacılar, T.C. Devlet Arşivlerinden çıkarılan Osmanlıca yazılmış üç el yazmasına dayanarak, 22 Ağustos 1888'de bir meteorın bir adamı öldürdüğüne dair tarihi kanıtlar bulduğunu açıkladı.

Araştırma konusu belgelere göre, olay günümüzde Irak sınırları içerisinde kalan Süleymaniye'de,meydana geldi. Belgede yer verilen görgü tanıklarının ifadesine göre, dünya dışı bir nesne bölgeye güneydoğudan yaklaştı, havada patladı ve yere bir kaya parçası yağmuru olarak düştü.

Bu olay Süleyman Süleyman Valisi tarafından II. Abdülhamid Han'a (Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı) bir mekltupla bildirildi. Valinin gönderdiği mektuba, bir göktaşı örneğinin de eşlik ettiği belirtiliyor.

Araştırmacılar makalenin özetinde, "Bu bulgular, göktaşlarının ölümüne ve yaralanmalara neden olduğu, başka tarihsel kayıtların hala mevcut olabileceğini gösteriyor" dedi.

KAYNAK: STAR.COM.TR
YORUMLAR 24
  • mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne boş insanlarsiniz osmanlicayiyi yok etmediler.cok merak ediyorsaniz gidin ögrenin sizi tutanmi var.Yok unutturdular yok şoyle oldu.Devletin verdigi bir suru kurs var merak ediyorsaniz gidin ogrenin
    Cevapla
  • Hasan geylani 3 yıl önce Şikayet Et
    Belgeye ne gerek var,gidin dogubeyazıt'a genişliği 60 metre, derinliği 30 metre çapında olan,1930 lu yıllarda düşen meteor taşı çukuru var.Ben orada askerlik yaparken sırf orayi görmek için yurt dışından turistler geliyordu
    Cevapla
  • Sokrates 3 yıl önce Şikayet Et
    Mesele o değil. Mesele düşen taşın birisinin ölümüne sebep olması. Bunun kayıt altına alınması.
    Cevapla
  • Ademoglu 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu osmanlı arşivi daha neler neler var ama gelgörki joninin uşakları yani türkleri hurda kâğıt diye koca imparatorluğun arşivini sattı dagdaşlık ilericilik bumu
    Cevapla
  • Makay 3 yıl önce Şikayet Et
    Kendi özümüzü kendi tarihimizi okuyamamak ne kadar acı değil mi.. Türkçeyi icad eden akıl acaba o zamanın öğrencilerine neden Osmanlıcayı unutturdu da tarihimizi okuyamamak gibi cehalete düşürdü..ilginç doğrusu
    Cevapla
  • mahmut celebi 3 yıl önce Şikayet Et
    osmanli belgelerini hurda kagit diye satanlara bir ceza yokmu
    Cevapla
  • Osman 3 yıl önce Şikayet Et
    24 Nisan Ermeni Soykırımı iddiası çürüdü. * Cumhurbaşkanlığı Makamı görevlilerinin ortak belleği yok mudur? * Çünkü geçen yıl Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, doğru mevziden bir açıklama yapmıştı ve Aydınlık gazetesi de manşetten yayınlamıştı. * Türk Devleti ve Türkiye'nin bütün kurum ve aydınları, artık bu konuda doğru mevzide mücadele etmeyi öğrenmeliler. * Kazanılmış bir mevzi var. O mevzi, kesin hüküm mevzisidir. * Biz kazanılmış mevziyi bırakıp, emperyalist yalancılarla kesin hükmün olmadığı tartışma mevzisine gidiyoruz. * Niçin? Kesin sonuç almayı istemediğimiz için mi?
    Cevapla
  • Mücahid59 3 yıl önce Şikayet Et
    Ecdadının belgelerini okuyamayan bizden başka millet var mı acaba?
    Cevapla
  • mahmut celebi 3 yıl önce Şikayet Et
    a haber bir konuyu yuzlerce gosterecegine bu konuda vatandaslara bilgi versin istanbulda bu belgeleri nerde gorebiliriz gibi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?