Akıllı cihazlar risk altında

Cihazların birbirine internet aracılığıyla bağlı olmasıyla ortaya çıkan nesnelerin interneti kavramı büyük bir probleme yol açacağa benziyor. Akıllı televizyon, akıllı buzdolabı ve bunlar gibi günlük hayatta kullanılan milyonlarca akıllı cihazın kullanılamaz hale gelmesi riski bulunuyor.

Akıllı cihazlar risk altında
Akıllı cihazlar risk altında
GİRİŞ 15.06.2020 10:11 GÜNCELLEME 15.06.2020 10:11

Yeni kablosuz internet teknolojisi 5G ile birlikte nesnelerin interneti(IoT) kelimeleri daha fazla önem kazanmaya başladı. Dünya genelindeki teknoloji devleri akıllı telefonlar ile kontrol edilebilen bir ürünler ekosistemi oluşturuyor.

Ancak fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle haberleşmesini sağlayan ve adına nesneleri interneti (IoT) verilen bu iletişim ağı, milyonlarca cihazı etkileyebilecek önemli bir sorunu da beraberinde getiriyor.

NESNELERİN İNTERNETİ SORUNLARIN İNTERNETİ Mİ OLACAK

Güvenlik araştırmacısı Scott Helme, birçok IoT aygıtının önümüzdeki 12 aylık süreçte kullanılamaz hale geleceği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Zira milyonlarca IoT aygıtı, yakın zamanda internet bağlantılarını kaybedebilir. Bu duruma neden olan etmen ise birçok IoT cihazının yazılım güncellemesi alamıyor ya da üreticisi destek sunmadığı için almıyor oluşu.

Bu cihazların uzaktaki sunucularla güvenli bir şekilde haberleşmesini sağlayan CA kök sertifikalarının kendilerine tanınan sürenin sonuna yaklaşmak üzere olması, yakında birçok IoT cihazının intenet bağlantılarını kaybedebilme riskini de beraberinde getiriyor.

Sunucu tarafındaki sertifikalar kolaylıkla güncellenebiliyor olsa da istemci konumundaki bazı IoT aygıtları herhangi bir yönetim arayüzüne sahip olmadığı için güncelleme alamıyor. Bunun yanı sıra birçok üreticinin güncelleme desteği sunmaması da IoT aygıtlarının kullanıcılarını yarı yolda bırakmasına sebebiyet verebilir. Bu noktada üreticilere büyük iş düşüyor.

CA kök sertifikalarının ortalama 25 yıl ömrü olsa da belli bir süre sonra kullanım dışı kalabiliyor. Bu noktada herhangi bir IoT cihazı satın alırken, ürününü CA kök sertifikasının sona erme tarihini kontrol etmekte fayda var.

 

 

KAYNAK: DONANIMHABER
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar