Hızlı şarjlarda güvenlik açığı tespit edildi

Akıllı telefon üreticilerinin sırayla tanıttığı hızlı şarj teknolojileri ne kadar güvenli? Süper hızlı şarj cihazları tanıtıldıktan sonra akıllara gelen soru Xuanwu laboratuvarı tarafından araştırıldı. Modern hızlı şarj teknolojilerindeki güvenlik açığı ortaya çıkarıldı.

Hızlı şarjlarda güvenlik açığı tespit edildi
Hızlı şarjlarda güvenlik açığı tespit edildi
GİRİŞ 22.07.2020 09:28 GÜNCELLEME 22.07.2020 09:28

Günümüzde sanal ortamdaki yazılımlar akıllı telefonlar ve diğer teknolojik cihazlarla insanlara zarar verebiliyor. Akıllı telefon kullanıcılarının sürekli yanlarında taşıması gereken şarj aletleri Çinli araştırmacıların konusu oldu.

Modern hızlı şarj aletleri eski şarj aletlerinin aksine aslında küçük birer bilgisayar haline dönüştü. Bu nedenle de bu aletlerin de artık eskisi kadar güvenli olmadığını söyleyebiliriz. Araştırmacılar da çalışmalarında bu görüşü kanıtlayan bir sonuç açıkladı.

Şarj aletleri hedef alınabiliyor

Araştırma ekibinin elde ettiği sonuca göre hızlı şarj aletleri, ‘BadPower’ isimli bir saldırı sayesinde rahatlıkla hedef alınabiliyorlar. Hedef alınan şarj aletleriyle bu şarj aletlerinin kullanıldığı cihazların aşırı ısınmasına, duman çıkarmasına ve hatta alev almasına bile neden olabiliyor.

Bundan birkaç yıl öncesine kadar kullandığımız şarj aletleri bize yalnızca elektrik veriyorlardı. Fakat kullandığımız modern şarj aletleri, cihazlarımızı daha hızlı şarj edebilmek için voltajı artırarak bataryaya kısa sürede daha fazla güç girmesini sağlıyorlar. Bunu gerçekleştirmek içinse kendilerine has küçücük bir elektronik beyinleri bulunuyor. İşte bu beyin de BadPower saldırısının ana hedefi oluyor.

Xuanwu Laboratuvarı, bu araştırma kapsamında Çin’de satılan 234 farklı hızlı şarj aleti modelinden 35’ini denedi. Ekip, 8 farklı satıcının toplamda 18 modelin BadPower’a karşı savunmasız olduğu sonucuna vardı. Bununla birlikte 18 şarj aletinin de yazılım güncelleme mekanizmasına sahip olmadığını açıkladı.

 

KAYNAK: WEBTEKNO, HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?