Elon Musk, insan beynini bilgisayara bağlayan Neuralink'i tanıttı

Tesla ve SpaceX'in CEO'su olan milyarder girişimci Elon Musk, insan beyniyle bilgisayarı birleştirmek için çalışmayı sürdürüyor. İnsan ve bilgisayar arasında doğrudan bağlantı kuracak "Neuralink" çipi etkinlikle tanıtıldı. İcadın yakın vadeli hedefi, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkları tedavi etmek. İşte Neuralink'in özellikleri...

GİRİŞ 29.08.2020 09:01 GÜNCELLEME 29.08.2020 09:30
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Elon Musk'ın merakla beklenen yeni buluşunu internet ortamından canlı olarak tanıttı.

 

Geçen ay Neuralink'in ürettiği bir beyin mikroçipini maymunlar üzerinde test edildiğini ve birinin bir bilgisayarı zihniyle kontrol ettiğini açıklayan Musk, şirketin insan denemelerine yıl sonunda başlayacağını açıklamıştı.

 

Neuralink ultra yüksek bant genişliği beyin-bilgisayar arayüzleri geliştirmeyi hedefliyor.

Milyarder girişimci, beyin implantının; hafıza kaybına depresyona ve görme engeline kadar çeşitli nörolojik sorunları ve omurga yaralanmalarını çözebileceğini söyledi.

İcadın yakın vadeli hedefi, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkları tedavi etmek.

Engelli kişiler, bilgisayara bağlanan herhangi bir akıllı protezi, düşünceleriyle kontrol edebilecek.

İnsanlarda kullanılması planlanan mevcut tasarım, kulağın arkasına yerleştirilen, insan saçının dörtte biri genişliğinde 4 elektrot iplikten ve onlara bağlı bir çipten oluşuyor. Bu çipin nörları ve sinir uçlarını uyarması hedefleniyor.

İŞTE NEURALINK'IN ÖZELLİKLERİ

WebTekno'da yer alan bilgilere göre Neuralink'in öne çıkan özellikleri şöyle:

"Bataryası 1 gün boyunca yetecek, Her bağlantı için 1024 kanal (var olan teknoloilerden daha yüksek hız vadediyor), Cihaz sadece 23 mm çapa ve 8 mm kalınlığa sahip, Doğrudan kafatasına entegre olacak, Sıcaklık, basınç gibi verileri ölçebilecek, Seri üretime geçilip tüketiciye sunulması hedefleniyor, Bir lazer göz ameliyatı kadar kolay uygulanıyor, Cihaz takılırken anestezi ile uyutulmaya gerek kalmıyor, Enfeksiyon riski yok, Beyin içerisine uzanan kalın kablolar yerine saç telinden ince kablolar var. Büyük kasklar, uzun kablolar, dev sensörler bulunmuyor, Cihaz, internete bağlanabilen her türlü elektronik aletin beyin sinyalleri ile kontrol edilmesini sağlıyor."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 35
  • Kıyamet 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizde aydın, öncü, rehber birçok uzman/stratejist bunu çok öncelerden haber verip uyarmıştı. Başta Abdullah Çiftçi Hoca olmak üzere... Bu teknoloji çok çok tehlikeli ve şimdiye kadarki icatlar içerisindeki en büyük etkiyi yapacak olan teknoloji. Haberde de bahsedildiği üzere bize bunun hep güzel, faydalı, harika özellikleri gösterilecek ama arka planda çok korkunç şeyler potansiyel olarak var olacak ve elbette bu teknolojinin sahipleri bunları da kullanacak. Buna karşı halkımızda büyük bir bilinç oluşturulmalıdır.
    Cevapla
  • fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Özürlü insanlar için bu kadar para, zaman , çaba harcanmasına gözlerim yaşardı ... Petrol ve benzeri menfaatler için kan dökmeseniz daha fazla insan sağlıklı yaşar.
    Cevapla
  • Halit 3 yıl önce Şikayet Et
    apdullah ciftci ve onun gibi binlerce aydin tüm dünyada bunlarinin planini desifre etti tamda dedikleri cikiyor..teknoloji bicaktir adam olan ekmek keser katil olan insan keser.müslümanlar tek devlet olmali yoksa haclilarin yüzyil önce baslayan bu savasini kazanamaz..kuran etrafinde tek devlet tek millet tek ordu
    Cevapla
  • Halit 3 yıl önce Şikayet Et
    bu iblisi projenin gayesi insan beynini ele gecirip seytana köle etmek hayal dünyasinda yasiyorlar.tesla zombi bi sirkettir hic bir kazanci yoktur iblisler sisirmektedir. bu küreselciler 2020 yilinda yeni dünya iblisi düzenini kurmak icin insanliga savas actilar.abd avrupa kayniyor sadce almanyada bi milyon kisi buna karsi yürüdü hic bi yerde haber olmadi..
    Cevapla
  • Gregor Samsa 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar abartılacak bir şey yok. Cihaz, aynı teknolojiyi kullanan göz retinasındaki sarı nokta ve tavuk karası hastalığına karşı kullanılanan retina implantlarıyla aynı mantıkla çalışıyor. Retina implantı çalışmaları Neuralink'in çalışmalarından çok önce başladı. Neuralink bu çalışmaları beyin implantı şeklinde geliştiriyor. Ayrıca insan beyninin kontrolü çok da kolay değil. Zamanla olabilir. Neuralink'in amacı bu olabilir. Türkiye'de de bu konuyla çalışmaya çalışan firmalar var. Prototip geliştirseler bile cihazı ticari hale getirebilme şansları çok düşük. Hemen hemen yok gibi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret sonrası MSB'den Irak mesajı: Hazırız!
Ukraynalı bir kadın iki yaşındaki oğlunu 25 bin dolara satmaya çalışırken yakalandı