NASA, Bennu asteroidinden örnek alacak

NASA’nın Kökenleri, Spektral Yorumlama, Kaynak Tanımlama, Güvenlik-Regolit Gezgini (OSIRIS-REx) özel görevi kapsamında 20 Ekim Salı günü Bennu asteroidinden örnek toplamayı planlıyor.

NASA, Bennu asteroidinden örnek alacak
NASA, Bennu asteroidinden örnek alacak
GİRİŞ 20.10.2020 15:13 GÜNCELLEME 20.10.2020 15:13

NASA'nın yaptığı açıklamaya göre, OSIRIS-REx özel görevi, bir asteroitten saf bir örnek alarak incelenmek üzere Dünya’ya getirmeyi amaçlayan ilk görev olma özelliğine sahip.

Uzay aracı, "Dokun ve Git" (tamamen durmadan yeniden kalkış yapma) manevrasıyla asteroidin yüzeyine yaklaşacak. Bu manevra, ABD'nin Denver şehri yakınlarındaki Lockheed Martin Space tarafından yönlendirilecek.

Yaklaşık 15 kişilik minibüs büyüklüğündeki OSIRIS-REx şu anda Dünya'dan yaklaşık 322 milyon kilometre uzakta bulunan Bennu asteroidinin etrafında yörüngede.

Bennu'nun güneş sisteminin ilk oluştuğu dönemlere ait malzemeler içerdiğini kaydeden NASA yetkilileri, asteroidin, Dünya'daki yaşamın ve okyanusların öncü moleküllerini de barındırabileceğini belirtiyor.

NASA açıklamasında "Asteroit, Empire State Binası uzunluğunda ve gelecek yüzyılda Dünya'ya tehdit oluşturabilir. Yakın geçişlerinden biri sırasında gezegenimize çarpma olasılığı 2 bin 700'de bir" denildi.

OSIRIS-REx, 8 Eylül 2016 tarihinde uzaya gönderildi ve 3 Aralık 2018 tarihinde Bennu'ya ulaştı. Alınacak örneğin 24 Eylül 2023 tarihinde Dünya'ya dönmesi bekleniyor. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti