Mesajlaşma uygulamaları hangi bilgilerimizi topluyor?

WhatsApp'ın yeni gizlilik sözleşmesindeki değişikliklerle birlikte sosyal medyada paylaşılan bilgiler tartışma konusu oldu. 'Ücretsiz' olarak sunulan mesajlaşma uygulamaları ne karşılığında ücretsiz? Uygulamaların hangi bilgileri topladığı ve verilerle ne yaptığı haberimizde.

Mesajlaşma uygulamaları hangi bilgilerimizi topluyor?
Mesajlaşma uygulamaları hangi bilgilerimizi topluyor?
GİRİŞ 11.01.2021 11:41 GÜNCELLEME 11.01.2021 11:41

WhatsApp'ın kullanıcı sözleşmesini değiştirerek verilerin büyük bir kısmını Facebook ile paylaşacağını açıkladı ve büyük tepkiler aldı. Kullanıcıların çoğu alternatif mesajlaşma uygulamalarına yönelmeye başladı. 

Sosyal medyada büyük yankı bulan bu karar adeta WhatsApp'tan kaçışa neden oldu demek yanlış olmaz. Ancak internette bir ürün ücretsizse ürün sizsiniz mottosu yaygın olarak kullanılıyor. WhatsApp'ın bunu dile getirmesi akıllara diğer uygulamaların hangi verileri topladığını getiriyor? Diğer mesajlaşma uygulamalarının hangi verileri toplayarak kullandığını açıkladık. 

Uygulamaları indirdiğinizde sizden pek çok veriye erişim için izin istendiyor. Bu izinlerin tamamını vermek zorunda değilsiniz, bunlar gerekli izinler değil erişim izni istenen bilgilerdir. Şirketler de bu bilgileri işleyerek para kazanır. 

İlk olarak WhatsApp hangi bilgileri topluyor?

Neredeyse telefonunuzda ne varsa isteyen WhatsApp, sizden telefon numaranıza, rehberinize, cihaz kimliğinize, yaklaşık konumunuza, kesin konumunuza, satın alma geçmişinize, performans verilerinize erişim istemektedir. Uygulama üzerinden fotoğraf atıp gönderecekseniz bu verilere de erişim talep edebilir.

İndirme rekorları kıran Telegram

Telegram ise erişim taleplerini daha ziyade iletişim verileri ile kısıtlı tutuyor. Platformun kullanıcılarından talep ettiği bilgiler arasında telefon numarası, rehber ve cihaz kimliği yer alıyor. Rus merkezli uygulamanın başka bir isteği yok.

Signal

Signal ise neredeyse hiçbir bilgiyi istememesi ile dikkat çekiyor. WhatsApp'ın da temel olarak kullandığı açık kaynak kodlu Signal, yalnızca kullanıcıların telefon numarasına erişim istiyor. Başka hiçbir talebi bulunmuyor. 

BiP

Turkcell'in yerli uygulaması olan BiP ise izin isteme konusunda WhatsApp'la yarışıyor. Bu uygulama, sizlerden telefon numaranıza, rehberinize, cihaz kimliğinize, yaklaşık konumunuza, kesin konumunuza, satın alma geçmişinize, performans verilerinize, fotoğraf ve videolarınıza ve ses verilerinize erişim istiyor. 

Sonuç olarak popüler olan mesajlaşma uygulamaları bizlerden çok sayıda veriyi talep edebiliyor. Bu bilgileri paylaşmak her zaman için zorunlu değil. WhatsApp'ın getirdiği zorunluluk platformun tepki çekmesine neden oldu. 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez