Ispanaklar mayınları tespit ederek e-posta gönderiyor

Bilim insanları, yapraklarındaki sensörler sayesinde e-posta gönderebilen ıspanaklar yetiştirdi. Bulunduğu çevrede yer alan patlayıcıları tespit eden ıspanakların, yaprakları sayesinde sinyaller yayarak e-posta gönderebiliyor.

Ispanaklar mayınları tespit ederek e-posta gönderiyor
Ispanaklar mayınları tespit ederek e-posta gönderiyor
GİRİŞ 02.02.2021 16:25 GÜNCELLEME 02.02.2021 16:25
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

ABD’li bilim insanları bilim kurgu filmlerine benzer bir deney gerçekleştirerek ıspanaklara e-posta gönderme yeteneği kazandırdı. Nano teknolojiyle tasarlanan bitkiler, üzerinde bulunan sensörler sayesinde patlayıcı maddeleri tespit ederek kablosuz sinyaller gönderebiliyor.

Kızılötesi sinyallerle e-posta gönderiyor

Ispanak kökleri, mayın gibi toprağa gömülü patlayıcılarda bulunan nitroaromatikleri tespit ettiğinde karbon nanotüplerle sinyaller yayıyor. Bu sinyaller kızılötesi bir kamera tarafından okunarak yetkilere otomatik e-posta gönderiyor.

Patlayıcılardaki bileşikleri tespit ediyor

Araştırmayı yöneten profesör Michael Strano, araştırmanın başlarında bitkilerin patlayıcıları tespit edebilmesi için nanopartikül adı verilen toz parçaları kullanmaya başladığını dile getirdi. Strano, bitkilerin fotosentez yapma becerilerini değiştirerek bu yaprakların yanmaya ve patlamaya sebebiyet veren nitrik oksidi tespit etmesini sağladı.

Bitkilerin çevreye karşı son derece duyarlı olduğunu belirten Strano, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı; "Bitkiler, kuraklık yaşanacağını bizden önce tahmin edebiliyorlar. Toprağın ve suyun derinliklerinde en minik değişiklikleri bile tespit edebiliyorlar. Eğer kimyasal sinyallerden yararlanabilirsek, bitkilerin bize anlatacağı çok fazla şey var.”

 

KAYNAK: WEBTEKNO, HABER7
YORUMLAR 38
  • Bünyamin Öztürk 3 yıl önce Şikayet Et
    Afganistanın mayınlı arazilerinde Amerikalı askerlerin durumlarını gördük. Hepsi de paçavra gibi havada uçuşup duruyorlardı. Ama Amerikalıların böyle hayal ürünü reklamlarla enformasyon savaşında üstün oldukları da bir gerçek. Yersen.
    Cevapla
  • pcryalanı 3 yıl önce Şikayet Et
    havuç ekin uzun menzilli füzeleri havada imha ediyor
    Cevapla
  • Soru 3 yıl önce Şikayet Et
    Gen teknolojisinin geldiği noktayı görüyoruz. Genler artık ihtiyaca göre organik bir elektronik devre gibi dizayn edilebiliyor. Dünyadaki bütün Dolarları kendi matbaanızda basıp insanlara borç verecek kadar zengin olsanız, bütün insanların beynine bir gen yerleştirip, yörüngeye yerleştireceğiz binlerce uyduyla bütün insanların hayatına müdahale etmek ister misiniz? O kadar zenginseniz uyduları yerleştirmek kolay, peki bütün insanların beynine o genleri nasıl yerleştirirsiniz?
    Cevapla
  • vici 3 yıl önce Şikayet Et
    Lafontaine 'dan masallar
    Cevapla
  • hyr 3 yıl önce Şikayet Et
    iyi o profesöre söyleyin mayın tarlasına ıspanak eksin. ıspanaklar olunca ben gider mayınları toplarım. tabi ki eğer sürerken patlamadıysa. oldu da sürerken patlamadı. ekerken patlamadıysa. oldu da ekerke patlamadı sularken gübre atarken patlamazsa söz ben gidip mayınları toplayacağı. ıspanak ekmiş mayın biçmiş babemmm.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinden gurur duyduk
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor