Türkiye'nin uzay yolculuğu hakkında merak edilenler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 9 Şubat Salı günü “2023’te inşallah Ay’a gidiyoruz” sözleri Türkiye’nin uzay yolculuğu hakkında birçok soru akıllara getirdi. Ulusal Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye’nin uzay yolculuğu hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

GİRİŞ 11.02.2021 10:25 GÜNCELLEME 11.02.2021 10:40
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Ulusal Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Hürriyet gazetesine Türkiye’nin uzay yolculuğu ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

AY’LA İLK TEMAS NE ZAMAN OLACAK?

"Asıl hedefimiz 2028’de Ay’a yumuşak iniş yapmak. Yani uzay aracımızı Ay’da yürütüp bilimsel veri toplamak. Ama ara bir adım koyduk. 2023’te bayrağımızı yerli motor ve yerli uzay aracımızla Ay’a ulaştıracağız. Aracımız 2023’te sert iniş yapacak, yani tekerlekleri açılmayan uçak nasıl hasar alıyorsa oradan bir daha kalkmayacak. Ama motorumuzun ateşlemesi, uzay aracının kontrolü, veri haberleşmesinin sağlanması tüm bunları devrim niteliğinde denemiş olacağız. 2028 yılında da aracımız uzaya insansız olarak gidecek."

 Ulusal Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım

PARA NASIL BULUNACAK?

"Herkes ‘Parayı bulacak mısınız?’ diyor. Devletimizin bütçesi yeterli olmasa bile uluslararası işbirlikleriyle para bulunabilir çünkü uzay herkesin gündeminde. Programımız açıklandı ‘Biz de girmek isteriz’ diyen diyene. 100 milyon dolar atın desem atacak ülke çok. Para sorun değil ama insan kaynağında sıkıntı var. Nasıl Türkler NASA’da, ESA’da çalışıyorsa biz de insan eksiğimizi öncelikli Türk olmak üzere başka ülkelerden tamamlayabiliriz."

ALTYAPI VE KAPASİTE VAR MI?

"Birtakım hazırlıklarımız olmasaydı 2023’te Ay’a ulaşmayı hedefleyemezdik. Bunun için uzay aracı imalatı gerekiyor. Uydu yapımında tecrübe kazanmış TÜBİTAK Uzay gibi kurumlarımız bunu yapabilecek durumda. Bu tecrübeyi de uydu yaparak kazandılar RASAT, GÖKTÜRK 2, İMECE ve TÜRKSAT 6A yerli katkıyla yapılıyor. Elbette ki bazı komponentleri almak durumunda kalabiliriz ama mühendislik bizde olacak."

MOTOR NE ZAMAN HAZIR OLUR?

"Roket motoru konusunda Türkiye’de 3 kurum çalışma yaptı, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ve DeltaV’nin geliştirdiği hibrit motorumuz. Hem katı hem sıvı yakıt kullanan bu teknolojide dünyada çok iyi noktadayız. Bu motor bir sene içinde uzaydaki göreve hazır hale gelecek. Eğer bu motor elimizde olmasaydı Ay’a gitmek hayal olmaya devam ederdi. Motorun yerli olması maliyeti çok düşürecek."

AY’DA BULUNMADIK NE KALDI?

"Evet belki Ay’ın çok şeyi biliniyor. Ama bizim oraya gitmemiz teknolojik gelişmemiz anlamına gelir. Bu çalışma bize teknolojik sıçrama yaptıracak, haberleşme, nano teknoloji, robotik işler gibi alanlarda dünya seviyesini yakalamamızı sağlayacak. Benim bir sloganım var, ‘Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmaz.’ Sanayi devrimini kaçırdık ama uzay devrimini kaçırmamalıyız."

TÜRK İNSANI UZAYA NE ZAMAN GİDECEK?

"İnsanlı uzay uçuşları 10 yıllık programda yok. Ama Türk astronotu uzaya göndermek için ABD ve Rusya ile görüşüyoruz. Aday seçimini 4-5 ay içinde tamamlamak zorundayız. Rus araçları çok dar o yüzden adayların 1.70 ila 1.80 boy arasında olması gerekiyor."

MERKEZ İTÜ OLACAK

“Bu işin en kritik kısmı aracın kontrolü, haberleşmesi, yer sistemleriyle ulaşılması. Operasyon merkezinin İTÜ kampüsünde olması planlanıyor.”

UZAYA GİDECEK KİŞİ 100 METREYİ 13 SANİYEDE KOŞABİLMELİ

Milli Uzay Programı’nın son maddesinde ‘10 yıl içerisinde bir Türk vatandaşını uzaya göndermek’ yer alıyor. Peki uzaya gönderilecek kişi gönüllüler arasından nasıl seçilecek, hangi özelliklere sahip olacak? İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zahit Mecitoğlu anlattı:

LİSANS DİPLOMASI

Mühendislik ya da temel bilimler üzerine en az lisans diploması olması bekleniyor.

GÜÇLÜ FİZİK VE KONDİSYON

Fiziksel şartları çok iyi olmalı. Örneğin 1 kilometreyi 3.5 dakikada, 100 metreyi 13 saniyede koşmak gibi özelliklere bakılır.

SAĞLIKLI OLMA ŞARTI

Sağlık probleminin olmaması gerekiyor. Uzayda yerçekimi olmaması, radyasyon gibi çevresel şartlar insan sağlığını zorluyor.

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK

Astronotlar ABD’de 2, Rusya’da 6 yıllık bir eğitim alıyor. Psikolojik çalışmalar uygulanıyor. Yerçekimsiz uzay ortamlarının simülasyonu yapılıyor.

2.5 YIL SONRA YOLLAYABİLİRİZ

Hürriyet gazetesinden Ece Çelik'e konuşan, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan: “Ay’ın yüzeyine bir araç çarptırılması planlanıyor. Öncelikle bir senaryo oluşturulacak. Yoğun bir çalışma sonucunda fırlatma 2-2.5 yıl içerisinde başarılabilir. Amaç Ay’ın yüzeyine araç indirmek. Uydunuzu gönderecekseniz bu teknolojiye uygun özelliğinin olması gerekiyor. Bu da büyük bir teknolojik çalışma gerektiriyor. Araç Ay’a çarptırılıp sensörle veri toplanıp oradan dünyaya veriyi gönderiyor ve kendini imha ediyor.”

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 27
  • bozo 3 yıl önce Şikayet Et
    kılıçtaroğlunu gönderin ki nasil bir garabe tiçinde olduğunu görsün...
    Cevapla
  • tunctunc 3 yıl önce Şikayet Et
    Hayalide olsa gurur duyuyorum.Her$ey bir hayal ile ba$lar hedefe konur ve ugra$ilir..Aya gidmekde bir hayal ile ba$ladi.Hayal ile ya$ayan hayali olmayandan cok cok daha hayirlidir.bakin chp bu güne kadar ilk önce Vatan icin´millet icin tek bir görü$ü hayali bile yokdu´onlar icin her$ey kötü.Aya gitmekmi.? Yagmasakda gürlüyoruz bee..!
    Cevapla
  • poyrazi 3 yıl önce Şikayet Et
    sahiden birkaç ay öncesine kadar ekonomiyi uçuran bir bakan vardı ekonomi uçmadı kendisi uçtu şimdi ülkeyi uçurma sırası geldi haydi hayırlısı
    Cevapla
  • hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    önce yerli araba cıksa daha iyi olurdu.onunla giderdik aya.
    Cevapla
  • Türkiyem 3 yıl önce Şikayet Et
    CHP heykel yapsın bol bol üst üste koyup onunla çıkarız aya
    Cevapla
  • adnan 3 yıl önce Şikayet Et
    bu cok güzel bir hamle ancak tarih verilmesi yanlış ve alay konusu oldu tarihi yüzünden, herkesin destek verebileceği bir acıklama yapmalıydı reiz, sanki 2023 den sonra türkiye cok farklı olacak gibi, asıl amac o secimi de kazanmak, tarihler hep 2023. yanlış tarin verdi uzay konusunda tarih vermeseymiş daha iyi olurdu, calışmalar başladı niyetimiz var deseydi her kesim alkış tutardı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak