Apple'dan fotoğraf tarama yazılımı hakkında açıklama

Apple, çocuk istismarını tespit etmek için ABD'deki iPhone'lara yeni bir yazılım yüklemeyi planlıyor. Şirket, bu özellikle ilgili iddialara karşı bir açıklama yaptı.

Apple'dan fotoğraf tarama yazılımı hakkında açıklama
Apple'dan fotoğraf tarama yazılımı hakkında açıklama
GİRİŞ 11.08.2021 14:08 GÜNCELLEME 11.08.2021 14:08

Apple'ın çocuk istismarlarının tespiti için ürettiği iPhone model cep telefonlarına görüntüleri tarayan bir yazılım yüklemeyi amaçladığını, geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaşmıştık.

Yapılan açıklamalara göre sistem, telefonlardaki fotoğrafları tarayarak istismarla ilgili içerikleri tespit edecek ve güvenlik güçlerine haber verecek.

Epic Games'ten ilginç iddia: Apple ABD hükümeti için çalışıyorEpic Games'ten ilginç iddia: Apple ABD hükümeti için çalışıyor

Apple'dan flaş adım: Çocuk istismarına karşı iPhone'lara özel yazılım geliyorApple'dan flaş adım: Çocuk istismarına karşı iPhone'lara özel yazılım geliyor

Geçen hafta duyurulan ve iCloud'a yüklenecek tüm fotoğrafları gözden geçirecek yazılım, bunun özel hayatın gizliliğine müdahale anlamına geldiğini düşünen pek çok kişinin tepkisine neden olmuştu.

Ayrıca WhatsApp'ın başındaki Will Cathcart, Apple'ın iOS sistemindeki kişisel fotoğrafları tarayabilen yazılım önerisinin özel hayatın gizliliğinin açık bir ihlali olduğunu söylemişti.

APPLE AÇIKLAMASI

Güvenlik araştırmacıları, hükümetlerin bu yöntemi kullanarak vatandaşların kişisel verilerine erişmesinden endişe duyuyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Apple, "Açık olmak gerekirse bu teknoloji, iCloud'a yüklenmiş çocukların cinsel istismarının yer aldığı görüntüleri tespit etmekle sınırlı. Bu sınırın herhangi bir hükümetin talebiyle genişletilmesine rıza göstermeyeceğiz." dedi.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Kolluk kuvvetlerinde, bilinen çocuk cinsel istismarı görüntülerinin sayısal kodlara dönüştürüldüğü arşivler var. Bu kodlarla herhangi bir fotoğrafın o arşivdeki görüntülerle eşleşip eşleşmediği anlaşılabiliyor.

Apple da NeuralHash adındaki benzer bir arşiv sistemini kullanarak iPhone'lardaki muhtemel çocuk istismarı fotoğraflarını yakalamayı planlıyor.

Bir kullanıcı, Apple'ın depolama servisi iCloud'a fotoğraf yüklediği an, o fotoğraf da kodlara dönüştürülerek arşivdekilerle karşılaştırılacak ve fotoğrafa çıplak gözle bakılmadan, istismar içerip içermediği tespit edilebilecek ve güvenlik güçlerine haber verecek.

Apple, iCloud'a fotoğraf yüklemeyenlerin bu denetimden muaf olacağını söylüyor. Ancak güvenlik uzmanları, neredeyse tüm Apple kullanıcılarının iCloud kullandığını ve Apple'ın bunu bildiği için bu açıklamayı yaptığını söylüyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar