WhatsApp uçtan uca şifrelemeyle ilgili korkutan iddia

WhatsApp’ın en büyük özelliklerinden biri olan uçtan uca şifrelemenin gerçek olmadığı iddia edildi. ProPublica tarafından yayınlanan raporda WhatsApp mesajlarının Facebook tarafından görüntülendiği belirtildi.

WhatsApp uçtan uca şifrelemeyle ilgili korkutan iddia
WhatsApp uçtan uca şifrelemeyle ilgili korkutan iddia
GİRİŞ 08.09.2021 11:49 GÜNCELLEME 08.09.2021 11:49
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

ProPublica isimli kar amacı gütmeyen gazetecilik kuruluşu, WhatsApp mesajlarının Facebook tarafından görüntülendiğini iddia etti. Facebook’un defalarca kullanıcı mesajlarına erişimi olmadığını söylemesinin üzerine böyle bir rapor yayınlanması şüpheleri güçlendirdi.

WhatsApp’ın iki yeni özelliği ortaya çıktıWhatsApp’ın iki yeni özelliği ortaya çıktı

Popüler FMWhatsApp versiyonu Truva atı yayıyorPopüler FMWhatsApp versiyonu Truva atı yayıyor

Uçtan uca şifreleme ile veriler doğrudan kullanıcı cihazlarında şifrelendiğinden ve şifresi çözüldüğünden, Facebook'un mesajların içeriğine erişimi olmamalı. ProPublica, WhatsApp çalışanlarının, kullanıcılar tarafından uygunsuz içerik olarak işaretlenen mesajları görüntülediğini söylüyor. Ayrıca şirketin, mesajların içeriğini görüntülemek zorunda kalmadan yasaklı içeriği tespit etmek için büyük miktarda meta veri topladığını da belirtiyor.

ZUCKERBERG İÇERİKLERİ GÖREMİYORUZ DEMİŞTİ

ProPublica'ya göre, hizmet moderatörlerinin kullanıcı mesajlarının içeriğine erişimi var. 2018 yılındaki ABD Senatosu ifadesinde, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in "WhatsApp'ta herhangi bir içerik görmüyoruz." iddiasında bulunduğunu da hatırlatmakta fayda var.

WHATSAPP İŞ BAŞVURUSUNDA BAHSEDİLMİYOR

Kaynağa göre, WhatsApp moderatörleri katı bir gizlilik içinde çalışıyorlar. “İçerik Denetleme Görevlisi” işi için iş başvurularında Facebook veya WhatsApp'tan bahsedilmiyor ve insanların işe alındıklarında bir gizlilik sözleşmesi imzalamaları gerekiyor. WhatsApp şifreleme kullandığından, yapay zeka algoritmaları tüm sohbetleri kendi başlarına tarayamıyor. Bunun yerine moderatörler, gönderisi uygunsuz olarak işaretlenen bir kullanıcının içeriğine erişim kazanıyorlar.

YORUMLAR 3
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Hiç şüphesiz geçen gün arkadaşım bana tanıdıgı bi kaportacının numarasını whatsaptan attı, rehbere kaportacı ahmet yazmıs, aradan 15 dk gectı facebookta çevremdekı kaportacılar dıye reklamlar çıkmaya basladı, whatsapı sürekli okuyor facebook hatta instagramı da okuyor, en basit örneği bu daha bir çok örneği mevcut
    Cevapla
  • Timur 2 yıl önce Şikayet Et
    Tabiki de tüm mesajlaşmaları, görselleri görüyorlar. Yoksa niye ücretsiz olsun? Eğer bir ürün ücretsiz ise ürün sizsiniz sözünü hatırlayın. ABD istihbarat örgütünün özel dinleme ve izleme bürosunun bu ülkedeki herkesten bilgisi var. Her şeyi görüp, dinliyorlar ama hiç çaktırmıyorlar. Devlet olmanın gereğini yerine getiriyorlar desek daha doğru olur.
    Cevapla
  • İrfan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede kısıtlama getirilmesi gereken bir şeyler varsa onlar da bu tarz uygulamalar olmalı. Gerekirse bu tarz yabancı yazışma ve sosyal medya kullanımları komple yasaklanmalı. Dünya üzerinde bu tarz uygulamaların kullanımında ülkemiz ilk 10'dan düşmüyor. Yabancı kullanıcılar bile bu kadar bağımlı değil. İnsanımızın bir gizliliği kalmadı, gelecek nesiller bilinçlenmeli, bunun için de en başta görev ebeveynlere düşüyor. "Aman canım herkes kullanıyor" sürü psikolojisinden bir an evvel kurtulmak gerek. Kafasını telefona eğmiş, boynu bükük, gençliğini bir ekrana bakarak bitirmiş bir nesil ilerde çok büyük pişmanlıklar duymadan bir an evvel harekete geçmeli.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti