Avrupa Birliği'nin Type-C kararı sonrası merak edilen soru: Type-C mi yoksa Lightning mi?

iPhone üreticisi Apple, aynı zamanda telefon ve bilgisayarlar için aksesuar da üretiyor. Ancak Avrupa Birliği'nin Type-C kullandırma zorunluluğu Apple'in aksesuar satışlarına büyük bir darbe vurabilir.

Avrupa Birliği'nin Type-C kararı sonrası merak edilen soru: Type-C mi yoksa Lightning mi?
Avrupa Birliği'nin Type-C kararı sonrası merak edilen soru: Type-C mi yoksa Lightning mi?
GİRİŞ 12.06.2022 14:55 GÜNCELLEME 12.06.2022 15:03

Apple'nin piyasanın çok üstünde fiyatlarla aksesuar satması onu trilyon dolarlık bir şirket haline getirdi. Apple'nin sitesinde 1 metrelik Lightning - USB Kablosu şu anda 370 liraya satılıyor. Oysa ki benzer kalitede Type-C kablo 2 kat daha ucuza bulunabiliyor.

27 ülkeden oluşan Avrupa Komisyonu'nun akıllı telefonlar ve diğer tüm cihazlar için ortak bir şarj kablosu standardını getirmesi Apple'nin gelecekteki planlarını altüst etmiş gibi görünüyor. 2024 yılının sonbaharında uygulanmaya başlanacak yeni yasayla birlikte cep telefonları, tabletler, e-okuyucular, kulaklıklar, dijital kameralar, el tipi video oyun konsolları ve kabloyla şarj edilebilen taşınabilir hoparlörler üreticilerinden bağımsız olarak bir USB Type-C içerecek.

Aslında, Type-C kabloları ve Lightning'den daha iyidir. Type-C, 40 Gbps'ye kadar veri aktarım hızlarını da desteklerken Lightning, 480Mbps'ye kadar desteklemektedir. Ayrıca Type-C, 3 ila 5 Amper'i destekleyerek cihazın standart Lightning kablolarından çok daha hızlı olmasını sağlayabiliyor. Lightning ise yalnızca 2,4 Ampere kadar destekliyor. Bu nedenle Apple, hızlı şarj için Type-C - Lightning Kablosu satıyor. Kısacası Type-C'nin Lightning'den tek farklı Apple tarafından kullanımının kullanıcılara dayatılması.

Şimdiye kadar, Apple bu yeni yasa hakkında hiçbir açıklanmada bulunmadı. Ancak geçmiş zamanlarda Apple, Lightning'i terk etmenin "benzeri görülmemiş miktarda elektronik atık" yaratacağını iddia etmişti. Diğer yandan Apple'nin Lightning ile birçok planı çöpe gitti. Ancak Type-C konusunda ne kadar fazla üretici de olsa Apple'nin yine yüksek fiyatlarla Type-C kablo satacağı şimdiden aşikar. 

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!