Elon Musk'un internet şirketi Starlink, hareket halindeyken de internet sunmak istiyor

Elon Musk'un sahibi olduğu SpaceX firmasına ait uydu internet hizmeti sunan Starlink, hareket halindeyken de uydu çanağının kullanılabilmesi için yasal izin almaya çalışıyor.

Elon Musk'un internet şirketi Starlink, hareket halindeyken de internet sunmak istiyor
Elon Musk'un internet şirketi Starlink, hareket halindeyken de internet sunmak istiyor
GİRİŞ 12.06.2022 17:01 GÜNCELLEME 12.06.2022 17:01

Elon Musk'un geçen ay yaptığı açıklamaya göre, Starlink uydularına bağlanmak için kullanılan çanağı hareket halindeyken de kullanabilmek mümkün. Bu hizmete Starlink for RVs adı verildi. Ancak bu şu an için sanıldığı kadar kolay değil. Sebebi ise henüz yasal izinlerin alınmamış olması.

Elon Musk: "Starlink, uçaklar da dahil olmak üzere hareket halindeki araçlar üzerinde çalışıyor, ancak henüz güvenilir bir şekilde çalışmıyor."

Musk'ın bu tweetinin ardından Amerika'da faaliyet gösteren Dish Network isimli bir firma Musk'a sert tepki gösterdi. Firma, yetkisiz mobil Starlink kullanımının Network Dish'in kendi uydu ve TV servislerinde sorun yaratacağını söyledi.

Konuyla ile ilgili Dish Network, Federal İletişim Kurulu (FCC)'na bir mektup gönderdi. Mektupta SpaceX'in hareket halinde Starlink kullanmanın yasadışı olduğunu kamuoyuna açıklaması talep ediliyor. Ayrıca komisyona bu tarz ihlalleri azaltma çağrısında bulunuluyor.

Starlink for RVs hizmetini şu anda ek 25 dolara satıyor. Ancak Disk Network, bu satışın durdurulması ve yasaklanmasını talep ediyor. Aslında çatışmanın temel sebebi 5G ve 12GHz frekansıyla alakalı. İki firmanın verdiği hizmetler için aynı frekansları kullanıyor. İki firma da özellikle 12GHz bandını kullanabilen tek firma olmak istiyor. Dish Network, bu nedenle komisyondan Starlink firmasına 12GHz frekansının kapatılmasını talep ediyor. Eğer bu yasal sorun halledilemezse Starlink'i hareket halinde kullanmak mümkün olmayacak.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi