Rusya, Ukrayna'daki interneti kontrol altına almaya başladı

Ukrayna'daki kullanıcıların interneti Rusya'ya yönlendirilmeye başlandı. Bu nedenle Ukraynalılar Rusya'nın güçlü sansür sistemine maruz kalıyor. Ayrıca Rusya, Ukrayna vatandaşlarının internet üzerindeki her hareketini takip ediyor.

Rusya, Ukrayna'daki interneti kontrol altına almaya başladı
Rusya, Ukrayna'daki interneti kontrol altına almaya başladı
GİRİŞ 16.06.2022 10:20 GÜNCELLEME 16.06.2022 14:00

Başlattığı işgal girişimi bugün 112'inci gününde olmasına rağmen Rusya, Ukrayna'ya karşı isteklerini hâlâ kabul ettirebilmiş değil. Bu nedenle Rusya, işgal girişimini çok yönlü olarak sürdürüyor. Savaştan gelen yeni haberlere göre Rusya, Ukrayna'nın internetini ele geçirmeye başladı. Bu nedenle Herson şehrindeki vatandaşlar internete erişmeye çalıştığında Rusya'nın güvenlik duvarıyla karşılaşıyor.

Herson şehrinde 30 Mayıs günü saat 14.43'te internet erişimi tamamen durdu. Yaklaşık bir saat boyunca bağlantı kurulamadı. Bölgede hizmet veren mobil operatör firması Kherson Telecom ile internete bağlanan kullanıcılar, 15.42'de internete bağlanmayı başardı. Başta her şey normal görünüyordu. Fakat çok geçmeden tüm internet trafiğinin Rusya'ya kaydığı ve bu nedenle Ukraynalıların Rusya'nın güçlü sansür mekanizması ile karşı karşıya kaldığı anlaşıldı.

Elon Musk Ukrayna'ya bir tane daha Starlink çanağı gönderdi Elon Musk Ukrayna'ya bir tane daha Starlink çanağı gönderdi

RUSYA İŞGAL ETTİĞİ ŞEHİRLERDEKİ İNTERNET FİRMALARI ÜZERİNDE BASKI KURUYOR

Ukrayna'da işgal edilen şehirlerde Rus ordusunun baskısı nedeniyle birçok internet servisi sağlayıcısı, müşterilerini ülkenin geniş gözetim ve sansür ağına maruz bırakmak zorunda kalıyor.  Rus ordusu, internet firmalarına Rus ordusu gözetimi altında bağlantıları yeniden yönlendirmelerini veya bağlantılarını tamamen kapatması konusunda baskı yapıyor. 

RUSYA GİZLİCE MARKASIZ SIM KART DAĞITIYOR

Bu baskılara ek olarak bölgede Rus numaralarını kullanan markasız SIM kartları dolaşıyor ve bu da insanları Rus şebekelerine yönlendiriyor. Bu SIM kartlarının Rusya tarafından kasten dağıtıldığı tahmin ediliyor. Çoğu Ukrayna vatandaşı bu SIM kartlarının Rusya tarafından dağıtıldığının farkında değil. Tümü kritik altyapı olarak sınıflandırılan sunucuların, kabloların ve cep telefonu kulelerinin kontrolünün ele geçirilmesi, insanların web'e özgürce erişmesini engellemek ve işgal altındaki bölgelerin “Ruslaştırılmasının” ilk adımı olarak yorumlanıyor.

RUSYA İNTERNETİ ELE GEÇİREREK UKRAYNALILARIN DİRENCİNİ KIRMAYA ÇALIŞIYOR

Ukrayna'nın Özel İletişim ve Bilgi Koruma Devlet Hizmetleri (SSSCIP) olarak bilinen siber güvenlik dairesi başkan yardımcısı Victor Zohora, “Bunun ağır bir insan hakları ihlali olduğunu anlıyoruz. Tüm trafik Rus özel servisleri tarafından kontrol edileceği için izlenecek ve Rus işgalciler gerçek bilgileri paylaşan bilgi kaynaklarına erişimi kısıtlayacak" açıklamasına bulundu. Zohora, ayrıca “Çoğunun Rus telekom altyapısına bağlanmaya ve trafiği yeniden yönlendirmeye zorlandıklarını anlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Şubat ayında başlatılan işgal girişiminde ilk günden bu yana, internet altyapısını bozmak veya devre dışı bırakmak Rusya'nın en çok kullandığı taktiklerden bir tanesi. Bu kapsamda Rus füzeleri TV kulelerini yok etti ve uydu sistemine yönelik bir siber saldırılar düzenledi. Rusya bu yolla dezenformasyonu artırdı ve Ukrayna'nın moralini bozmaya çalıştı. Rusya bu taktiklerle Ukrayna'nın direncini kırmaya çalışıyor.

RUSYA SAVAŞI FARKLI ŞEKİLDE KAZANMAYA ÇALIŞIYOR

Herson ve diğer bölgelerde internetin yeniden yönlendirilmesinin yanı sıra, Rus yetkililer Rus pasaportları da dağıtmaya başladı . Yetkililer, Herson'da yakında bir Rus bankasının açılacağını da söyledi. Ayrıca Herson, işgal güçleri tarafından Moskova saat dilimine kaydırıldı. 

Ukraynalı akademisyen Olena Lennon Rusya'nın bu taktiklerini"Rusya, uzun süredir Herson'da olduğunu açıkça ortaya koyuyor. İnterneti kontrol etmek de bunun merkezinde yer alıyor. Rusya uzun vadeli bir işgal için planlar yapıyor."  sözleriyle yorumladı.

KAYNAK: WİRED, HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Güler'den İran'a tepki: Yaptıkları hoş değil
Husilerden tüm dünyaya Gazze duyurusu! 'Yeni bir adım' deyip resmen ilan ettiler