SpaceX'in Falcon 9 roketini 13'üncü kez fırlatmasının ardından gökyüzü kırmızıya döndü

SpaceX son 2 ay içinde uzaya toplam 13'üncü kez Falcon 9 roketi fırlatarak ve ardından aynı roketi tekrar dünyaya indirerek rekor kırdı. Ancak uzaya bu kadar sık roket fırlatılması gökyüzünün kırmızıya dönmesine neden oldu. İşte nedeni...

SpaceX'in Falcon 9 roketini 13'üncü kez fırlatmasının ardından gökyüzü kırmızıya döndü
SpaceX'in Falcon 9 roketini 13'üncü kez fırlatmasının ardından gökyüzü kırmızıya döndü
GİRİŞ 07.07.2022 17:16 GÜNCELLEME 07.07.2022 17:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

SpaceX 13'üncü kez bir Falcon 9 roketini fırlattıktan sonra başarıyla indirmeye başardı.

SpaceX aynı roketi 13'üncü kez kullanarak yeni bir rekora imza atmaya hazırlanıyorSpaceX aynı roketi 13'üncü kez kullanarak yeni bir rekora imza atmaya hazırlanıyor

Sosyal medya platformu Reddit üzerinde birçok kullanıcı gökyüzünün kuzey ışıklarına benzer bir şekilde kırmızıya büründüğünü gösteren paylaşımlarda bulundu.

Gökyüzündeki bu ilginç olayı ilk olarak fotoğrafçı Christopher Hoffman, ABD'nin eyaleti Maryland'de tesadüfen yakaladı. Fotoğraftaki parıltı kuzey ışıklarına benziyordu ancak tek farkı parıltı yeşil değil, kırmızıydı.

Florida'da da çekilen başka bir fotoğrafBüyük tartışma yaratan bu doğa olayının nedeni çok geçmeden anlaşıldı.

GÖKYÜZÜNDEKİ KIRMIZILIĞIN NEDENİ SPACEX'İN FALCON 9 ROKETLERİ

Gökyüzündeki bu ilginç renk değişiminin nedeninin fırlatılan bir Falcon 9 roketi olduğu anlaşıldı.

Boston Üniversitesi'nde fizikçi Jeff Baumgardner bu durumu "Bu parıltı muhtemelen roketin ikinci aşamasından çıkan ve iyonosferin hızla yeniden birleşmesine neden olan egzoz gazlarıdır. Bu, roketin ikinci aşamasındaki motorların 200-250 km (124 - 155 mil) yükseklikte ateşlendiğinde ortaya çıkan bir olgudur" sözleriyle açıkladı.

Üst atmosferdeki yüklü oksijen molekülleri, roket egzozundan çıkan su ve karbondioksit ile reaksiyona giriyor ve sonuç olarak kırmızı auroralarla aynı dalga boyunda fotonlar yayıyor.

Bu renk değişimine Falcon 9 neden olsa da yalnızca SpaceX roketlerine özgü bir olay değil. Tüm roketlerin fırlatılmasından sonra benzer olaylar yaşanıyor.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Egzoz gazi iklimi bozuyo masalinin gercek yuzu... roket ve uydular iklimin bas dusmani. Meteorolojiye sorsan isik dalga boyu kirilma felan der.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Eski MOSSAD Başkanı'ndan İsrail'e İran uyarısı
Erdoğan'la Şimşek arasında geçen konuşma ortaya çıktı! Ülke için seçim feda edildi