Türkiye'den dev adım! Yabancı hakimiyeti bitiyor

Türkiye’nin haberleşme alanındaki altyapı çalışmaları hızlanarak devam ediyor.

GİRİŞ 31.07.2022 06:33 GÜNCELLEME 31.07.2022 09:23
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

İletişim teknolojilerinde önemli bir dönüm noktası olarak görülen 5G teknolojisinin test uygulaması başlatılırken Türkiye’nin haberleşme altyapısına güç katacak üç ayrı proje daha kısa zamanda hayata geçecek. Bu projelerden ilki TÜRKSAT 6A projesi. Yerli olarak geliştirilen TURKSAT 6A, Türkiye’nin ilk haberleşme uydusu olacak. Böylece, 1994’te göreve başlayan TURKSAT 1B ve onu takip eden TURKSAT 1C, 2A, 3A ve 4A ve 4B uydularından sonra, ilk kez Türkiye’de uydu alanındaki yabancı firma hâkimiyeti son bulacak. Yerli ve milli uydu, Türkiye’yi, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasına da sokmuş olacak. Uydu, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya kıtasının büyük bir bölümündeki son kullanıcılara hizmet verecek. TÜRKSAT 6A Uydusu’nun montaj, entegrasyon ve test çalışmaları TUSAŞ’da kurulu bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezinde devam ediyor. Nisan ayı itibarıyla ilk fonksiyonel testleri, Uydu Termal Vakum testleri ile titreşim testleri tamamlandı. Space X firması ile fırlatma sözleşmesi geçen sene imzalanan TÜRKSAT 6A, 2023’te uzaya gönderilecek.

VERİLER TEK MERKEZDE TOPLANACAK
Bir diğer önemli haberleşme projesi de Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi (UKEVM) Projesi. UKEVM, kamuya ait bilgi işleme kaynaklarının kontrol altında tutularak bir ortamda yönetilmesini sağlayacak. Ayrıca verilerin saklanması, işletilmesi ve tek bir noktadan sunulması için oluşturulan yüksek güvenlikli bir yer olacak. Devreye girecek olan veri merkezi ile her biri kendi veri merkezini kurmuş veya kuracak olan kurumların ayrı ayrı harcama yapmasının önüne geçilecek. Bu şekilde yatırımlarda, operasyonlarda ve enerjide verimlilik sağlanacak. Veri merkezlerinin bütünleştirilmesiyle siber güvenlik tehditleri, oluşacak güvenlik standartlarıyla çok daha kısa sürede tespit edilebilecek. İmar planlarının onaylandığı proje, fizibilite etüdünün tamamlanmasının ardından hayata geçirilecek. Bunların dışında, Mobil Haberleşme Altyapısı Olmayan Yerleşim Yerlerine Altyapı Kurulması Projesi de devam ediyor. Şu ana kadar bu projede yürütülen çalışmalarla, mobil haberleşme altyapısı bulunmayan 2.575 yerleşim yerinde 4.5G teknolojisi ile haberleşme hizmeti sunulması sağlandı.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 22
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu türk telekom'un kartelciliği ne zaman sona erecek acaba, bursa da bir çok osb de alt yapı yok, burada antenli çözüm üretmiş bir şirket millet ondan hizmet alıyor, koskoca TT alt yapısı yok, diğerleride yatırım yapmıyor . sayın admin birde bizim yerli milli baz istasyonunnu gündeme getir ama sonun fuat uğur gibi olmasın, malum ulak için dünya kadar para harcadık şimdi Nokia netaşı aldı ve devlet nokia'nın ürünlerini alıyor
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yapılanlara Kemal ve saz arkadaşlarının aklı ermez.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayatta en hakiki mürşit, ilim ve fendir.
    Cevapla
  • Çözüm istyoruz 1 yıl önce Şikayet Et
    Peki ya türkiyeyi adeta istila eden ve kendi ülkemizde turistik fiyatlarla yaşamamaıza sebep olan yabancılar? Şimdi turizm, para, cart curt edebiyatı falan yapmayın. Türkiye yabancılara teslim olmuş durumda.
    Cevapla
  • Malatyalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Bay Mustafa. 2 yıldır fırsatçılar ve stokçuların önünün kesilececeği yaptırılan ceza uygulanacağı söyleniyor. Fakat bilakis kendim şikayet etmeme rağmen belediye marketi denetlen miyor. Vekiller bakanlar halkımız eyüdür sağlığınıza duacudur demekten başka bir şey yapmıyor.
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Beyefendi öneriniz nedir onu da yazınız. Eleştirmek çok kolay çözümüde yazarsanız saygılar
    Cevapla
  • muhammet gündoğdu 1 yıl önce Şikayet Et
    ülkemizin rüyalarını tüm hayallerini bir bir hayata geçiren başkan er doğana sonuna kadar destek hedefe emin adımlarla ilerliyoruz sonuna kadar reis gerekirse ölümüne durmak yok ful tempo devam
    Cevapla
  • Sedat 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne alakasi var simdi, haberi iyi oku turist yaziyormu
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne yapıyorsunuz uyduyu? Heykel dikin arada bir edebiyat parçalayın arada bir yalan söyleyin. Bu bile fazla. Yok o yanlış yok bu yanlış diye milletin sesi çıkmaya başladı. Eskisi gibi kuyrukta bekletin sesi bile çıkmasın :) Yürüyüşü değişti bunların İnternette bile hızlı sörf yapıyorlar. Özlelik bu ankesörlü telefon kuyruğunu, vergi parası ödeme kuyruğu, banka maaş alma kuyruğu, Adam bedava iletişim kullanıyor bir paket tütün fiyatına bir ay sınırsız iletişim kullanıyor üstüne birde küfür ediyor :) Adama hizmet yapıyorsun birde anlatmaya çalışıyorsun anlamıyor :) Hizmeti bulmuş hizmete değil yapılış şekline karşı çıkıyor :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Edanur'un ölümünde İBB çalışanı 4 kişiye gözaltı kararı
Kredi notu kararı sonrası çarpıcı yorum: Türkiye tehlikeyi atlattı