Facebook ve Instagram'da yine gizlilik endişesi! Web'deki her adım kaydediliyor
Facebook, Instagram, Messenger ve WhatsApp uygulamalarını bünyesinde bulunduran Meta, yine gizlilik ihlaliyle gündeme geldi. İddialara göre şirket uygulama içi tarayıcı ile kullanıcının her adımını takip ediyor ve kayıt altına alıyor.
Gelirlerinin büyük bir çoğunluğunu reklamlardan elde eden dev teknoloji şirketi Meta, kazancını artırmak adına sık sık gizlilikleri ihlal etmekle suçlanıyor. Son olarak yazılım mühendisi Felix Krause tarafından ortaya atılan iddiada Facebook ve Instagram'daki uygulama içi tarayıcının kullanıcıların her adımı takip ediliyor ve kayıt altına alınıyor.
Facebook ve Instagram uygulamalarına entegre olan internet tarayıcısı, kişilerin web aktivitelerini detaylı şekilde takip edebiliyor. Aktarıldığı kadarıyla her iki uygulamada da Apple’ın üçüncü parti uygulamalara sağladığı tarayıcı kullanılmıyor. Şirketler burada kendi geliştirdikleri WebKit temelli özel bir tarayıcıyı kullanıyor, bu tarayıcı da “Meta Pixel” isimli JavaScript kodu üzerinden girilen internet sitelerindeki tüm aktiviteleri tarayabiliyor.
Meta, Facebook ve Instagram uygulamaları içerisindeki tarayıcı üzerinden açılan bir internet sitesinde nereye dokunduğunuzu, hangi bağlantıyı açtığınızı, hangi metinleri seçtiğinizi, reklamlara ne zaman tıkladığınız, girdiğiniz parolaları, adresleri kredi kartı numaralarını ve fazlasını net şekilde görebiliyor. Şirketin bu konuda ne kadar veri topladığı bilinmiyor ve Felix Krause tarafından da kanıtlanamıyor. Ancak durum gizli olarak yürüdüğü için tepki çekti ve sürecin Apple’ın App Tracking Transparency (ATT) politikasını ihlal ettiği de belirtiliyor.
Apple, ATT politikası kapsamında uygulamaların kullanıcıların takip edebilmesi için izin istenmesi gerekiyor. Bu izin Facebook ve Instagram uygulamaları için de geçerli olmasına rağmen Meta'nın Apple'ın bu politikasını ihlal ettiği görülüyor.