NASA: 21. yüzyılın en büyük sorunu 'uzay çöpü'

NASA, Alçak Dünya Yörüngesinde (LEO) uzay çöplerinin en büyük sorun olduğunu belirterek önümüzdeki yıldan itibaren uzay çöpü sorununu çözebilecek üç üniversitenin araştırmalarını finanse edeceğini açıkladı.

NASA: 21. yüzyılın en büyük sorunu 'uzay çöpü'
NASA: 21. yüzyılın en büyük sorunu 'uzay çöpü'
GİRİŞ 14.09.2022 15:56 GÜNCELLEME 14.09.2022 15:56

Alçak Dünya Yörüngesine (LEO) SpaceX, Amazon, Boeing, Northrup Grumman, Thales, Lockheed Martin ve Airbus gibi özel şirketlerin de uydu göndermeye başlamasıyla uzay enkazı Dünya için tehdit oluşturmaya başladı.

NASA genel merkezinin Teknoloji, Politika ve Strateji Ofisi yönetici yardımcısı Bhavya Lal yaptığı açıklamada, "Yörünge enkazı çağımızın en büyük zorluklarından biri" dedi.

Uzay çöpleri çoğunlukla ömrünü tamamlayan uzay araçlarından veya insanlar tarafından bırakılan roket aşamalarından oluşuyor. 

NASA, UZAY ENKAZI SORUNUNU ÇÖZECEK ÇALIŞMALARI FİNANSE EDECEK

NASA, bir blog gönderesinde uzay enkazı sorununu ciddiye aldığını söyleyerek yörünge ortamının dinamiklerini anlamaya yardımcı olacak, enkaz oluşumunu sınırlayacak veya mevcut enkazın etkisini azaltacak politikaları belirleyebilecek çalışmaları finanse edeceğini duyurdu. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Lal, "Uzay deneyimimizi sürdürmek ekonomimiz, ulusal güvenliğimiz ve ulusumuzun bilim ve teknoloji girişimi için kritik öneme sahip. Bu finans, yörünge ortamının dinamiklerini anlamamıza yardımcı olacak araştırmaları finanse edecek ve enkazı sınırlamak için nasıl politikalar geliştirebileceğimizi gösterecek" dedi.

NASA, Dünya yörüngesinde saatte 28.163 km hıza kadar dönen bir 23 bin enkaz olduğunu belirtiyor.

Çin 2007'de tartışmalı bir şekilde bir  test amacıyla eski bir hava uydusunu yok etmek için bir füze kullandı ve 3 bin 500'den fazla büyük enkazın yanında birçok takip edilmeyen küçük uzay enkazı yarattı. 

ABD Uzay Komutanlığı'na göre, Kasım 2021'de Rusya'da bir test sırasında uyduyu imha ederek en az 1.500 parça enkazın yörüngede yayılmasına neden oldu. 

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…