Siyasette yeni dönem: Yapay zeka robotu danışman olarak atandı!

Romanya hükümeti, yapay zeka alanında bir ilke imza attı. Tanıttığı yapay zeka robotunu hükümet danışmanı olarak atayan Başbakan, kabine tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

Siyasette yeni dönem: Yapay zeka robotu danışman olarak atandı!
Siyasette yeni dönem: Yapay zeka robotu danışman olarak atandı!
GİRİŞ 05.03.2023 10:41 GÜNCELLEME 05.03.2023 10:42

Yapay zeka teknolojilerinde alışılagelmişin dışında bir gelişme yaşandı. Romanya'da tanıtılan yapay zeka uygulaması, dünyanın ilk yapay zekaya sahip hükümet danışmanı oldu. Ion adındaki bu yapay zeka, ayna yüzeyine yerleştirilmiş bir ekran üzerinden siyasilere danışmanlık yapmaya başlıyor.

Romanya Başbakanı Nicolae Ciucâ, tamamen yapay zeka ile çalışan "fahri danışman" Ion'u tanıtarak ilginç bir gelişmeyi gündeme getirdi.

Romanya Hükümet Danışmanı - Ion

KABİNE İÇİN BÜYÜK SÜRPRİZ OLDU

Romanya'nın en yeni hükümet danışmanı Ion, bu göreve bir yapay zeka uygulamasının getirileceğine tahmin etmeyen kabine için büyük bir sürpriz oldu. Kısa bir süre sonra dikkat çekmeyi başaran yapay zeka destekli hükümet danışmanı,  kabine tarafından oldukça sevildi. Esprili bir şekilde karşılanan bu gelişme, olaya tanıklık edenlerin yüzlerini gülümsetti.

Ayna benzeri bir ekrana yansıtılan bir yüz ve yazılar ile danışmanlık yapan Ion, bilgisayarlı bir sese sahip. Romanyalı araştırmacıların geliştirdiği yapay zeka danışmanı sayesinde vatandaşlardan gelen geri dönüşler, arzu ve öneriler hızlı bir şekilde analiz edilip yakalanabilecek.

Projeyle ilgili bir hükümet belgesine göre "sosyal ağlarda kamuya açık verileri" kullanarak "toplumdaki görüş ve önerileri yakalamak için" yapay zeka teknolojisi kullanılacak.

Romanya Başbakanı Ciucâ tanıttığı bu ilgi çekici çalışma için;

Ciucă, "Yapay zekayı küresel çapta kullanan ilk hükümet danışmanından bahsediyoruz" dedi.

YAPAY ZEKA ASİSTANI NASIL ÇALIŞACAK?

Romanya vatandaşları hükümet web sitesi, sosyal medya ve Romanya hükümetinin belirlediği belli yerler aracılığıyla düşüncelerini ve görüşlerini iletebilecekler. Yapay zeka destekli yeni hükümet danışmanı, vatandaşlardan gelen bu bilgileri analiz ederek daha iyi ve detaylı değerlendirmelerin yapılması için raporlar oluşturacak.

Yapay zeka hükümet danışmanı Ion, sosyal medyayı güncel bir şekilde takip ederek "Romenlerin önerileri ve istekleri hakkında gerçek zamanlı olarak" bilgi sahibi olabilecek. Ancak araştırma ekibinin koordinatörü Nicu Sebe'nin aktardığına göre vatandaşlar bu teknolojiden yanıt alamayacak.

Başbakan, vatandaşlara çağrıda bulundu

Geliştirilen teknolojinin kullanımı için "kaçınılmaz ve zorunluluk" diyen Başbakan, vatandaşlarını "yakın ve zamanında" iletişimi sağlamak amacıyla projeye katılmaları için çağırıda bulundu.

UYGULAMAYI TEHLİKELİ BULAN ARAŞTIRMACILAR VAR

Romanya hükümeti tarafından tanıtılan ürünün avantajlarının olduğu kadar bazı  dezavantajlarının bulunduğu da söyleniyor. İrlanda Sivil Özgürlükler Konseyi'nde çalışan teknoloji uzmanı Kris Shrishak, yapay zeka uygulamasının dikkatli kullanılması gerektiğini çünkü uygulamanın gelen mesajları neye göre önceliklerine ayıracağını henüz bilmediğini söyledi. Shrishak konuyla ilgili açıklamalarına devam ederek. "Bu durum halka açıklanmalıdır" dedi.

Dezavantajlarının sadece bununla sınırlı olmadığı görülüyor. Örneğin siber saldırılar sonucunda vatandaşların bilgilerinin de tehdit altına girme ihtimali bulunuyor.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Borsada rekor: 10 bin puan aşıldı!
Yunanistan'ı korkutan gelişme...Türkiye'yi durdurmak için rekor bütçe