Uzmanlar uyardı: Mavi tik tehdidi tüm dünyayı sarıyor! İşte mavi tik ile ilgili bilinenler

Twitter'ın mavi tik hizmetini ücretli hale getirmesi birçok insanda endişe uyandırdı; artan onaylı hesap sayısı dolandırılma vakalarını da beraberinde getirdi. Özellik için ücret ödemek istemeyen kişilerin ise mavi tik rozeti kaldırıldı!

GİRİŞ 04.04.2023 15:25 GÜNCELLEME 12.04.2023 11:03
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Elon Musk yönetimindeki Twitter geçtiğimiz haftalarda aldığı tarihi kararı 1 Nisan'dan itibaren uygulamaya koymuştu. Twitter üzerinden konuyla ilgili açıklama yapan Elon Musk, eski yöntemle onaylanmış hesaplarda bulunan mavi tiklerin 1 Nisan tarihinden itibaren kaldırılacağını ancak bu rozeti hesaplarından kaldırılmasını istemeyenlerin Twitter Blue abonesi olarak hizmeti kullanabileceklerini belirtmişti.

Elon Musk, New York Times'ın mavi tik hizmetini kaldırdı | Haber7.com

NEW YORK TIMES'IN MAVİ TİKİNİ KALDIRMIŞTI

New York Times basın sözcüsünün gerçekleştirmiş olduğu bir röportajda şirketin mavi tik hizmeti için para ödemeyeceğini net bir ifadeyle belirtmişti. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Elon Musk "Tamam, o zaman çıkartırız" şeklinde alaycı bir tweet attıktan sonra New York Times'ın Twitter hesabındaki mavi tik rozetini kaldırmıştı.

Musk'ın bu duyurusundan sonra kullanıcılar twitter üzerinden tepkilerini dile getirmişti. Ayrıca Beyaz Saray kurumları, Los Angeles Times ve Labron James de Twitter'ın yeni mavi tik hizmeti için ödeme yapmayacaklarını belirtti.

Twitter

ÖDEME YAPMAYANLAR TEK TEK TESPİT EDİLİYOR

Kararın uygulanmasından sonra Twitter yönetimi mavi tik için ödeme yapmayanları tespit ederek hesaplarından mavi tik özelliğini kaldırmaya başladı. Elon Musk'tan önce twitter kullanıcıları site ve uygulama üzerinden başvurarak "belirtilen kuralları karşılamaları durumunda" mavi tik hizmetini ücretsiz alabiliyordu.

Twitter'ı satın aldıktan sonra neredeyse her davranışı şirketin değer kaybetmesine neden olan Musk, geri adım atmayı sevmiyor. Musk, geçtiğimiz günlerde Twitter üzerinde yayınlanan anketlere de sadece Twitter Blue abonelerinin oy kullanmasını sağlayacağı bir güncelleme üzerinde çalıştıklarını belirtmişti.

Twitter'da 22 milyar dolarlık kayıp! Elon Musk'ın yazışmasıyla ortaya çıktıTwitter'da 22 milyar dolarlık kayıp! Elon Musk'ın yazışmasıyla ortaya çıktı

ÜCRETLİ MAVİ TİK HİZMETİ TWİTTER YATIRIMLARINI ETKİLEDİ

Elon Musk'ın Twitter Blue hizmeti ile mavi tik özelliğini ücretli hale getirmesi, şirkete yatırım yapmak isteyenlerin güvenlerini sarstı. Ücretli mavi tik hizmetinin devreye girmesinden itibaren Twitter üzerinde artan mavi tikli hesap sayısı, ortaya çıkabilecek manipülasyonların çoğalmasına neden oldu.

Twitter kullanıcıları geçmişte onaylı bir hesaptan yapılan paylaşımları gördüklerinde rahatlıkla paylaşılan bilgilere güvenebiliyordu. Ancak günümüzde ise artan mavi tikli hesaplardan yapılan paylaşımlar, kullanıcılara paylaşılan bilgilerin doğruluğunu hissettirmiyor. Bu durum ise kullanıcıların başka platformlara geçmesine neden oluyor. Bu da yatırımcıların Twitter'a karşı olan güvenini kırıyor.

Geçtiğimiz günlerde Twitter'ın mevcut değer ile ilgili açıklamada bulunan Musk, 44 milyar dolara aldığı Twitter'a 20 milyon dolar biçmişti.

Twitter

MAVİ TİKLİ HESAP ÜZERİNDEN OKULLARI TATİL ETTİRMİŞLERDİ!

Kullanıcılar Twitter'da yaşanan gelişmeleri tedirginlik içinde takip etmeye devam ederken, geçtiğimiz günlerde ülkemizde yaşanan bir olay bu tedirginliklerin haklılık payını ortaya koydu.

Geçtiğimiz günlerde Tiwtter kullanıcılarından biri Şanlıurfa valisi Salih Ayhan'ın adına bir Twitter hesabı açarak okulların tatil olduğunu belirten bir tweet paylaştılar. Kısa bir süre içerisinde buna inanan binlerce vatandaş Şanlıurfa'da okulların tatil olduğunu düşündü. Yalan haberin hızlı bir şekilde yayılmasının ardından Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan'ın ve Şanlıurfa Valiliği'nin resmi twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada haberin ve twitter hesabının tamamen dolandırmaya yönelik oluşturulduğunu belirterek yalanladı.

Twitter Blue skandalı... Okulları tatil ettiler!Twitter Blue skandalı... Okulları tatil ettiler!

MAVİ TİK HESAPLAR İLE DOLANDIRILMA VAKALARI ARTTI

Ücretli mavi tik özelliğinin aktif olmasının ardından bunu fırsat bilen kişiler ücret karşılığında Twitter Blue abonesi olarak bu hizmeti insanları dolandırmak için kullandılar. Ünlü kişilerin, özel ve resmi kurumların taklit hesaplarını açarak kullanıcıları dolandırmak isteyen kişiler paylaştıkları gönderilerle ve bağış linkleriyle masum insanların cüzdanına göz dikti. 

Gerçeği yansıtmayan haberler paylaşılarak vatandaşların düşünceleri manipüle ediliyor

Elon Musk'ın Twitter'a getirdiği bu özellik ile gerçekliği olmayan makaleler, haberler ve içerikler ücret talebi karşılığında mavi tikli hesaplar üzerinden paylaşılıyor. Onaylı hesaplardan paylaşılan doğruluğu kanıtlanmamış içerikler, kısa bir süre içerisinde insanlar tarafından ciddiye alınarak sosyal medya ortamında gündemin değişmesine neden oluyor. 

Bu nedenle araştırmacılar, Twitter'a karşı yaşanan güvensizliğin artan onaylı hesap sayısıyla orantılı olduğunu belirtiyor.

GitHub üzerinden yayınlanan Twitter'ın açık kaynak kodları

ONAYLI HESAPLARIN TWEETLERİ ÖN PLANA ÇIKARILIYOR

Geçtiğimiz hafta sızdırılan Twitter'ın açık kaynak kodları GitHub üzerinden paylaşılmıştı. İlk başta sızıntıların kaldırılmasını isteyen Elon Musk, daha sonra GitHub'a sızdırılan bütün kaynak kodları paylaşması için diretmişti.

Sızdırılan kodları inceleyen teknoloji uzmanları onaylı hesapların paylaşmış olduğu tweetlerin ön plana çıkmasını sağlayan bir kodun bulunduğunu söylediler. Ayrıca paylaşılan "Bu tweeti Elon Musk mı attı?" etiketli bir filtreleme yönteminin de sızdırılan kaynak kodları arasında yer aldığı belirtilmişti.

Twitter'ın kaynak kodlarında onaylı hesaba sahip olan kişilerin tweetlerini ön plana çıkaran bir kodun bulunması, teknoloji uzmanları tarafından kaygı verici olarak nitelendirdi. Uzmanlara göre bu kodun çalışması, doğruluğu olmayan daha fazla bilgiyle karşılaşma ihtimalimizi artırıyor.

Meta | Facebook ve Instagram için ücretli mavi tik hizmeti

META DA ÜCRETLİ MAVİ TİK HİZMETİNİ DUYURMUŞTU

Twitter'ın ardından Meta şirketi de kısa bir süre önce ücretli mavi tik hizmetini duyurmuştu. Ücretli mavi tik özelliğini önce Avustralya ve Yeni Zelanda'daki kullanıcılara sunan Meta, geçtiğimiz hafta  ABD için sunmaya başlamıştı. Kullanıcılara ayda en az 11.99 dolardan sunulacak özelliğin ilerleyen günlerde diğer ülkelere de gelmesi bekleniyor.

Meta, Facebook ve Instagram için ücretli mavi tik aboneliğini başlatıyor!Meta, Facebook ve Instagram için ücretli mavi tik aboneliğini başlatıyor!

UZMANLAR UYARIYOR

Sosyal medya üzerinde son zamanlarda gerçekleşen gelişmeleri değerlendiren uzmanlar, kullanıcıların sosyal medyada karşılaştıkları onaylı hesaplara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan “Kendini ünlü gibi hissetmek isteyen herkes mavi tike sahip olmak istiyor. Elon Musk satın alana kadar Twitter’da mavi tik para ile satılmıyordu. Elon Musk ile yeni dönemde Twitter’da mavi tik aylık Blue abonesi olan herkese verilmeye başlandı. Bunun nedeni Musk’ın mavi tik algısını değiştirmiş olması” dedi.

Ayrıca uzmanlar Twitter Blue abonesi olmadan mavi tik almak isteyen kişilerin, daha uygun bir fiyata mavi tik özelliğini kullandırmayı vaat eden onaylı hesaplar tarafından dolandırıldığını da belirtti.

 

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 11
  • Hans 1 yıl önce Şikayet Et
    Mavi tık ne ula pembe yapın onu sorun çözülür...
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bilseniz Elon kimlere karsi savastigini inanin sahsina karsibaska düsunürsünüz.Iyi insan oldugunu söyliyebilirim---üstelik DOGE Coin yükseliceginide--göz dört ac
    Cevapla
  • KALABALI 50 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam işi biliyor sıkıysa almayın yoksa tiyr bile alınmazsınız. Keşke müslüman olsaydın seni biraz daha çok severdim
    Cevapla
  • Namyelüs 1 yıl önce Şikayet Et
    Tıklama sırası Elon Musk da.
    Cevapla
  • divitter 1 yıl önce Şikayet Et
    sadece gunluk komik karikatur okumaya iyi baska birseye yaramiyor bunlar artik
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ekrem İmamoğlu'ndan 4 gün sonra akılalmaz Edanur Gezer açıklaması
Kapıda vize uygulamasında yeni gelişme! İşte eklenen yeni adalar...