Çin'de iPhone yasağı genişliyor

Çin kamu yetkililerine yönelik işyerinde iPhone kullanma yasağını kamu şirketleri ve kuruluşlarına genişletmeyi değerlendiriyor. Bazı kurumların çalışanlarına iPhone'larını işe getirmemeleri yönünde talimat vermeye başladığı belirtildi.

Çin'de iPhone yasağı genişliyor
Çin'de iPhone yasağı genişliyor
GİRİŞ 07.09.2023 11:00 GÜNCELLEME 07.09.2023 11:17
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Wall Street Journal'ın kamuda iPhone yasağı haberini teyit ederken, bazı kurumların çalışanlarına iPhone'larını işe getirmemeleri yönünde talimat vermeye başladığını söyledi.

Kaynaklar Pekin'in bu kısıtlamayı çok daha geniş bir şekilde kamu iktisadi teşebbüsleri ve hükümet kontrolündeki diğer kuruluşlara da yaymayı planladığını belirtti.

Pekin'in uygulamaya geçmesi halinde daha önce benzeri görülmeyen bu yasak, hassas ortamlarda yabancı teknoloji kullanımının kökünü kazımaya yönelik yıllardır süren çabaların doruk noktası olacak ve Pekin'in Amerikan yazılım ve devrelerine olan bağımlılığını azaltma çabalarıyla aynı döneme denk gelecek.

Bu durum, Apple'ın gelirinin yaklaşık beşte birini elde ettiği ve milyonlarca Çinli'yi istihdam eden geniş fabrikaları aracılığıyla dünyadaki iPhone'ların çoğunu ürettiği bir pazardaki konumunu aşındırma tehdidi de yaratıyor.

Bloomberg'in haberine göre konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, kaç şirket ya da kurumun kişisel cihazlara yönelik kısıtlamalar getirebileceğinin belirsiz olduğunu ve henüz resmi ya da yazılı bir tedbir kararı bulunmadığını belirtti.

Devlet firmaları ya da kuruluşları bu tür yasakları ne kadar sıkı uygulayacakları konusunda muhtemelen farklılık gösterecek; bazıları Apple cihazlarını işyerinden men ederken, diğerleri çalışanların bunları kullanmasını tamamen yasaklayabilecek.

Petrol devi PetroChina Co. gibi Çin devlet firmaları milyonlarca kişiyi istihdam ediyor ve merkezi olarak planlanan ekonominin büyük bir bölümünü kontrol ediyor.

KeyBanc Capital Markets Analisti Brandon Nispel Çarşamba günü yayınladığı bir raporda, Apple'ın Pekin ile olan ilişkisi ve ekonomi için önemi göz önüne alındığında, "tarihsel olarak Çin'de hükümet kısıtlamalarına karşı nispeten güvenli olarak görüldüğünü" söyledi

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • elestiri 7 ay önce Şikayet Et
    cin bunu uretmiyomu anlamadim
    Cevapla
  • Serdar 7 ay önce Şikayet Et
    bizim yalakalarda peşinden koşuluyor...
    Cevapla
  • Cem 7 ay önce Şikayet Et
    Bizim ülke çok rahat ve güvenli..Abd nin de Çin nde endişeleri vehimden ibaret?!.Çinlisini de kullanıyoruz abdlisini de?!..
    Cevapla
  • Ayarcı 7 ay önce Şikayet Et
    Ülkemizde de bu uygulanmalıdır.(.iphone )casusluk için geliştirilmiş bir telefondur... başta Erdoğan olmak üzere halkımızın yarısı bu melanet telefonu kullanıyor.BANA KALSA BU TELEFONU ÜLKEYE SOKMAM... HEM ABD YE para kaptırıyor ve casusluk yapıyoruz...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Biden'dan Filistin'e destek gösteri hakkında açıklama
Çekmeköy’de sahte taksi ile kanlı tuzak! Çantayı da toprağa gömmüş…