Yazarlardan OpenAI'a telif hakkı davası!

Yazarlar OpenAI firmasına yapay zeka eğitimi nedeniyle telif hakkı ihlali davası açtı. Söz konusu davada şirketin ChatGPT'yi eğitmek için kitapları ve makaleleri izinsiz kullandığı iddia edildi.

Yazarlardan OpenAI'a telif hakkı davası!
Yazarlardan OpenAI'a telif hakkı davası!
GİRİŞ 12.09.2023 09:34 GÜNCELLEME 12.09.2023 09:34

Aralarında Pulitzer Ödülü sahibi Michael Chabon'un da bulunduğu bir grup ABD'li yazar, Microsoft destekli programı, popüler yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT'yi eğitmek için yazılarını kötüye kullanmakla suçlayarak San Francisco'daki federal mahkemede OpenAI'ye dava açtı.

Chabon, oyun yazarı David Henry Hwang ve yazarlar Matthew Klam, Rachel Louise Snyder ve Ayelet Waldman Cuma günü açtıkları davada OpenAI'nin ChatGPT'ye insanlardan gelen metin komutlarına yanıt vermeyi öğretmek için eserlerini izinsiz olarak kopyaladığını söyledi.

3 BÜYÜK FİRMAYA DA DAVA AÇILDI

Dava, eser sahipleri tarafından Microsoft destekli OpenAI'ye karşı açılan en az üçüncü telif hakkı ihlali toplu davası olarak görülüyor. Microsoft,Meta ve Stability AI gibi şirketler de çalışmalarının yapay zeka eğitiminde kullanılması nedeniyle telif hakkı sahipleri tarafından dava edildi.

OpenAI ve diğer şirketler, yapay zeka eğitiminin internetten kazınan telif hakkıyla korunan materyalleri adil bir şekilde kullandığını savunuyor.

KİTAPLAR VE MAKALELER CHATGPT'NİN EĞİTİMİ İÇİN DEĞERLİ GÖRÜLÜYOR

ChatGPT, Meta'nın Threads uygulamasının yerini almadan önce Ocak ayında aylık 100 milyon aktif kullanıcıya ulaşarak bu yılın başlarında tarihin en hızlı büyüyen tüketici uygulaması oldu.

San Francisco'da açılan yeni davada kitap, oyun ve makale gibi eserlerin ChatGPT'nin eğitimi için "yüksek kaliteli, uzun formlu yazının en iyi örnekleri" olarak özellikle değerli olduğu belirtildi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den İran'a yardım
Reisi'nin ölümüne dünyadan tepkiler: İsrail'den açıklama