Tartışma büyüdü: İngiliz Hükümeti Meta'nın geri adım atmasını istiyor!

İngiliz hükümeti, çocukları korumak adına Facebook'un şifreleme mesajlaşma özelliğini şeffaf hale getirmesi için uyardı. Şirket ise kullanıcıların güvende hissetmeleri için bunu gerçekleştirmeyeceğini sert bir dille ifade etti.

Tartışma büyüdü: İngiliz Hükümeti Meta'nın geri adım atmasını istiyor!
Tartışma büyüdü: İngiliz Hükümeti Meta'nın geri adım atmasını istiyor!
GİRİŞ 21.09.2023 10:30 GÜNCELLEME 21.09.2023 10:34

Mesajların uçtan uca şifreleme ile korunması, yalnızca gönderici ve alıcı tarafından okunabileceği anlamına gelir.

İçişleri Bakanı Suella Braverman, şifrelemenin çocuk istismarını gizlemek için kullanılabileceği korkusuyla çocukların güvenliği pahasına yapılamayacağını söyledi.

Meta, şifrelemenin kullanıcıları gizlilik ihlaline karşı koruduğunu savunuyor.

META KULLANICILARIN MESAJLARINI GÜVENDE TUTMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİNİ BELİRTTİ

Firma, "İnsanların özel mesajlarını okumamızı istediklerini düşünmüyoruz" dedi.

"İngilizlerin ezici çoğunluğu kendilerini bilgisayar korsanlarından, dolandırıcılardan ve suçlulardan korumak için zaten şifreleme kullanan uygulamalara güveniyor" diye ekledi.

BBC'nin aktardığı bilgilere göre, İngiltere İç İşleri Bakanı Braverman, Temmuz ayında teknoloji uzmanları, kolluk kuvvetleri, hayatta kalanlar ve önde gelen çocuk güvenliği yardım kuruluşları tarafından ortaklaşa imzalanan bir mektupla Meta'ya endişelerini dile getirdi.

Bakan Çarşamba günü şunları söyledi: "Meta, platformlarını mide bulandırıcı istismarcılara karşı güvende tutacaklarına dair güvence vermekte başarısız oldu. Uçtan uca şifreleme planlarının yanı sıra uygun koruma tedbirleri geliştirmelidirler."

ŞİRKET KULLANICILARIN GÜVENLİĞİ İÇİN MÜCADELE ETTİĞİNİ BELİRTEREK KARŞI ÇIKTI

Meta, son beş yılını çevrimiçi güvenliği korurken kötüye kullanımı önlemek, tespit etmek ve bununla mücadele etmek için sağlam güvenlik önlemleri geliştirmekle geçirdiğini söyledi.

"Uçtan uca şifrelemeyi yaygınlaştırırken, insanları güvende tutma konusundaki sektör lideri çalışmalarımız nedeniyle kolluk kuvvetlerine benzerlerimizden daha fazla rapor sağlamaya devam etmeyi bekliyoruz" dedi.

HÜKÜMET META'NIN BU TUTUMUNUN ÇOCUK İSTİSMARCILARIN İŞİNE YARADIĞINI İDDİA ETTİ

Ancak İçişleri Bakanı'na göre bu planlar yüzlerce çocuk istismarcısının cezadan kaçabileceği anlamına geliyor.

Ulusal Suç Ajansı'nın (NCA) genel tehditler direktörü James Babbage, platformun uçtan uca şifreleme getirmesi halinde çocukları koruma konusundaki "kolektif kabiliyetimizi büyük ölçüde azaltacağını" söyledi.

"Yeni ya da ek kolluk erişimi istemiyoruz, sadece Meta'nın istismarı tespit etmek ve önlemeye yardımcı olmak için bizimle birlikte çalışmaya devam etmesini istiyoruz" dedi.

Çarşamba günü BBC Breakfast'a konuşan İçişleri Bakanı, Facebook Messenger ve Instagram doğrudan mesajlarının çevrimiçi pedofillerin tercih ettiği platformlar olduğunu söyledi: "Bu ülkede ayda yaklaşık 800 faili tutukluyoruz, ayda yaklaşık 1200 çocuğu bu kötü suçtan koruyoruz.

Pedofillerin "çocukları internette arayıp bulma, güvenlerini kazanma ve onları internette cinsel eylemler, uygunsuz eylemler, pornografik eylemler gerçekleştirmeleri için kandırma" eğiliminin arttığını söyledi.

Çevrimiçi güvenlik yasa tasarısındaki yetkiler göz önüne alındığında, Meta'dan e2ee'nin (Uçtan uça şifreleme özelliği) dağıtımını durdurmasını istemenin neden gerekli olduğu sorusu üzerine Braverman şunları söyledi "Artık bu yeni mevzuatta yer alan ve düzenleyici kurum Ofcom aracılığıyla şirketleri belirli durumlarda gerekli adımları atmaya yönlendirmemizi sağlayan geniş kapsamlı yetkilerimiz var.

Ancak bu sosyal medya şirketleriyle yapıcı bir şekilde çalışmayı tercih ederim. Hayatımızda değerli bir rol oynuyorlar"

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakanlık duyurdu! Türkiye birinci sırada
Refah'ı işgal eden İsrail'den skandal savunma: Barış anlaşmasını ihlal etmiyorlarmış!