ChatGPT'ye yetmiyor... OpenAI Artık kendisi üretecek!

ChatGPT'nin geliştiricisi olan OpenAI şirketi, küresel çaptaki çip üretim birimlerinin azlığından dolayı şikayet etti. Şirketin gelecek zamanlarda 16 milyar dolarlık çipe ihtiyaç duyacağı ve çipleri kendisinin üreteceği iddia edildi.

ChatGPT'ye yetmiyor... OpenAI Artık kendisi üretecek!
ChatGPT'ye yetmiyor... OpenAI Artık kendisi üretecek!
GİRİŞ 06.10.2023 11:01 GÜNCELLEME 06.10.2023 11:01

ChatGPT'nin arkasındaki şirket olan OpenAI, şirketin planlarına aşina olan kişilere göre, kendi yapay zeka çiplerini üretmeyi araştırıyor ve potansiyel bir satın alma hedefini değerlendirmeye kadar gitti.

Reuters'a açıklanan son iç tartışmalara göre şirket henüz ilerlemeye karar vermedi. Bununla birlikte, konuya aşina olan kişilere göre, en azından geçen yıldan bu yana OpenAI'nin dayandığı pahalı yapay zeka çiplerinin eksikliğini çözmek için çeşitli seçenekleri tartıştı.

Bu seçenekler arasında kendi yapay zeka çipini oluşturmak, Nvidia dahil diğer çip üreticileriyle daha yakın çalışmak ve tedarikçilerini Nvidia'nın ötesinde çeşitlendirmek yer alıyor.

CEO, ÇİP ÜRETİM BİRİMLERİNİN AZLIĞINDAN DOLAYI ŞİKAYET ETTİ

CEO Sam Altman, daha fazla yapay zeka çipi satın almayı şirket için en önemli öncelik haline getirdi. Yapay zeka uygulamalarını çalıştırmak için en uygun çipler için küresel pazarın %80'inden fazlasını kontrol eden Nvidia'nın hakim olduğu bir pazar olan grafik işleme birimlerinin azlığından açıkça şikayet etti.

Daha fazla çip elde etme çabası, Altman'ın tespit ettiği iki büyük endişeye bağlı: OpenAI'nin yazılımına güç veren gelişmiş işlemcilerin eksikliği ve çabalarını ve ürünlerini güçlendirmek için gerekli donanımı çalıştırmanın "göz kamaştırıcı" maliyetleri.

OPENAI 10 BİN GRAFİK İŞLEM BİRİMİNİ (GPU) KULLANIYOR

OpenAI, 2020'den bu yana üretken yapay zeka teknolojilerini, en büyük destekçilerinden biri olan Microsoft tarafından inşa edilen ve Nvidia'nın 10.000 grafik işlem birimini (GPU) kullanan devasa bir süper bilgisayarda geliştirdi.

16 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE ÇİPE İHTİYAÇ DUYACAK!

ChatGPT'yi çalıştırmak şirket için çok pahalı. Bernstein analisti Stacy Rasgon'un analizine göre her bir sorgu yaklaşık 4 sente mal oluyor.

ChatGPT sorguları Google aramasının onda biri ölçeğine ulaşırsa, başlangıçta kabaca 48,1 milyar dolar değerinde GPU'ya ve çalışır durumda tutmak için yılda yaklaşık 16 milyar dolar değerinde çipe ihtiyaç duyacaktır.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Parti yerel seçimlerde neden oy kaybetti? İşte en çok verilen cevap
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...