Amazon'dan 'Olympus' atağı: Devrim teknolojiye rakip oluyor!

Amazon'un Olympus kod adlı bir yapay zeka programı üzerinde çalıştığı ve bunun için milyonlarca dolar yatırım yaptığı belirtildi.

Amazon'dan 'Olympus' atağı: Devrim teknolojiye rakip oluyor!
Amazon'dan 'Olympus' atağı: Devrim teknolojiye rakip oluyor!
GİRİŞ 08.11.2023 09:36 GÜNCELLEME 08.11.2023 09:36

Konuyla ilgili iki kişinin Reuters'a verdiği bilgiye göre Amazon, OpenAI ve Alphabet'in en iyi modellerine rakip olabileceğini umduğu iddialı bir büyük dil modelinin (LLMs) eğitimi için milyonlarca yatırım yapıyor.

Kod adı "Olympus" olan modelin 2 trilyon parametreye sahip olduğu ve bunun da onu eğitilmekte olan en büyük modellerden biri haline getirebileceği belirtiliyor. Mevcut en iyi modellerden biri olan OpenAI'nin GPT-4 modellerinin bir trilyon parametreye sahip olduğu bildiriliyor.

EKİBİN BAŞINDA ALEXA'NIN ESKİ BAŞKANI BULUNUYOR

Projenin ayrıntıları henüz kamuoyuna açıklanmadığı için bu kişiler isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştular.

Ekibin başında Alexa'nın eski başkanı olan ve şimdi doğrudan CEO Andy Jassy'ye rapor veren Rohit Prasad bulunuyor. Amazon'da genel yapay zeka (AI) baş bilim adamı olarak Prasad, Alexa AI üzerinde çalışan araştırmacıları ve Amazon bilim ekibini eğitim modelleri üzerinde çalışmak üzere bir araya getirdi.

Amazon halihazırda Titan gibi daha küçük modelleri eğitmiş durumda. Ayrıca Anthropic ve AI21 Labs gibi yapay zeka modeli girişimleriyle ortaklık kurarak bunları Amazon Web Services (AWS) kullanıcılarına sundu.

YAPAY ZEKA SATIŞ ÖZELLİKLERİYLE ÖN PLANA ÇIKACAK

Kaynaklara göre Amazon, kendi geliştirdiği modellere sahip olmanın, kurumsal müşterilerin en iyi performans gösteren modellere erişmek istediği AWS'deki tekliflerini daha cazip hale getirebileceğine inanıyor.

LLM'ler, insan benzeri tepkiler üretmek için büyük veri kümelerinden öğrenen yapay zeka araçlarının altında yatan teknolojidir.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan KIZILELMA paylaşımı: Karalamalar ne kadar alçakça olursa olsun...
Kassam’dan İsrail’e çifte darbe! ‘Ordusunu vur, kamuoyuna yön ver’