İlk uzay yolculuğu'nun tarihi belli oldu!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapacak ilk Tük Uzay Yolcusu Alper Gezeravcı’nın 9 Ocak 2024’te uzaya gideceğini açıkladı.

GİRİŞ 14.12.2023 12:21 GÜNCELLEME 14.12.2023 12:48
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya üzerinden yapmış olduğu paylaşımda ilk uzay yolculuğunun tarihini açıkladı.

Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunun gerçekleşeceği tarih belli oldu. Misyon 9 Ocak 2024’te gerçekleşecek. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, misyonda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alacak.

GÖREV ARMASINDA 100. YIL VE TÜRK DEVLETLERI VURGUSU

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Alper Gezer Avcı’nın misyonda kullanılacak armayı tanıttığı videoya yer verdi.

Sekiz köşeli Selçuklu yıldızının bulunduğu armada ay-yıldızlı Türk Bayrağı,16 Türk devletini temsil eden yıldızlar, Cumhuriyetin 100. yılına ithafen 100 sayısı ve dünya üzerinde turkuaz renkli Türkiye haritası bulunuyor.

Videoda; Alper Gezer Avcı, görev armasının detaylarını anlattı.

13 FARKLI DENEY YAPACAK

Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında Alper Gezeravcı, Ocak ayındaki fırlatmanın ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak, 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda gerçekleşecek deneylerden birinin Muş Bilim ve Sanat Merkezindeki öğrenciler tarafından hazırlandığını duyurmuştu. 

İLK YOLCULUK İÇİN KARANTİNAYA GİRECEKLER

5 yıl önce bugün Türkiye Uzay Ajansını (TUA) kurduklarını söyleyen Bakan Kacır, 'Uzay yolcumuz Alper Gezeravcı son hazırlıklarını tamamladı. İlk astronotumuz bu uçuş için yakında karantina sürecine girecek.' ifadelerini kullandı.

"YERLİ İMKANLARLA GELİŞTİRİLEN AY ARACI 2026'DA GÖNDERİLECEK"

Bakan Kacır, çalışmaları devam eden Ay görevine ilişkin de TUA'nın kuruluşu ve Milli Uzay Programı'nın ilanı ile uzaya dair gelecek vizyonlarını ortaya koyduklarını söyledi.

Bu vizyonu hayata geçirecek kurumsal yapıyı oluşturmak için çalıştıklarını belirten Kacır, "Uzay tarihçesinden aldığımız birikimle ilk derin uzay görevi 'Ay Araştırma Programı' için hibrit itki sistemi, uçuş bilgisayarı ve pek çok yerli uydu ekipmanını geliştirmeye devam ediyoruz.

Ayın yörüngeden keşfinde kullanılacak ve ay yüzeyine sert iniş gerçekleştirecek uzay aracımız, milli imkanlar ve birçok yerli alt sistemi içerecek şekilde geliştiriliyor. Görev kapsamında uzay aracının ön tasarım (sistem seviyesi tasarım) aşaması tamamlandı. Ayrıntılı tasarım (ekipman/modül/bileşen geliştirme) aşaması faaliyetleri ise devam ediyor." diye konuştu.

Milli Uzay Programı

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 39
  • Tek Yürek 4 ay önce Şikayet Et
    Seni tutanmı var sen git afrikaya kocaman bir kıta bır dahada gelme cok isteklisin diye söylüyorum
    Cevapla
  • Levrock 4 ay önce Şikayet Et
    Italyan, Ispanyon ve Isvecli, kesin Isvecli yanlis bir laf söyler, bizde uzay adam döven ilk ülke oluruz :D
    Cevapla
  • sulook 4 ay önce Şikayet Et
    gök kubbe asla aşılamaz.
    Cevapla
  • Cehalet böle birsey 4 ay önce Şikayet Et
    Bu zavallilarin dünyasi oturdugu mahalleden ibaret 18 bin alemi yarattim diyor Allah bunlarda daha günes sisteminin disinami cikilir diyor elbette insan oglu bedenen olmasada uydularla karanlik alemi dolasiyor acebe senin gibi geri kalmislari bulabilirmiyim diye
    Cevapla
  • adnan 4 ay önce Şikayet Et
    git gelme bu kötü dünyaya geri.ben olsam geri gelmem.dururum orlarda ))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çekmeköy’de sahte taksi ile kanlı tuzak! Çantayı da toprağa gömmüş…
Öğrenciler tekme tokat birbirine girdi: 7'si bir olup bayıltana kadar dövdü!