Mars'tan kötü haber geldi... 85 milyon dolarlık helikopter artık çalışamayacak!

Bir rotor kanadının hasar görmesinin ardından NASA'nın 85 milyon dolarlık Ingenuity helikopter ile görevi Mars'ta sona erdi.

Mars'tan kötü haber geldi... 85 milyon dolarlık helikopter artık çalışamayacak!
Mars'tan kötü haber geldi... 85 milyon dolarlık helikopter artık çalışamayacak!
GİRİŞ 26.01.2024 11:02 GÜNCELLEME 26.01.2024 11:03

Mars'ta üç yıl boyunca 72 tarihi uçuş gerçekleştiren NASA'nın Ingenuity helikopter görevi sona erdi.

Başlangıçta bir deney olarak tasarlanan Ingenuity, 19 Nisan 2021'de havalanarak başka bir dünyada faaliyet gösteren ve uçan ilk hava aracı oldu.

ARTIK UÇAMAYACAK

NASA'nın Pasadena, Kaliforniya'daki Jet İtki Laboratuvarı'na gönderilen görüntü ve veriler, helikopterin karbon fiber rotor kanatlarından bir ya da daha fazlasının bu ayki son uçuşu sırasında iniş yaparken hasar gördüğünü gösterdi. Uzay ajansına göre ekip, helikopterin artık uçamayacağını belirledi.

Perseverance keşif aracının güvenilir yardımcısı olarak Mars'a giden Ingenuity, kızıl gezegenin yüzeyinde dik bir şekilde oturuyor ve NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndaki görev kontrolörleri rotorlu araçla iletişimi sürdürebiliyor.

NASA görev ekibi helikopterin 30 gün içinde sadece beş test uçuşu gerçekleştirmesini bekliyordu. Ingenuity, beklenen beş uçuşu başarıyla tamamladıktan sonra, deney rolünden Perseverance keşif aracı için havadan keşif görevine terfi etti.

Helikopter, görüntü yakalamak ve görev ekibinin Perseverance'ın ayrıntılı analiz için bir sonraki hedeflerini belirlemesine yardımcı olmak için bilimsel ilgi alanlarının üzerinde uçtu. Helikopter son uçuşunu 18 Ocak'ta gerçekleştirdi.

YANLIŞ GİDEN NEYDİ?

Ingenuity'nin 18 Ocak'ta görev ekibinin tam konumunu belirlemesine yardımcı olmak için atlama olarak bilinen kısa bir dikey uçuş yapması planlanmıştı. Helikopter bir önceki uçuşu olan 71 numaralı uçuşta acil iniş yapmıştı.

72. uçuş sırasında Ingenuity havada yaklaşık 40 feet (12 metre) yükseldi, 4,5 saniye havada asılı kaldı ve saniyede 3,3 feet (saniyede 1 metre) hızla alçalmaya başladı.

Ancak helikopter Mars yüzeyinin 3 fit (1 metre) üzerindeyken, görev ekibi Ingenuity ile iletişimi kaybetti çünkü helikopter keşif aracına veri göndermeyi durdurdu. Helikopter, Ingenuity'nin Dünya ile bağımsız olarak veri alışverişi yapmasının bir yolu olmadığından, iletişim rölesi olarak hizmet etmesi için Perseverance'a güveniyor.

İNİŞ SIRASINDA KANATLARINI ÇARPMIŞ OLABİLİR

Ingenuity ile iletişim ertesi gün yeniden sağlandı ve görev ekibinin uçuş verilerini analiz etmesine ve en az bir hasarlı rotor kanadını ortaya çıkaran görüntüleri görmesine olanak tanıdı.

Ekip halen iletişim kesintisinin nedenini ve helikopterin iniş sırasındaki yönelimini araştırıyor. NASA uzmanları, kanatlardan birinin iniş sırasında yere çarpmış olmasının mümkün olduğunu söyledi. ve kanadın uç kısmının %25'inin kayıp olduğunu tahmin ettiğini belirtti.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
27 şehidin katili Ahmet Kalker canlı olarak yakalandı
Türkiye ve Yunanistan birlikte katılıyor! Görüşme sonrası açıklandı