Hubble Uzay Teleskobu su barındıran bir gezegen buldu!

Gök bilimciler, Hubble Uzay Teleskobu ile 97 ışık yılı uzaktaki GJ 9827d adlı gezegende su molekülleri keşfetti.

Hubble Uzay Teleskobu su barındıran bir gezegen buldu!
Hubble Uzay Teleskobu su barındıran bir gezegen buldu!
GİRİŞ 30.01.2024 15:36 GÜNCELLEME 30.01.2024 15:42
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

34 yaşındaki Hubble Uzay Teleskobu, son olarak Dünya'dan 97 ışık yılı uzaklıktaki bir ötegezegenin atmosferindeki su moleküllerini tespit ederek bilim insanlarına getiri sağlamaya devam ediyor.

Almanya'daki Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden araştırmacılar, Balık takımyıldızında 97 ışık yılı uzaklıkta bulunan GJ 9872d gezegeninin atmosferinde bu bulguya ulaştılar. Araştırmacılar gezegenin galaksinin başka yerlerindeki su zengini dünyalara bir örnek olabileceğini söylüyorlar.

ÜÇ YIL BOYUNCA 11 KEZ GÖZLEMLENDİ

Hubble gezegeni yıldızının önünden geçerken üç yıl boyunca 11 kez gözlemledi. Su molekülleri Evren'in her yerinde yaygın olsa da, bu bulgu kayalık gezegenlerdeki atmosferlerin yaygınlığını ve çeşitliliğini belirlemeye yönelik önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Keşifte yer alan Kanada'daki Montréal Üniversitesi Trottier Dış Gezegenler Araştırma Enstitüsü'nden Björn Benneke, "Bu, su bakımından zengin atmosfere sahip bu gezegenlerin diğer yıldızların etrafında var olabileceğini atmosferik tespit yoluyla doğrudan gösterebileceğimiz ilk sefer olacak" dedi.

Bulguların tamamı geçen hafta The Astrophysical Journal Letters'da yayımlandı.

NASA astrofizikçisi Thomas Greene su bulgularıyla ilgili olarak "Suyu gözlemlemek başka şeyleri bulmaya açılan bir kapıdır" dedi. "Bu Hubble keşfi, James Webb Uzay Teleskobu tarafından bu tür gezegenlerin gelecekte incelenmesine kapı açıyor. (Bu teleskop) karbon monoksit, karbon dioksit ve metan gibi karbon içeren moleküller de dahil olmak üzere ilave kızılötesi gözlemlerle çok daha fazlasını görebilir. Bir gezegenin elementlerinin toplam envanterini elde ettiğimizde, bunları yörüngesinde döndüğü yıldızla karşılaştırabilir ve nasıl oluştuğunu anlayabiliriz."

Hubble'ın fırlatılmasından bu yana, bulguları 15.000'den fazla araştırma makalesi ile sonuçlandı. Teleskobu NASA ve Avrupa Uzay Ajansı geliştirdi, NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi ise yönetmeye devam ediyor. Kullanım süresi için rekabet yoğun olsa da platform tüm kuruluşların kullanımına açıktır.

"GEZEGENİN YARISI SU YARISI KAYA OLABİLİR"

Araştırmacıların Venüs kadar sıcak olduğunu söyledikleri GJ 9872d'deki su molekülleri hakkında hâlâ soruları var. Gezegenin hâlâ suyla kaplı hidrojen zengini bir zarfa sahip olabileceğini ve bunun da onu mini bir Neptün yapabileceğini söylüyorlar. Alternatif olarak, kabuğunun altında Dünya'dan iki kat daha fazla su bulunan Jüpiter'in uydusu Europa'nın daha sıcak bir versiyonu olabilir. "Gezegenin yarısı su, yarısı kaya olabilir. Ve daha küçük kayalık bir cismin üzerinde çok fazla su buharı olabilir," diyor Bennecke.

Ancak bulguların, şu anda su imzalarını ve diğer molekülleri ayrıntılı olarak arayan James Webb Teleskobu da dahil olmak üzere, gezegeni daha ayrıntılı olarak incelemenin kapısını açtığını söylüyorlar.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Osman hamdi 2 ay önce Şikayet Et
    aceba çayı iyi çıkıyomuki
    Cevapla
  • günaydın 2 ay önce Şikayet Et
    daha ay da ne olduğunu bilmiyorlar atıyorlar hem de destek siz
    Cevapla
  • muşi dayı 2 ay önce Şikayet Et
    hubbel hazreti İbrahim in putları kırdıktan sonra baltayı omuzuna astığı diğer putları gözetleyen putun adı.
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    seni tutan mı var git hiç olmazsa kurtuluruz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İngiltere'den Hamas sürprizi! Teklifi duyurdular: Umarım kabul ederler
Süper Lig'de teknik direktör kıyımı! İnanılmaz rakam...