Yapay zekanın babası uyardı... Gerçeğinden ayırt edilemiyor, önlem almalıyız!

Yapay zekanın vaftiz babası olarak bilinen Yoshua Bengio'nun da aralarında bulunduğu 400 kişi deepfake videolarının oluşturulmasına yönelik gerekli önlemlerin alınması için imza kampanyasına katıldı.

Yapay zekanın babası uyardı... Gerçeğinden ayırt edilemiyor, önlem almalıyız!
Yapay zekanın babası uyardı... Gerçeğinden ayırt edilemiyor, önlem almalıyız!
GİRİŞ 21.02.2024 15:44 GÜNCELLEME 21.02.2024 15:44

Aralarında teknolojinin öncülerinden Yoshua Bengio'nun da bulunduğu yapay zeka uzmanları ve sektör yöneticileri, topluma yönelik potansiyel riskleri gerekçe göstererek deepfake'lerin oluşturulmasına ilişkin daha fazla düzenleme yapılması çağrısında bulunan açık bir mektuba imza attı.

"Günümüzde deepfake'ler genellikle cinsel imgeler, dolandırıcılık ya da siyasi dezenformasyon içeriyor. UC Berkeley'de yapay zeka araştırmacısı olan Andrew Critch tarafından bir araya getirilen mektupta, yapay zeka hızla ilerlediğinden ve deepfake'lerin oluşturulmasını çok daha kolay hale getirdiğinden, güvenlik önlemlerine ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

DEEPFAKE VİDEOLARI GERÇEĞİNDEN AYIRT EDİLEMEYECEK NOKTAYA GELDİ

Deepfake'ler yapay zeka algoritmaları tarafından oluşturulan gerçekçi ancak uydurma görüntüler, sesler ve videolardır ve teknolojideki son gelişmeler bunları insan tarafından oluşturulan içerikten giderek daha fazla ayırt edilemez hale getirmiştir.

"Deepfake Tedarik Zincirini Bozmak" başlıklı mektup, deepfake çocuk pornografisinin tamamen suç sayılması, zararlı deepfake'leri bilerek oluşturan veya yayılmasını kolaylaştıran herhangi bir kişi için cezai yaptırımlar ve yapay zeka şirketlerinin ürünlerinin zararlı deepfake'ler oluşturmasını engellemelerini gerektirmek de dahil olmak üzere deepfake'lerin nasıl düzenleneceğine dair önerilerde bulunuyor.

400'DEN FAZLA KİŞİ AÇIK MEKTUBU İMZALADI

Çarşamba sabahı itibariyle, akademi, eğlence ve siyaset dahil olmak üzere çeşitli sektörlerden 400'den fazla kişi mektubu imzaladı.

İmzacılar arasında Harvard psikoloji profesörü Steven Pinker, Algoritmik Adalet Birliği'nin kurucusu Joy Buolamwini, iki eski Estonya cumhurbaşkanı, Google araştırmacıları, DeepMind ve OpenAI'den bir araştırmacı yer aldı.

Yapay zeka sistemlerinin topluma zarar vermemesini sağlamak, Microsoft destekli OpenAI'nin 2022'nin sonlarında ChatGPT'yi tanıtmasından bu yana düzenleyiciler için bir öncelik haline geldi ve bu sistem kullanıcıları insan benzeri sohbetlere dahil ederek ve diğer görevleri yerine getirerek şaşırttı.

Geçen yıl Elon Musk tarafından imzalanan ve OpenAI'nin GPT-4 yapay zeka modelinden daha güçlü sistemlerin geliştirilmesine altı ay ara verilmesi çağrısında bulunan bir mektup başta olmak üzere, önde gelen kişilerden yapay zeka riskleri konusunda çok sayıda uyarı geldi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sahil Güvenlik ekiplerinin teleferikte mahsur kalanları kurtarma görüntülerine ulaşıldı
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı