Çağımızın en büyük tehlikesi olabilir! Yüzünü ve sesini çaldılar...

YouTube platformunda hızla yükselen bir yıldız olan Olga Loiek, Çince yeteneğine gelen övgüler üzerine bir araştırma yaptı. Bunun sonucunda kendisini bekleyen beklenmedik durumla karşılaşınca hayrete düştü.

Çağımızın en büyük tehlikesi olabilir! Yüzünü ve sesini çaldılar...
Çağımızın en büyük tehlikesi olabilir! Yüzünü ve sesini çaldılar...
GİRİŞ 29.03.2024 18:39 GÜNCELLEME 29.03.2024 18:41
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yakın zamanda YouTube’da bir kanal açan ve kısa sürede 15 bin takipçiye ulaşan bir genç kadın, takipçilerinden gelen Çince beğeni mesajlarına şaşırmıştı.

Bir gün, “Birisi senin taklitçin” şeklinde bir uyarı içeren bir mesajla uyandı. Mesajda ayrıca bir link de bulunuyordu.

ÇİN’DEKi SOSYAL MEDYA DURUMU

Genç kadın, kendisine gönderilen linkin popüler bir Çin sosyal medya platformuna aittiğini fark etti.

Linkteki videoda, kendi görüntüsünü ve sesini Çince konuşurken kullanıldığını görünce büyük bir şok yaşadı.

DEEPFAKE İLE OLUŞTURULAN KADIN ÇİN VE RUS İLİŞKİLERİNİ ÖVDÜ

Bir haber sitesinin raporuna göre, videoda genç kadın Çin ve Rusya arasındaki ilişkileri övüyor, Moskova’ya yönelik yaptırımları eleştiriyor ve Rus ürünlerinin satıldığı bir alışveriş sitesine yönlendiriyordu. Bu durum karşısında genç kadın oldukça şaşkına dönmüştü.

RUS GELİN ADAYI OLARAK TANITILMIŞ

Bir başka haber kaynağına göre, genç kadının görüntüleri başka videolarda da kullanılmış ve bu videolarda o, Mandarin konuşan, Çin kültürünü benimsemiş ve bir Çinli ile evlenmek isteyen bir Rus olarak tanıtılmıştı.

Çin’deki sosyal medya platformlarında farklı isimlerle anılan genç kadının görüntüleri, ülke genelinde yayılmıştı.

Bu hesaplar genellikle izleyicileri, Rus yapımı olduklarını iddia ettikleri ürünleri satın almaları için çevrimiçi mağazalara yönlendiriyordu.

YÜZLERCE HESAP KAPATILDI

Loiek, kendisinin ve YouTube abonelerinin Çinli sosyal medya şirketlerine şikayet mesajları göndermesinin ardından kendisini taklit eden yaklaşık bir düzine hesabın kapatıldığını söyledi.

SES VE GÖRÜNTÜSÜ KOPYALANDI

Yaşanan olay Olga Loiek'in görüntüsü ve sesinin deepfake ile kopyalanması. Ancak Insider'a göre işin içinde Çin olunca sorun daha da büyüyor.

OLUŞTURULAN VİDEOLARI AYIRT ETMEK ÇOK ZOR

Çin'de YouTube ve Instagram engelli durumda ve yerlerini Çinli alternatifleri aldı. Bu yüzden Çin platformlarında, Çinli olmayan kadınların deepfake görüntülerinin fark edilmesi çok zor.

Çünkü izleyicilerin orijinal kişiyi tanıması zor. Tam tersi şekilde kişilerin de yüzlerinin çalındığını fark etme olasılığı çok düşük.

 ÇAPRAZ DOĞRULAMAYI YAPAMAZLAR

Buffalo Üniversitesi'nden bilgisayar bilimleri profesörü Lyu Siwei, Insider'a yaptığı açıklamada, "Açık dünya sosyal medya ortamında, birinin deepfake'i ortaya çıktığında, bunun gerçek olmadığını kolay bir şekilde gösterebiliriz çünkü orijinal kişiyi bulabiliriz.

Ancak Çin içinde, Çinli kullanıcıların Büyük Güvenlik Duvarı'nın ötesine geçmesi o kadar kolay olmadığı için bu çapraz doğrulamayı yapamayacaklardır" diyor.

 TEHDİT GİDEREK ARTIYOR

Yapay zeka kullanılarak bireylerin taklit edildiği sahte görüntüleri içeren deepfake'in herkesin günlük hayatını etkilediğini ve bu tehdidin giderek arttığını söyleyen uzmanlar deepfake karşıtı teknolojilerin de geliştiğini ancak henüz avantajlı konuma geçmediğini belirtiyor.

Uzmanlar, deepfake tehdidine karşı daha odaklanılmış çalışmaların yanı sıra hükümetler ya da uluslararası kuruluşlarca finanse edilen kamuya açık araçların oluşturulması gerektiğini vurguluyor.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Dede 4 hafta önce Şikayet Et
    hepimizin Çin malı ikizi var
    Cevapla
  • Mahmut 4 hafta önce Şikayet Et
    Algıları yönet dünyayı yönet.aklının izinden git yanılgın az olur.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kız kardeşiyle ayrı düşen küçük Kerem'in duygulandığı anlar yürekleri dağladı...
PKK’dan TSK’ya kimyasal kumpas! Kalleş plan deşifre oldu