Apple'dan kuantum bilgisayarlara karşı önlem: iMessage uygulamasını güçlendirecek!

Apple, kuantum bilgisayarların şifre çözmesine dayanacak iMessage güncellemesini kullanıma sunuyor.

Apple'dan kuantum bilgisayarlara karşı önlem: iMessage uygulamasını güçlendirecek!
Apple'dan kuantum bilgisayarlara karşı önlem: iMessage uygulamasını güçlendirecek!
GİRİŞ 22.02.2024 11:18 GÜNCELLEME 22.02.2024 11:23
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Apple, gelecekteki şifreleme kırma teknolojilerine karşı savunmak için iMessage mesajlaşma platformunda bir yükseltme yapıyor.

PQ3 olarak bilinen yeni protokol, ABD'li teknoloji firmalarının kuantum bilişimde gelecekte kullanıcıların iletişimlerini korumaya yönelik mevcut yöntemleri geçersiz kılabilecek potansiyel bir atılıma hazırlandıklarının bir başka işareti.

APPLE MEVCUT ALGORİTMAYI YENİSİYLE DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR

Çarşamba günü yayınlanan bir Apple blog yazısında "Mevcut bir algoritmayı yenisiyle değiştirmenin ötesinde, iMessage kriptografik protokolünü sıfırdan yeniden inşa ettik" deniliyor.

"Bu yıl desteklenen tüm konuşmalarda mevcut protokolün yerini tamamen alacak."

KUANTUM ŞİFRELEME TEKNOLOJİSİNE YATIRIMLAR ARTIYOR

Geçen yılın sonlarında Reuters tarafından yapılan bir araştırma, ABD ve Çin'in hem kuantum araştırmalarına para akıtarak hem de kuantum sonrası kriptografi olarak bilinen yeni şifreleme standartlarına yatırım yaparak "Q-Day" olarak adlandırılan o ana hazırlanmak için nasıl yarıştıklarını araştırdı.

Washington ve Pekin, bazen "şimdi yakala, sonra kır" olarak adlandırılan bir yaklaşımla Q-Day'e hazırlanmak için büyük miktarda şifrelenmiş veriyi ele geçirme iddialarını takas ettiler.

ABD'nin siber gözetim kurumu olan Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı,  2022 tarihli bir tavsiye kararında "Erken planlama gerekli" dedi.

"Siber tehdit aktörleri, gelecekte de koruma gerektirecek verileri bugünden hedef alıyor olabilir."
Apple'ın blogunda PQ3'ün bu fırsat penceresini kapatmayı amaçlayan yeni ve birbiriyle örtüşen bir dizi teknik koruma önlemi kullandığı belirtiliyor.

Kuantum teknoloji şirketi Q-CTRL'in kurucusu ve CEO'su Michael Biercuk, Apple'ın savunmasını alenen sertleştirmesinin, gelişmiş bilgisayarların bir gün mevcut korumaları boşa çıkarabileceği fikrine bir "güven oyu" olduğunu söyledi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Editör 1 ay önce Şikayet Et
    Editör bizim ne gibi önlemler aldığımızıda anlatır mısın?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha son dakika İsrail duyurusu! Nota verip resmen ilan ettiler
Erdoğan-Özel görüşmesinde 8 ve 18 yıl detayı!