Sadece Mart ve Mayıs aylarında ulaşılabiliyor! İçinde insan kemikleri bulundu!
Guatemala'nın Petén bölgesindeki Dos Pilas arkeolojik sit alanının altında yer alan Kan Mağarası'nda (Cueva de Sangre) bulunan yüzlerce insan kemiği, yaklaşık 2000 yıl önce gerçekleştirilmiş bir ritüel parçalamaya işaret ediyor.
Live Science'a göre, Guatemala'daki bir yeraltı mağarasında bulunan yüzlerce insan kemiği, tüyler ürpertici bir insan kurban etme ritüelinin gerçekleştiğine işaret ediyor.
Guatemala'nın Petén bölgesindeki Dos Pilas arkeolojik sit alanının altında yer alan Cueva de Sangre, yani 'Kan Mağarası', bu bölgede Mayalar tarafından MÖ 400 ile MS 250 yılları arasında kullanılan bir düzineden fazla mağaradan biridir.
1990'ların başında yapılan bir araştırma, Kan Mağarası'ndan, birçoğu ölüm anında travmatik yaralanma kanıtı gösteren geniş bir insan kemiği koleksiyonunu ortaya çıkarmıştır.
Kalıntılar üzerinde yapılan yeni bir analiz, yaralanmaların yaklaşık 2000 yıl önce bir kurban töreni sırasında gerçekleşen ritüel parçalamadan kaynaklandığını belirledi. Örneğin, alnın sol tarafından gelen bir kafatası parçası, birinin baltaya benzer bir aletle vurduğuna dair kanıtlar taşırken, bir çocuğa ait kalça kemiğinde de benzer bir iz bulundu.
İNSANLARI KURBAN ETMİŞLER!
Dahası, araştırmacılar kemiklerin mağara zeminine dağılmış ve tuhaf, belki de ritüelistik şekillerde düzenlenmiş olduğunu buldular. Orijinal araştırma sırasında, kazıbilimciler mağaranın bir bölümünde üst üste yığılmış dört kafatası kemiği ortaya çıkardı.
Kemiklerin yanında bulunan obsidyen bıçaklar ve doğal olarak oluşan pas rengi bir pigment olan kırmızı aşı boyası gibi ritüel eserler, Kan Mağarası'nın içinde bir tür törenin gerçekleştiğine dair daha fazla kanıt sunmaktadır.
Araştırmacılardan adli antropolog Ellen Frianco, Live Science'a yaptığı açıklamada, mağarada bulunan insan kalıntılarının miktarı, taşıdıkları yaralanmalar ve ritüel objelerin varlığının, buranın büyük olasılıkla bir kurban alanı olduğuna işaret ettiğini belirtti. Frianco ve meslektaşı biyoarkeolog Michele Bleuze, analiz sonuçlarını Nisan ayında Amerikan Arkeoloji Derneği'nin yıllık toplantısında sundular.
MAĞARAYA SADECE MART VE MAYIS AYLARINDA ULAŞILABİLİYOR
Kan Mağarası ilk olarak 1990'larda, antik Maya kenti Dos Pilas'ın altındaki yeraltı yapılarını keşfetmeyi amaçlayan Petexbatun Bölgesel Mağara Araştırması sırasında keşfedildi. Özellikle bu mağara, parçalanma ve travmatik yaralanma belirtileri taşıyan çarpıcı derecede büyük bir insan kemiği koleksiyonu içerdiği için kazıbilimcilerin dikkatini çekti.
İlginç bir şekilde, Kan Mağarası'na yalnızca bir su birikintisine açılan alçak bir geçide inen küçük bir açıklıktan erişilebilmektedir.
Yapısı nedeniyle mağara yılın büyük bir bölümünde sular altında kalmakta ve yalnızca Mart ile Mayıs ayları arasındaki kurak mevsimde erişilebilir olmaktadır.
NASA uydusundan heyecan veren keşif! Okyanus tabanında binlerce 'gizli dağ'
BİR TEŞEKKÜR İÇİN İNSANLARI KURBAN ETMİŞLER
Mayalar, kuraklık gibi kriz zamanlarında tanrıları yatıştırmanın bir yolu olarak yaygın bir şekilde insan kurban ediyorlardı. (Kendi inançlarına göre)
Araştırmacılar, Maya soyundan gelenlerin bugün hala benzer bir ritüel uyguladıklarını belirtiyorlar.
3 Mayıs'ta, yani Kutsal Haç Günü'nde, insanlar kurak mevsimin sonunda yağmur ve iyi bir hasat için dua etmek üzere mağaraları ziyaret ediyorlar. Ancak bu çağdaş kutlamada kurban yer almıyor.
ÖLENLER DİĞER SINIFLARDAN FARKLI MUAMELE GÖRMÜŞLER
Analizleri, Kan Mağarası'nın ritüelistik insan kurbanı için kullanıldığına dair güçlü kanıtlar sunsa da, Frianco ve Bleuze hala yapılması gereken daha çok iş olduğunu söylüyorlar.
Araştırmacılar, ölenlerin kimler olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu kemiklerdeki antik DNA'yı incelemeyi planlıyorlar.
- Ayrıca, ölenlerin diyetleri ve göç kalıplarının yanı sıra yaşadıkları dönemdeki çevresel koşullar hakkında bilgi verebilecek kararlı izotop analizleri de yapacaklar.
- Bleuze, Live Science'a yaptığı açıklamada, "Şu anki odak noktamız, buraya bırakılan insanların kim olduğu, çünkü nüfusun çoğunluğundan tamamen farklı muamele görmüşler," dedi.