Bu işletim sistemlerini duydunuz mu?

İşletim sistemi piyasası sadece Windows, Linux ve Mac üçlüsünden mi ibaret sanıyorsunuz? Adı sanı duyulmamış olan işletim sistemlerini merak ediyorsanız doğru yere geldiniz.

Bu işletim sistemlerini duydunuz mu?
Bu işletim sistemlerini duydunuz mu?
GİRİŞ 21.12.2009 17:51 GÜNCELLEME 01.09.2018 12:08
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Birçok insan da işletim sistemi dendiğinde Windows başta olmak üzere Linux ve Mac'i (Macintosh) düşünür. Belki programcılıkla ilgilenenler Unix'i duymuşlardır o kadar. Bu işletim sistemlerinin de ilerisinde hangi işletim sistemleri yer alıyor pek bilinmez. Bunun başlıca sebepleri arasında ise popülerliğe sırtını dayayan teknolojinin, çizdiği yolda keskin ve kendinden emin bir şekilde ilerliyor olması yatıyor olabilir. Peki işletim sistemleri arasında bilinmeyenleri hiç merak ettiniz mi? Eğer böyle bir merakınız varsa, aşağıda yazdığımız işletim sistemleri sizin de ilginizi çekecektir.


Mac ve Windows'un dışındaki, Linux'un da
ötesindeki işletim sistemlerine bir göz atalım

Microsoft'un geliştiricisi olduğu Windows, açık ara en popüler işletim sistemi olarak tanınıyor. Windows Vista ne kadar hayal kırıklığı yarattıysa, Windows 7 de bir o kadar başarılı oldu ve Microsoft'un yüzünün işletim sistemi açısından yeniden gülmesine sebep oldu. Windows 7'nin en büyük rakipleri arasında ise Apple'ın geliştiricisi olduğu Mac OS X 10.6, diğer bir adıyla Snow Leopard (Kar Leoparı) var. Windows 7 kadar popüler olamasa da Mac kullanıcılarını yeterince tatmin eden ve başarılı bir çıkış grafiği yakalayan bir işletim sistemidir Kar Leoparı. Bu ikisinin ardından açık kaynak kodlu Linux işletim sistemi çekirdeği geliyor. Ubuntu, Pardus gibi birçok dağıtıma sahip olan Linux, açık kaynak kodlu uygulama geliştiricilerinin gözdesi konumunda bulunuyor.

Bunların arkasında yer alan işletim sistemlerini daha önce hiç duymamış olabilirsiniz...

 

ReactOS

ReactOS'un amacı, Windows işletim sistemlerini açık kaynak kodlu bir platformda çalıştırmak. Şu haliyle Linux ortamında çalışan bir Windows işletim sistemi gibi geliyor olabilir. İşin aslı çok da yanlış bir söylem değil bu. ReactOS'un geliştiricilerinin amacı, Windows 95 işletim sistemini açık kaynak platformuna taşımaktı. FreeWin95 adıyla bilinen ReactOs, Steve Ballmer tarafından da bir dönem ilgiyle takip edilmişti.


ReactOS ile Windows 95'i, açık kaynak kodlu kullanabiliyoruz

ReactOS günümüzde Live (Çalışan) CD olarak mevcut. Uyumluluk konusunda da çok fazla sıkıntı yaşadığı söylenemez. Firefox (Flash desteğiyle), MSN Messenger, OpenOffice.org, StarCraft, Diablo 2 ve Quake III, ReactOs ile uyumlu olan uygulamaların başında bulunuyor.

Bilgi İçin: http://www.reactos.org/

 

:: Bu işletim sistemlerini daha önce duydunuz mu?

Yazan: Akhun Aktosun
SDN - http://shiftdelete.net

 

YORUMLAR 1
  • yeninesilosmanlı 14 yıl önce Şikayet Et
    reatcos hakkında yanlış bilgi. reactos rus hackerlar tarafından 2004 senesinde microsoft serverlarından çalınan windows nt source kodların üzerine geliştirilen bir işletim sistemidir. windows nt nin bire bir aynısıdır. xp driverlarını rahatlıkla tanımaktadır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı