Microsoft tekel davasında yalnız kaldı

Microsoft'a karşı Avrupa Birliği tarafından piyasada tekel oluşturduğu gerekçesiyle açılan anti-tröst davasına, şirketin ABD'li rakiplerinden de destek geldi.

Microsoft tekel davasında yalnız kaldı
Microsoft tekel davasında yalnız kaldı
GİRİŞ 09.04.2005 00:30 GÜNCELLEME 09.04.2005 00:30

Yazılım sektörünün en büyük ismi olan Microsoft'a karşı Avrupa Birliği tarafından piyasada tekel oluşturduğu gerekçesiyle açılan anti-tröst davasına, şirketin ABD'li rakiplerinden de destek geldi. ABD bilgi teknolojileri sektörünün önde gelen isimleri, Microsoft'a işletim sistemi Windows'un Avrupa pazarında oluşturduğu tekelci konumu nedeniyle verilen 600 milyon dolar cezanın savunulması için AB'ye yardım edecek.

Microsoft'un en popüler ürünü olan bilgisayar işletim sistemi Windows'a iki ayrı sunum zorunluluğu getiren davaya itiraz eden Microsoft'a karşı aralarında IBM, Oracle, Nokia, Red Hat ve Real Networks gibi dev şirketlerin bulunduğu bir grup, kararın savunulması konusunda AB ile birlikte mahkeme salonlarına taşınacak. Windows'un yaratmış olduğu haksız rekabet ortamından rahatsız olan ABD 'nin en büyük bilgisayar ve yazılım şirketleri, savunmada AB'nin yanında yer alarak Microsoft'un son dönemlerde izlediği davacı şirketlerle ödeme karşılığında uzlaşma stratejisine de darbe vurmuş oluyor.

Microsoft'un 'AB'ye destek yok' açıklaması 'desteksiz' kaldı
Microsoft ise, AB'nin kendi aleyhine vermiş olduğu ve şirketin en çok getiri sağlayan ürünlerinin başında gelen Windows'un biri müzik ve video oynatma programı olmadan üretilecek olan iki ayrı sunumu kararını benimsemiş değil. Bu anlamda AB'nin kararına karşı yeniden başvuran Microsoft ile ABD'li rakipleri Avrupa mahkemelerinde kıran kırana bir savunma yarışına girecek. Mahkemenin ABD'li teknoloji şirketlerinden gelen davaya katılma talebini kabul etmesi halinde, Microsoft'un ezeli rakipleri dava görüşmeleri sırasında mahkemeye dosya sunma ve kendi durumları konusunda savunma hakkı kazanmış olacak. Avrupa'da yeniden görüşülecek davanın önümüzdeki sonbaharda başlaması bekleniyor. Davada ABD'li rakiplerini karşısında bulacak olan Microsoft, Avrupa Komisyonu'nun vermiş olduğu karar konusunda bilgi teknoloji sektöründen yok denecek kadar az desteği olduğunu iddia ediyordu. Ancak şirketin en büyük rakiplerinin davanın savunulması konusunda AB tarafında yer alacak olması, Microsoft'un 'AB'ye destek yok' açıklamalarını desteksiz bırakacak gibi görünüyor.

Microsoft, davacılarla anlaşmaya çalışıyor
Avrupa Birliği'nin idari kolu olan Avrupa Komisyonu'nun geçtiğimiz sene Microsoft'un 600 milyon dolarlık cezaya çarptırılması kararının hemen ardından şirket, sektördeki rakipleri ile birebir görüşerek sektör genelinde kendi aleyhinde oluşmuş olan olumsuz fikirleri dağıtmayı amaçlamıştı. Yazılım şirketi Novell ile bir çok Microsoft muhalifini temsil eden Bilgisayar ve Komünikasyon Endüstrisi Birliği ile bazı özel konulardaki sorunlarını çözen Microsoft, aleyhine çıkan mahkeme kararı öncesinde de AB davasının patlak vermesindeki en büyük isim olarak gösterilen bir diğer yazılım şirketi Sun Microsystems ile bir anlaşmaya varmıştı. Microsoft'un nakit ödeme tekliflerini kabul ederek AB nezdinde açılan davalarından geri dönmek konusunda anlaşmaya varmış olmaları ise, Microsoft için umut doğurmuştu. Mart ayının başlarında Novell'e 536 milyon dolar ödemeyi kabul edan Microsoft, son olarak 14 Mart'ta video oyun yazılımı üreticisi Burst'e anti-tröst ve patent hakkı davasından vazgeçmesi için 60 milyon dolar ödeyeceğini açıkladı.

Medya içeriği azaltılmış Windows'un işi zor
AB'nin geçtiğimiz sene haksız rekabet yaratması nedeniyle Microsoft aleyhine almış olduğu kararaın arkasındaki en önemli sebep olarak ise Windows işletim sisteminde kullanılan ' media player' isimli görüntü ve ses oynatıcısı gösteriliyor. AB, Windows sisteminde yüklü bulunan medya oynatıcısı programının sektörde işletim sistemi üreten diğer yazılım şirketleri için bir dezavantaj yarattığını savunuyor. Öte yandan bu senenin başından bu yana Microsoft, Avrupa'ya Windows Media Player programnının bulunmadığı Windows XP versiyonunu 'Azaltılmış medya içieriğiyle Windows XP' ismi altında sunuyor. Buna karşılık bir çok Avrupalı bilgisayar üretcisi, bigisayarlarında kurulu olarak sundukları işletim sistemlerinde medya içeriği azaltılmış bir yazılım kullanmayı planlamıyor.

Referans Gazetesi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İBB'ye 2. dalga operasyon! 18 şüpheli tutuklandı! İsim isim verilen kararlar
İmamoğlu gizli toplantıyı orada yapmıştı! Oteldeki görüntüler sonrası harekete geçildi