Türkiye'nin ilk uzay araştırmaları merkezi tamam

Türkiye uzay sistemleri alanında önemli bir adım attı. Türkiye'nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi tamamlandı.

Türkiye'nin ilk uzay araştırmaları merkezi tamam
Türkiye'nin ilk uzay araştırmaları merkezi tamam
GİRİŞ 28.11.2014 12:45 GÜNCELLEME 28.11.2014 14:19
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Remziye Karakuş'un haberi

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve TÜRKSAT AŞ tarafından yatırım maliyetleri karşılanan ve Türkiye’yi uluslararası alanda önemli bir konuma yükseltecek Türkiye'nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi artık tamam.

TÜRKİYE ULUSLARARASI OYUNCU KONUMUNA GELECEK

Türkiye, dünyada az sayıda ülkede bulunan bu tesis sayesinde uzay sistemleri montaj, entegrasyon ve test hizmetleri alanında uluslararası oyuncu konumuna gelecek.

SADECE BİR KAÇ ÜLKEDE VAR

Dünyada sadece Hollanda, Almanya gibi birkaç ülkede olduğu bilinen ve Uluslararası uzay projelerine de hizmet verilecek Türkiye'nin ilk Uzay Sistemleri Engtegrasyon ve Test Merkezi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) bünyesinde kuruldu.

BÜYÜK BİR AVANTAJ SAĞLAYACAK

Yaklaşık 3 bin 800 metrekarelik merkezde, kütlesi 5 tona kadar olan birden fazla uydunun aynı anda montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Kurulan tesisin askeri havaalanıyla doğrudan bağlantısı olduğu için uydunun kara yoluyla taşınması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Projelerin emniyeti, maliyeti ve risk yönetimi açısından büyük avantaj sağlayacak.

ULUSLARARASI PROJELERE DESTEK VERECEK

Yaklaşık 3 bin 800 metrekarelik merkezde, uluslararası uzay projelerine de hizmet verilecek. İlk olarak Göktürk-1 Uydusunun ileri entegrasyon ve çevresel testleri gerçekleştirilecek.

Merkezdeki uydu testleri, oluşabilecek elektromanyetik etkileşimlerin saptanabilmesi ve uydu üzerindeki ekipmanın elektromanyetik açıdan birbiriyle uyum içinde çalıştığının doğrulanması amacıyla dış ortamdan arındırılmış odada yapılacak ve birçok projenin testi ve yönetimi bu merkezden gerçekleştirilecek.

Peki bu Türkiye için ne anlama geliyor? Konuyla ilgili başka neler yapılabilir. Haber7’ye özel açıklamalarda bulunan Ankara Üniversitesi Uzay Araştırmaları Eski Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ethem Derman, bu tarz projelerin Türkiye’ye çok faydasının olduğunu ve bir uzay ajansının bir an önce kurulması gerektiğini söyledi.

İşte Derman’ın özel açıklamaları:

TÜRKİYE’YE FAYDASI ÇOK  BÜYÜK

Kurulan her bilimsel kuruluşun Türkiye’ye  faydası çok büyük. Ama bunları kurmak değil idame etmek önemli. Bizim hala ne yazık ki bir uzay ajansımız yok. 1995 yılında bir ajans kurulması planlanıyordu ancak daha kurulmuş değil. Bu tarz organizasyonları tek elden yönetebilecek bir kurum oluşturulursa daha da güzel işler yapılabilir. Böyle bir kuruma acil  ihtiyacımız var.

BUNLAR ÖNEMLİ ŞEYLER

Test sistemleri dediğimiz zaman laboratuardan söz ediliyor, çok güzel vakum alanları var, yapılan her türlü elektronik malzeme oradan idare ediliyor, bunlar çok önemli şeyler tabi ki.

KURUMLAR ARASINDA BİR BÜTÜNLÜK OLUŞTURULMALI

Türk uzay ajansıyla ilgili bir kanun tasarısı vardı, Türk uzay çalışmaları için çok güzel bir program vardı ancak daha uygulanabilmiş değil. Bunların yeniden gündeme alınması ve bu kurumların arasında bir bütünlük oluşturulması lazım.

Remziye.Karakus@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 28
  • yaprak 6 yıl önce Şikayet Et
    Uranüs, diğer gezegenlerden farklı olarak yana yatmış gibidir. 98 derecelik eğimiyle! adeta yuvarlanan bir top gibidir. Bu nedenle bir mevsim yaklaşık 21 yıl sürer. Ayrıca bir yarısı 42 yıl güneş alırken, diğer yarısı 42 yıl karanlıkta kalır!Venüs'ün gerçek yüzü hiç de umduğumuz gibi değildir. Karbondioksitten oluşan atmosferi, 500 derece yüzey sıcaklığı, şiddetli asit yağmurları, aktif volkanları ve dev lav nehirleriyle Venüs, adeta cehennemi andırır.
    Cevapla
  • sedef 7 yıl önce Şikayet Et
    keşke yeteri kadar gelişmiş olsaydık
    Cevapla
  • sanane 6 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
  • ali 9 yıl önce Şikayet Et
    çok geç kalınmış bir karar
    Cevapla
  • esa 10 yıl önce Şikayet Et
    esa gibi oluşturulması gerek ama yeteri kadar gelişmiş değiliz çoğu pahalı parçalar ithal olacaktır
    Cevapla
  • halil kılınç 10 yıl önce Şikayet Et
    hep siyasi atışma yorumlarda; sonsuz güven, sonsuz saygı ve sevgi Allahıma(celle celalühü) efendimiz (s.a.v)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Nefes kesen düello! Fırtına son dakikalarda yıkıldı
Şimdilerde yerinde yeller esiyor! Türkiye bir zamanlar böyleydi