Serum taktırmak orucu bozar mı? Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı!

Müslümanların günahlarından arındığı, yüklü sevaba mazhar olduğu Ramazan ayına eriştik. Saymakla bitmeyecek kadar fazileti içinde taşıyan Ramazan ayının gelmesinin akabinde, oruç tutacak müminler yoğun bir şekilde ''Serum taktırmak orucu bozar mı?'' sorusunu yöneltmeye başladı. İşte, oruçluyken serum taktırmanın fetvası!

Serum taktırmak orucu bozar mı? Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı!
Serum taktırmak orucu bozar mı? Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı!
GİRİŞ 15.05.2018 16:04 GÜNCELLEME 15.05.2018 16:05

Allah'ın kullarına bereket ve fazilet kapılarını sonuna kadar açacağı, sonsuz bir şekilde rahmet ve mağfiretini sunacağı mübarek Ramazan ayı geldi. Ehemmiyetinin son derece büyük olduğu ayet ve hadislerle de açıkça vurgulanan Ramazan ayının gelmesinin ardından oruç ibadetini yanlıştan ve hatalardan uzak bir şekilde yerine getirmek arzusu taşıyan Müslümanlar orucu hangi durumların bozacağına ve nelerin orucu bozmayacağına dair araştırmalarını son sürat sürdürmeye başladı. Bu bağlamda Müslümanların yanıtından emin olmadıkları ve konuya ilişkin kesin bilgiye ulaşmak adına merak duydukları konulardan biri de, ''Serum taktırmak orucu bozar mı?'' oldu. Müminlerin hız kesmeden sorguladıkları serum taktırmanın orucu bozup bozmayacağı hususuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı açıklama gerçekleştirdi. İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın oruçluyken serum taktırmanın ayrıntılı fetvası...

SERUM TAKTIRMAK ORUCU BOZAR MI? DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI AÇIKLADI!

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın serum taktırmanın orucu bozup bozmayacağı konusuna ilişkin gerçekleştirdiği açıklamalar doğrultusunda, hasta ve tedavi sürecinde olan bir kimseye serum taktırılması yahut kan verilmesi orucu bozmaktadır, bu nedenle orucunu kaza etmesi gerekmektedir. Çünkü serum, gıda veren enjeksiyon kapsamına girmesinden ötürü yemek veya içmek sınıfıyla eş değer olup orucu bozmaktadır. Bunun yerine hasta ve tedavi sürecinde olan kişiler, tedavileri bitip eski sağlıklarına kavuşuncaya değin oruçlarını erteleyebilirler veya gerekli tedavilerini iftardan sonra yaptırabilirler.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, "Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de orucu bozmaktadır" şeklinde ifadelere yer verildi.

serum

ORUÇ TUTMANIN FAZİLETLERİ NELERDİR?

Orucun diğer ibadetlerden en büyük farkı gösteriş için yapma ihtimalinin çok az oluşudur. Bu yüzden mümini riyaya sürükleme gibi bir tehlikesi yoktur. Ayrıca orucun kazası da yoktur. Mazereti olmayan yetişkin tüm Müslümanlara oruç farzdır. Resulullah (sav) şöyle buyuruyor: "Kim mazeretsiz olarak Ramazan’da bir gün oruç yerse, ebediyen oruç tutsa da onu kaza etmiş olmaz." (Tirmizi)

Oruç ile ilgili hadislerinde Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki: "Adem oğlunun her ameli katlanır. Bir iyilik yedi yüz misline kadar katlanabilir. Yalnız oruç müstesna. Çünkü onun mükafatını Allah verecektir. Oruçlu iken iki ferah vardır. Birincisi iftar zamanının sevinci, diğeri Rabbine ulaştığı zamanki sevinçtir" (Müslim)

Oruç bir kalkandır. Oruçlu kötü söz söylemesin. Oruçlu kendisi ile dalaşmak isteyene iki defa ben oruçluyum desin. Cenab-ı Hak’ka yemin ederim ki oruçlunun açlık kokusu, Allah indinde misk kokusundan daha temizdir.

"Ramazan ayı girdiğinde göklerin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapatılır ve şeytan zincire vurulur. Orucu boşlama, çünkü onun dengi yoktur." (Müslim)

Allah buyurmuştur ki: "Oruçlu kimse benim rızam için yemesini, içmesini ve cinsi münasebetlerini bırakmıştır. Oruç doğrudan doğruya benim için yapılan (riya karışmayan) bir ibadettir. Onun mükafatını doğrudan doğruya ben veririm." (Buhari)

"İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduguna şehadet etmek, namaz kılmak, Ramazan orucu tutmak, Kabe'ye haccetmek, zekat vermek" 

Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar. (Tirmizi, Cihâd 3, (1624)) 

"Cennette bir kapı vardır ki buna reyyan derler. Kıyamet gününde buradan oruçlular girecektir. Müteakiben bu kapı kapanacak başka kimse alınmayacaktır." (Müslim)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
DEM Parti Batman il binasında skandal görüntüler! Terör köşesi oluşturmuşlar
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!