Kadir Gecesi nasıl ibadet edilmeli? Mübarek Kadir Gecesi duası...

Bin aydan daha hayırlı olan Ramazan ayı içerisinde yer alan Kadir Gecesi'nin anlamı ehemmiyeti çok büyük. İslam dininde Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor. Peki Kadir Gecesi nasıl geçirilmeli? Kadir Gecesi yapılacak ibadetler edilecek dualar...

Kadir Gecesi nasıl ibadet edilmeli? Mübarek Kadir Gecesi duası...
Kadir Gecesi nasıl ibadet edilmeli? Mübarek Kadir Gecesi duası...
GİRİŞ 31.05.2019 09:07 GÜNCELLEME 31.05.2019 09:08
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kadir Gecesi, İslam dinine göre, Kur’an-ı Kerim’in vahiy yoluyla Hz.Muhammed (S.A.V)'e gönderilmeye başlandığı gecedir. İbadetlerin yapılacağı, duaların edileceği ve bin aydan daha hayırlı olan mübarek Kadir Gecesi 31 Mayıs cuma günü idrak edilecek. Hz. Muhammed, Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" demiştir.  Bir kimse Kadir Gecesi’ni ibadetle geçirirse kalbi ölmez ve o geceyi ihya edeni Allahü teâlâ affeder. Kadir Gecesi’nde ve gündüzünde çok ibadet etmeli, çünkü gündüzünde yapılan ibadete de gece yapılmış gibi sevap verilir. 

 

 

KADİR SURESİ OKUNULU VE MEALİ

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- İnna enzelnahü fiy leyletilkadr
2- Ve ma edrake ma leyletülkadr
3- Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr
4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr
5- Selamün hiye hatta matle'ılfecr

Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

1- Biz o (Kur'ân)nu Kadir gecesinde indirdik.
2- Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?
3- Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
4- Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.
5- O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.

 

 

Kadir Suresi

KADİR GECESİ NAMAZI PEYGAMBERİMİZİN SÖZÜ

Kadir Gecesi'nde kılınacak namaz için Peygamberimiz, "Kadir gecesinde bir koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir." demiştir. 

KADİR GECESİ HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

Kadir Gecesi‘ni, namaz kılarak, Kur’ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua yaparak değerlendirmeli.

Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

Süfyan-ı Sevrî: “Kadir Gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur’ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir.” demiştir.

Hz. Aişe validemiz demiştir ki; Rasûlullah (sas)’e: “- Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir Gecesi’ne rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasûlullah (sas):

“- Allahümme inneke afüvvün tühıbbü’l-afve fa’fu annî: Allah’ım sen çok affedicisin, affı seversin, Beni Affet.” diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tc. VI, 314).

Bu gecenin öyle bir anı vardır ki o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tevbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azından teravihten sonra bir miktar oturup dua etmelidirler.

Kadir Gecesi İbadeti

KADİR GECESİNİN ÖNEMİ NEDİR?

İnsanlığa kurtuluş çağrısı niteliğindeki Kuran-ı Kerim, Kadir Gecesi’nde indirilmeye başlanmıştır. Bu günde esenlik ve güvenlik dünyanın dört bir yanına yayılmış, sema kapıları açılmış ve bu özel günde edilen dua ve tevbelerin kabul edildiğine inanılmaktadır.

Kadir Gecesi ile ilgili bir sürede ‘’Doğrusu biz Kur’an’a Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen nereden bileceksin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.’’ diye buyurmuştur.

Bu özel günde küsler barışmalı, yoksula yardım edilmeli, kötülükten sakınılmalı ve oruç tutulmalıdır. Ramazan ayının bu kadar derin hasretle sevilmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi Kadir Gecesi’ni içerisinde bulundurmasıdır.

Kadir Gecesi Zikri

YORUMLAR 3
  • hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Son 10 günde bunları yapmak gerekirdi bu güne özel olmamalı.Ayrıca her gün yapmamız lazım yapabildiğimiz kadar
    Cevapla
  • Ekrem 4 yıl önce Şikayet Et
    bu gece hususiyetiyle 4 rekat namaz, birinci rekat fatiha+3 kadir süresi, ikinci rekat fatiha+3 ihlas,üçüncü rekat fatiha+3 kadir süresi, dördüncü rekat fatiha+3 ihlas. akabinde 100 er adet inşirah ve kadir süreleri, sonra 100 defa haberdeki duayı okuyabilirsiniz, en son istediğiniz duayı edebilirsiniz.
    Cevapla
  • Elhamdülillah 4 yıl önce Şikayet Et
    Hoş geldim Ya Şehr-i Ramazan ve onun İncisi Kadir Gecesi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kurtuluş Savaşında hizmetleri tespit edilen 4 gaziye İstiklal Madalyası verilecek
IMF'den Türkiye açıklaması